bloemkool met tomaat

Bloemkool met tomaat (cavolfiore con pomodoro) stond bij ons op het menu gisteren. Ik had al een entrecôte in huis, maar zocht nog een bijgerecht. Het weer was ineens zo bar slecht dat ik geen zin had om in de regenbuien boodschappen te gaan doen. Dus keek ik in de koelkast. Daar lag nog een restje bloemkool. Verder had ik niks in huis, behalve de gebruikelijke basisvoorraad met blikjes, zoals bonen en tomatenblokjes/-pulp. Oké. Zoeken naar een bijgerecht. Ik zocht op bloemkool en tomaat in het Italiaans, want we wilden weer zonder koolhydraten. Dus geen AGV-tje maar alleen een GV-tje. Dat doen de Italianen veel bij hun ‘secondo’, hun hoofdgerecht: vlees met een bijgerecht. Dus zocht ik op ‘ricetta’ en ‘cavolfiore’ en ’pomodoro’. Ha! Dat bleek nog een echt Italiaans gerecht ook. Cavolfiore con pomodoro (of cavolfiore al pomodoro). Ik heb tal van recepten gelezen en vond ze best veel stappen hebben. En ook vond ik dat de bloemkool door de Italianen tot snot werd gekookt. Niks ‘al dente’ en knapperig, maar eerst 8-10 minuten de roosjes voorkoken en dan vaak nog een tijd in de oven of 20 minuten in een tomatensaus koken. Wat ons betreft veel te lang. Dus heb ik mijn eigen recept met de ingrediënten bloemkool, tomaat en kappertjes gemaakt en het is een bijzonder lekker bijgerecht met bloemkool in de hoofdrol geworden.

Ik vond dat de bloemkool door de Italianen tot snot werd gekookt. Niks ‘al dente’. Dus heb ik mijn eigen recept gemaakt met bloemkool, tomaat en kappertjes.

bloemkoolroosjes voorkoken

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 bloemkool, in kleine roosjes
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1EL tomatenpuree
  • Optioneel: een schepje suiker
  • 75ml witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes (b.v. polpa / tomatenpulp van Mutti)
  • 1EL gedroogde oregano
  • 1TL gedroogde chilivlokken
  • 1-2EL kappertjes
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie
  • Optioneel: geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Kook de bloemkoolroosjes in ca. 4-5 knapperig in water met zout. Giet af.
  • Fruit ondertussen een ui zachtjes 5-10 minuten.
  • Fruit de knoflook een minuut mee. fruit dan de tomatenpuree een minuut mee om te ontzuren. Eventueel kun je daarna nog een schepje suiker toevoegen (optioneel).
  • Voeg de wijn toe en laat deels verkoken.
  • Voeg de tomatenpulp, de oregano en de chilivlokken toe en laat ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg kappertjes toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg tenslotte de bloemkoolroosjes toe en roer alles door elkaar. Verwarm alles goed.
  • Serveer de bloemkool met tomaat als bijgerecht bij bijvoorbeeld vlees of kip en bestrooi desgewenst nog met wat geraspte Parmezaanse kaas.

Buon appetito!