img_9738Onlangs is een unieke nieuwe gin gelanceerd, de Black Tomato gin. De gin wordt gedistilleerd in Bruinisse/Zeeland en wordt gemaakt van een extract van zwarte tomaten. Daarnaast bevat deze verrassende Zeeuwse gin een vleugje gezuiverd Oosterscheldewater. Daarmee is aan een belangrijke voorwaarde voor succes voldaan. Wil je namelijk tegenwoordig nog enige kans maken in het overvolle gin-schap in de betere slijterij, dan moet je echt wel met wat nieuws komen. Dat doet de Black Tomato gin zeker, en hij is nog erg lekker ook!

Topchefs
De Zeeuwen Léon Meijers en Alfred Sandee van Dutch VOC Gin introduceerden onlangs hun Zeeuwse Black Tomato Gin tijdens een gastronomische lunch. Chefs Rutger van der Weel (sterrenrestaurant Katseveer in Wilhelminadorp) en Sander Doggen (restaurant Hemingway in Bergen op Zoom) kookten in restaurant Hemingway gerechten met elementen uit de Black Tomato Gin. Zo was er onder meer een parel gevuld met Black Tomato Gin & tonic, sauzen en schuimen waarin de gin verwerkt was en een dessert van zwarte tomaten gevuld met tomaat, basilicum, citroen en honingcrémeux. Als dranken waren er onder meer een klassieke gin-tonic en een Red Snapper (met Black Tomato Gin, Big Tom tomatensap, een bitter, bleekselderij en krokante bacon).

Oestergin 2016
Léon Meijers en Alfred Sandee wilden een onderscheidende artisinale gin maken en hebben gekozen voor de smaakvolle zwarte tomaat. Daarnaast gebruiken ze biologische alcohol, biologisch geteelde jeneverbessen en biologisch geteelde zwarte tomaten van een ras dat is ontstaan door selectie en niet door genetische manipulatie. Het vleugje gezuiverd Oosterscheldewater geeft de gin een ziltige toets. Vanwege het ziltige werd de Black Tomato Gin in september al uitgeroepen tot Oestergin 2016.

Meester distilleerder Meinderd Kampen is verantwoordelijk voor het distilleren. Zijn Black Tomato gin heeft een mooie ziltige toets met een subtiele tomatensmaak op de achtergrond. De gin is fris met citrustonen, maar ook kruidig, vol en met een diepe bijna rokerige smaak.

Cocktails
Als cocktailfan ben ik gek op gin. Je kunt er namelijk heerlijk mee combineren. Ik had al de Double Dutch Pomegranate & Basil in huis gehaald hiervoor, leek me een leuke combinatie. Via Facebook gaf Alfred Sandee me nog een paar leuke tips: “De Pomegranate & Basil van Double Doutch is een prima combi. Een heel klein blaadje basilicum maakt hem helemaal af. Wat ook een lekkere combi is FT med met verse munt”. Dus dat werd het en ik moet zeggen: perfecte combinaties die heel zacht en harmonisch zijn! Zeker de Fever-Tree Mediterranean tonic met een takje munt is lekker; rozemarijn kan ook, maar vind ik zelf nogal dominant. En de combi met de Pomegranate & Basil is ook heel fijn. Hieronder de ingrediënten.

Black img_9693Tomato gin met Pomegranate & Basil

  • Doe ijsblokjes in een ballonglas.
  • Giet er 50ml Black Tomato gin en 100ml Double Dutch Pomegranate & Basil (koolzuurhoudende premium mixer) op.
  • Garneer met een blaadje basilicum.

Prachtige evenwichtige combinatie. Zoetje. Zacht. Fris. Met mooie kruidige toets.

img_9718Black Tomato gin met Fever-Tree Mediterranean

  • Doe ijsblokjes in een ballonglas.
  • Giet er 50ml Black Tomato gin en 100ml Fever-Tree Mediterranean tonic op.
  • Garneer met een takje verse munt.

Harmonisch. Fris. Zacht. Licht kruidig.

Info
Black Tomato Gin wordt verkocht aan de betere drankenspeciaalzaken en aan horecaleveranciers als Vanilla Venture, World of Drinks, Frans van den Hoogen, DH 17, Drankenhandel van Dorst, Stigros, Barrel Proof Company en het Belgische Miraflor. Adviesverkoopprijs consumenten is € 45,- per fles van 0,5 liter. De miniatuurtjes à 50ml zijn ca. 6 euro. Meer info op: www.black-tomato-gin.com en op Facebook en Instagram: Blacktomatogin.

Cheers!