Deze hele week staat bij mij al in het teken van tapas. Vorige week was ik op studietrip naar het wijngebied Yecla in de provincie Murcia in het zuidoosten van Spanje. Je hebt er waarschijnlijk al wel over gelezen. We kregen tijdens lunch en diner telkens van die heerlijke tapas. Ik ben gek op tapas! Ik miste ze na een paar dagen al zo, dat we maar meteen aan de slag zijn gegaan om ze zelf te maken.
We hadden op ons bord:
Aceitunas (gemarineerde olijfjes).
Manchego met membrillo (kweepeergelei).
Queso frito con salsa de tomate (gebakken kaas met tomatenjam).
Champiñones con salsa de cerveza y tomillo (champignons met biersaus en tijm).
Barquitas de endivias con salsa de Cabrales (witlofschuitjes met Cabrales).
Ensalada de pulpo (inktvissalade; met paprika en tomaat).
Pollo asado con naranja y mostaza (kip met sinaasappel en mosterd).
Albóndigas con salsa de tomate y azafrán (gehaktballetjes met tomaten-saffraansaus).
Je krijgt achtereenvolgende de komende dagen mijn recepten voor de inktvissalade, gebakken kaas met tomaat, witlof met Cabrales, champignons, kip en gehaktballetjes. Vandaag: Tapas deel 4 – pollo con naranja y mostaza (kip met sinaasappel en mosterd). Heerlijk zonnig met die sinaasappelen, dat doet je echt aan Spanje denken. En lekker pittig door de dijon-mosterd. Maar die kun je natuurlijk naar smaak toevoegen en het net zo scherp maken als je zelf wilt; of je vervangt de dijon door grove mosterd uit Nederland, die is vaak wat milder.
Ingrediënten (tapas-hapje voor 4 personen)
- 2 kipfilets, in blokjes van ca. 2cm
- Maïzena
- Sap van 2-3 sinaasappels
- 2-3EL dijon-mosterd (of meer/minder of mildere grove mosterd naar wens)
- Zout en versgemalen peper
- Optioneel: wat kerriepoeder of andere specerijen naar wens
- 2EL olijfolie om in te bakken
Bereiding
- Bestrooi de blokjes kipfilet met zout en peper (en optioneel specerijen naar wens, bijvoorbeeld kerriepoeder),
- Bestrooi de kip nu met maïzena zodat de blokjes aan alle kanten bedekt zijn.
- Verwarm de olie en bak de kip in olijfolie. Ze mogen bruin zijn, maar nog net niet helemaal gaar.
- Haal de kip eruit en laat uitlekken op keukenpapier.
- Giet de sinaasappelsap in de pan en voeg de mosterd toe. Roer goed doorelkaar. Laat de saus nu indikken tot een lekker stroperig sausje.
- Voeg de kip weer toe en verwarm samen en zorg dat de kip gaar is (maximaal enkele minuten, de kip moet gaar zijn, maar mag niet uitdrogen).,
- Schep in een schaaltje en dien op, samen met andere tapas en hapjes als onderdeel van een gezellige borrel of als voorafje bij een maaltijd.
Geef een reactie