We hadden nog kippendijtjes over. Tijd voor de grilplaat, een frisse salade, lekker Libanees platbrood uit Antweroen (gehaald bij mijn Turkse supermarktje in Leidschendam), twee dipjes (cacik en aioli) en een marinade voor de kip.
Het idee voor de marinade van ik bij foodblogger Eslen (mijnmixedkitchen.nl), maar ik paste de verhoudingen wat aan. De rode peperpuree kende ik nog niet, maar mijn Turkse supermarktje gelukkig wel.

Joghurtmarinade voor kip

En hier is mijn variant voor de marinade van Eslem. Ik heb de hoeveelheden wat aangepast.

  • Een pond kippendijtjes
  • 3EL Turkse joghurt
  • 1EL tomatenpuree
  • 1TL rode peperpuree (*)
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Oregano, gedroogd
  • Zout & peper

Bereiding

Vermeng alle ingrediënten en laat de kip minstens 1 à 2 uur marineren. De kip wordt er, net als bij de Indiase kip tikka masala, heerlijk mals en zacht van! Even roosteren op de BBQ of grilplaat en klaar!

Geef er bijvoorbeeld platbrood en een frisse salade van tomaat, ui, komkommer en peterselie bij. Voor de saladedressing volstaat wat olijfolie, citroensap, zout en peper.

Heb je liever kipspiezen in plaats van de hele dijen? Snij de kip dan voor het marineren in blokjes van ca. 2 x 2 cm en rijg de blokjes na het marineren aan spiesjes.

Biber salçası

(*) De rode peperpuree is een smaakmaker. In het Turks heet dit ‘biber salçası’. Je hebt een pittige variant (‘acı’) en een zachtere zoetige variant (’tatlı’). Ik kocht de pittige en gebruikte er een flinke theelepel van, maar pas nadat ik eerst even geproefd had hoe pittig dat was. Dat viel me mee, maar je moet voor jezelf even kijken hoeveel je wilt gebruiken! Hoe je helemaal niet van pittig of kruidig, laat de peperpuree dan weg en neem wat extra tomatenpuree.

Afiyet olsun! Eet smakelijk!

Wijntip: wij kozen dit keer voor soepel sappig rood: de Ònix Classic van Vinicola del Priorat. Spaans rood uit topgebied Priorat van de druivenrassen garnacha (= grenache) en mazuela (= carignan).