Pasta met leftover draadjesvlees en bleekselderij

Van restjes komen soms de leukste recepten, toch? Ik had nog wat seswaa (zacht gegaard draadjesvlees) over van mijn runderstoofje uit Botswana en bleekselderij van mijn Bloody Mary-saus. Dat leek mij een snel en heerlijk uitgangspunt voor mijn pasta met leftover draadjesvlees en bleekselderij. Met een restje draadjesvlees kun je allerlei lekkere gerechten maken, zoals een broodje of taco’s met ‘pulled beef’, een hamburger met draadjesvlees en coleslaw van paarse spitskool, maak Mexicaanse flautas en nog veel meer (zie suggesties hieronder). Maar je kunt die ook verwerken in een makkelijke pasta. Deze pasta met leftover draadjesvlees en bleekselderij lijkt een beetje op de klassieke ragù alla bolognese, daarvoor gebruik je rudergehakt dat uren staat te pruttelen, maar dat heb je bij dit ‘leftover draadjesvlees’ al een dag daarvoor gedaan. Snel klaar dus nu.

Pastasaus met leftover bleekselderij

Ingrediënten (2 personen)

  • Leftover draadjesvlees of stoofvlees van b.v. riblappen (evt. met wat stoofvocht of bouillon erbij)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 6 bleekselderijstengels, in blokjes of ringetjes
  • Een blikje tomatenblokjes of pulpo à ca. 300ml
  • 1TL Italiaanse kruiden (zoals oregano, tijm, rozemarijn)
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie om in te bakken
  • Erbij: pasta naar keuze (ca. 100gr p.p.; ik koos voor pastaschelpen: conchiglie rigate)
  • Optioneel: Parmezaanse kaas
Pastaschelpen met draadjesvlees en bleekselderij

Bereiding

  • Fruit de ui ca. 5-10 zachtjes in de olijfolie zodat die karameliseert.
  • Voeg knoflook toe en fruit een minuut mee.
  • Voeg de bleekselderij toe en bak een paar minuten mee.
  • Voeg dan de tomaten, eventueel wat kookvocht/bouillon van het draadjesvlees en de kruiden toe en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg het draadjesvlees toe en verwarm nog 5 minuten mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met de pasta. Desgewenst kun je er wat Parmezaanse kaas over schaven.
Pastaschelpen met leftover draadjesvlees en bleekselderij

Wat kun je doen met leftover draadjesvlees of ‘pulled beef’?

Met een restje draadjesvlees kun je allerlei lekkere gerechten maken, zoals:

  • Een broodje ‘pulled beef’, rucola of sla, cornichons of zoetzure augurk, en oude kaas of cheddar. Beetje mato en mosterd erbij en klaar.
  • Taco’s met ‘pulled beef’. Geef er bijvoorbeeld reepjes gebakken paprika of champignons bij, avocado, zwarte bonen, mango, geraspte cheddar en zure room.
  • Vul empanadas met het draadjesvlees.
  • Een hamburger met draadjesvlees en coleslaw van paarse spitskool.
  • Maak Mexicaanse flautas (ook wel taco’s dorados genoemd, of – als ze kleiner zijn – taquito): dat zijn kleine opgerolde tortilla’s met bijvoorbeeld ‘pulled beef’ of ‘pulled kip’ die worden gefrituurd. Eet er bijvoorbeeld guacamole en zure room bij.
  • Aziatisache wokgerechten met rijst. Bijvoorbeeld Koraans door het restje vlees te vermengen met kimchi. Thais door ui, pepertjes, knoflook, sojasaus, oestersaus, vissaus, een schepje bruine besterdsuiker en Thaise basilicum erbij te doen.
  • Maak een Cottage Pie. Zeflde recept als voor Shepherd’s Pie, maar die is met lamsgehakt. Een Cottage Pie is met rundergehakt, maar die kun je net zo goed met gaar draadjesvlees maken.

Eet smakelijk!