World Marselan Day - 27 april

27 april is World Marselan Day. De dag is ingesteld door Jim Boyce (Grape Wall of China). Ik ontdekte wijnen van dit blauwe druivenras voor het eerst in 2018, tijdens mijn tripje door het Chinese wijngebied Ningxia toen ik jureerde voor het Concours Mondial de Bruxelles. Fantastische wijn. Wel jammer dat je het ras zo weinig ziet.

Marselan werd in 1961 ontwikkeld door de Franse ampelograaf Paul Truel. Het is een kruising tussen cabernet sauvignon x grenache.

2014 Domaine Pu Shang marselan in Ningxia - China

Marselan werd in 1961 ontwikkeld door de Franse ampelograaf Paul Truel. Het is een kruising tussen cabernet sauvignon x grenache. Marselan wordt inmiddels in meer dan 20 landen aangeplant. Het druivenras is genoemd naar de stad Marseillan, nabij de collectie van de INRA-wijngaard van Domaine de Vassal, waar Truel werkte van 1952 tot zijn pensioen in 1985. Truel wilde met zijn marselan de body en structuur van cabernet sauvignon combineren met de hogere opbrengst en hitteresistentie van grenache. Ik herinner me de Chinese wijnen van dit ras als donker robijn, met prachtig sappig en gul donker fruit en fluweelzachte tannines.
Truel ontwikkelde trouwens ook onder meer de caladoc (grenache x malbec) die ik ook in China proefde.

World Marselan Day wordt gevierd op 27 april, de geboortedag van Truel’s in 1924.
World Marselan Day | Journée Mondiale du Marselan | Día Mundial de Marselan | 世界马瑟兰日

Je kunt onder #worldmarselanday op Instagram meer posts vinden.
PS De foto is van de 2014 marselan van Domaine Pu Shang uit Ningxia.