IMG_9964.JPGChique vis met hoerensaus, dat stond er op ons menu. Eigenlijk wilde ik kabeljauwfilet met tapenadekorst maken, maar ik vond een bakje mouhamara (tapenade-achtig Arabisch mengsel met o.a. tomaat, walnoten, pepertjes en granaatappelmolasse) en twee mooie grietfilets. Dat was het uitgangspunt. Daarbij maakte ik een heerlijke en supereenvoudige puttanescasaus en serveerde er krieltjes en wat basilicumolie bij.

Hoerensaus
De ingrediënten voor puttanesca zijn typisch voor de arme Zuid-Italiaanse keuken, en makkelijk als je weinig in huis hebt: tomaten, olijfolie, ansjovis, olijven, kappertjes, ui en knoflook. De oorsprong van deze saus is onbekend, maar een van de versies vertelt dat de Napolitaanse hoertjes deze pastasaus – tussen het ‘werk’ door! – maakten omdat die snel klaar was.

En zo maak je het gerecht (voor 2 personen).

Vis met mouhamara- of tapenadekorst
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Neem twee mooie stukken vis (b.v. twee grietfilets of kabeljauwmoten; samen 300-400 gram).
Besmeer de vis met mouhammara of tapenade.
Bestrijk een ovenschaal met olijfolie en leg de vis erin.
Gaar de vis in de oven (hou voor de grietfilets ca. 5-6 minuten en voor dikke kabeljauwmoten ca. 9-10 minuten aan).

Basilicumolie
Pureer in de vlender 50ml olijfolie met een handvol basilicumblaadjes.

Puttanescasaus
Fruit een gesnipperde (rode) ui en een gesnipperd knoflookteentje in wat olijfolie.
Fruit kort twee ansjovisjes en een bakje gehalveerde kerstomaatjes mee.
Voeg er 2EL kappertjes, 2EL fijngesneden zwarte of groene olijven en 125ml witte wijn bij.
Laat 5 minuten onder roeren wat inkoken. Breng op smaak met wat versgemalen peper (zout hoeft niet vanwege de ansjovis!).
NB Ook lekker met pasta! Eventueel kun je er nog een blikje tonijn bij doen en/of een fijngesneden chilipepertje, maar het hoeft niet.

Serveren
Schep een paar lepels saus op de borden.
Leg de vis erop en geef er gekookte krieltjes of pasta (spaghetti of linguini) bij.
Garneer met een paar druppeltjes olijfolie.

Wijntip
Kies voor een mooie volle witte wijn met wat houtrijping. Wij dronken erbij: een bijzondere 2015 oude stokken Pedro Ximénez “en barrica” van Clos de la Vall uit Valencia. Vergist en 6 maanden gerijpt op barriques. Iets teveel hout nog en te jong, dus toch maar even gekaraffeerd. Hielp enorm. Goede balans nu. Wel bijzonder om van PX ‘gewone’ wijn te drinken in plaats van ketjapkkleurige dessertsherry. Stevige wijn. Rijp geel fruit. Iets notig. Mid zuren.

Eet smakelijk!