Pasta all’ortolana. Pasta met gemengde groenten (la pasta con verdure miste) uit je eigen moestuin. Ik had er nog nooit van gehoord, maar was op zoek naar een snelle pasta die ik met penne rigate kon maken. En omdat ik wijncursus moest geven ’s avonds en onverwacht voor een zieke buurvrouw ging koken, was het wel zo fijn dat ik iets kon maken dat èn gezond was èn met ingrediënten die ik al in huis had. Ik had wel wat in huis, maar niet voor twee extra eters. Dus keek ik in de koelkast en zocht ik naar een Italiaans recept met penne.
Pasta all’ortolana verrast me. Het blijkt een gerecht te zijn zoals Nederlanders pasta maken. Je weet wel: koelkast en voorraadkast open, kijken wat je allemaal over hebt en dat mieter je dan ongegeneerd in je pasta en dan denk je dat je een Italiaans gerecht maakt. Het resultaat is vaak een zeer on-Italiaanse pasta met veel te veel ingrediënten, en ook nog eens als vullend hoofdgerecht geserveerd, met vlees en allerlei groenten. Zo’n pasta waar Italianen bij gruwelen. Want Italiaanse pasta’s of risotto’s zijn voorgerechten en hebben heel vaak één hoofdsmaak. Denk maar aan de ‘orecchiette con cime di rapa‘ uit Puglia (oortjespasta met raapstelen). Of de risotto alla Milanese, met saffraan en Parmezaan.
Warm. Pasta moet warm zijn. Zoals onze zieke buurvrouw terecht opmerkte toen ze de pasta thuisgebracht kreeg: “Het was nog goed warm! Voor pasta onontbeerlijk. Volgens de Italianen: la pasta non aspetta.” Zo is het. De pasta wacht niet.
Moestuin
Waarom vind ik pasta all’ortolana on-Italiaans? Omdat je er heel veel groenten in gooit. En het is ook nog niet eens minutieus omschreven welke groenten je mag gebruiken! Italianen zijn daar vaak zeer strikt mee. maar nee, niet bij pasta all’ortolana. Doe wat je wilt. Ik raakte verward.
De naam van het gerecht maakt voor Italianen meteen duidelijk dat het een vegetarisch gerecht is, bereid met groenten uit de tuin (orto = moestuin; vandaar de naam “ortolana”). Je kunt er allerlei (seizoens)groenten in verwerken, net zoals jij in je tuin of op voorraad hebt en waar jij zin in hebt. Denk aan: aubergines, courgettes, wortelen, bleekselderij, paprika, tomaten, uien, prei, bosuien. De gekozen groenten worden in blokjes van gelijke grootte gesneden en samen gekookt in een pan, om vervolgens aan de pasta te worden toegevoegd.
Om een romige groentepasta te krijgen, gebruik je aan het einde van de kooktijd van de pasta wat pastakookwater. Gewoon een flinke soeplepel van het borrelende pastawater nemen en bij de groenten doen en nog een paar minuten samen koken. Ik deed een variatie, omdat ik er graag een tomatensaus van wilde maken: ik voegde naast blokjes van een verse tomaat ook nog een blik tomatenpulp van Mutti toe. Toch nog een beetje Hollandse ondeugendheid. Blaadjes basilicum erop en Parmezaanse kaas erbij geven en klaar! Super gezond en vegetarisch. Maar vooral: erg lekker en puur. Buon appetito!
Ingrediënten (4 personen)
Ik gebruikte dit keer onderstaande groenten, maar varieer vooral zelf. Neem bijvoorbeeld een aubergine en/of winterpeen. Of voeg olijven aan het einde toe.
Voor het soort pasta gebruikte ik penne rigatoni, maar je kunt ook andere soorten gebruiken, zoals fusilli, farfalle, rigatoni, orecchiette, strozzapreti of trofie).
- 400gr pasta (b.v. penne rigatoni, fusilli)
- 1 witte ui, in gesnipperd
- 1 knoflookteentje, gesnipperd
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 courgette, in blokjes
- 3 bleekselderijstengels; ontdaan van de harde nerven en in dunne plakjes (ca. 1 cm)
- 1 grote tomaat; ontveld, zonder zaadlijsten en in blokjes
- 1 blik tomatenblokjes of tomatenpulp (b.v. van Mutti)
- 1TL gedroogde Italiaanse kruiden
- Optioneel: groentenbouillonblokjes
- Zout en peper
- Parmezaanse kaas, geraspt
- Een handje vol verse basilicumblaadjes
- Olijfolie
Bereiding
- Snij alle groenten.
- Fruit de ui zachtjes in olijfolie. Gun je hierbij de tijd! De ui moet langzaam karameliseren. Dat duurt 5-10 minuten.
- Zet dan de pasta op en kook die al dente. Tip: bewaar wat kookvocht!
- Fruit de knoflook een minuut mee bij de uien.
- Voeg dan de overige groenten toe, in volgorde van hardheid. Dus als je wortel gebruikt, die eerst. In mijn geval heb ik paprika, courgette en bleekselderij tegelijk bij ui en knoflook gedaan en een paar minuten meegebakken. Voeg daarna de verse tomaat en het blik tomaten(pulp) toe, evenals de Italiaanse kruiden en (optioneel) het bouillonblokje. Laat ca. 8 minuten stoven.
- Giet er dan een flinke soeplepel kookwater van de pasta bij en laat dat nog een paar minuten stoven zodat je saus romiger wordt en wat indikt.
- Breng je groentensaus op smaak met zout en peper.
- Giet de pasta af.
- Roer de groentensaus door de pasta.
- Serveer meteen en warm, met wat basilicumblaadjes erop en geef er apart Parmezaanse kaas bij.
Warm. Pasta moet warm zijn. Zoals onze zieke buurvrouw terecht opmerkte toen ze de pasta thuisgebracht kreeg: “Het was nog goed warm! Voor pasta onontbeerlijk. Volgens de Italianen: la pasta non aspetta.”
Zo is het. De pasta wacht niet.
Buon appetito!
Geef een reactie