Gisteren op mijn bord: gegrilde biefstukreepjes met pittige rivierkreeftjessaus, kokosrijst en mango-komkommersalsa.

Uitgangspunt was voor de verandering eens de wijn, en niet het gerecht. Dat is eigenlijk lastiger, vind ik. Ik kende de wijn niet, maar had wel een idee van het smaakprofiel. Vandaaruit ga je het gerecht bedenken. En dat pakte goed uit!

De wijn: 2015 Campo de Borja, “Prados Fusión” van Pagos del Moncayo. Rood uit Campo de Borja (Spanje) van de druivenrassen garnacha en syrah. Een wijn met 4 maanden houtrijping (Frans en Amerikaans eiken). Hoe zou de wijn zijn? Redelijk krachtig? Sappig en zwoel met niet teveel zuren? Hieromheen bedacht ik het gerechCampo de Borja, “Prados Fusión” van Pagos del Moncayot (recept-aanwijzingen hieronder). Iets met rood vlees, fruit en wat pittigheid. Het werd dus gegrilde biefstukreepjes met pittige rivierkreeftjessaus, kokosrijst en mango-komkommersalsa.

foodle-sketch-vierkant-vinissima-13okt2016-ingrid-larmoyeur-vinissimaPrados Fusión
De wijn is inderdaad zwoel, fruitig en sappig en is bijna elegant. Voldoende power voor alle krachtige smaken van het gerecht, waardoor de wijn in het smaakgeweld overeind blijft. De milde zuren en zachte rijpe tannines passen geweldig bij de pittige chilipepertjes en het zoete van de mango. De houtrijping heeft gelukkig niet geresulteerd in een Hubo-zaagafdeling-gevoel, maar is subtiel ondersteunend. Topcombi met het gerecht! Genieten.

DO Campo de Borja: garnachaland!
Dit kleine wijngebied bevindt zich in het noordoosten van Spanje, in de regio Aragón ten noordwesten van Zaragoza. Het kreeg zijn DO-status in 1980. De Moncayo-berg is er gezichtsbepalend. Je vindt in Campo de Borja onder meer fruitige stijlen garnacha. Garnacha (grenache in Frankrijk) wordt er gezien als de parel van het gebied en beslaat er bijna 70% van de wijnen op 5.000 hectare. Het druivenras bestaat er al sinds 1145. Daarnaast komen ook de rode tempranillo, mazuela, cabernet, merlot en syrah en de witte macabeo, chardonnay en moscatel voor.

Recept (voor 4 personen)

Gegrilde biefstukjes met pittige rivierkreeftjessaus

  • Maak eerst de saus. Pureer in de mixer of blender: een rode paprika en een chilipepertje (beide zonder zaadlijsten), het sap van een halve limoen en 2EL olijflie. Breng op smaak met zout en peper en doe er een bakje (125gr) rivierkreeftjes bij. Verwarm vlak voor het serveren heel zachtjes.
  • Bak vier biefstukjes (liefst rosé, dus heel kort), breng ze op smaak met zout en peper en laat ze kort rusten in aluminiumfolie. Snij ze vervolgens vlak voor het serveren in dunnen plakjes.

Kokosrijst

  • Kook de rijst volgens aanwijzingen op het pak en doe bij het water een klein pakje/blokje kokosmelk. Let op dat de vloeistof niet overkookt! Giet af.

Mango-komkommersalsa

  • Snij een verse mango en een komkommer (geschild en ontdaan van de zachte binnenkant) in kleine blokjes. Snij 10 blaadjes verse munt in kleine reepjes. Snij een chilipepertje (zonder zaadlijsten) ragfijn.
  • Vermeng alles met het sap van een halve citroen en 2EL olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

Serveren

  • Schep de salsa in kleine schaaltjes en zet die op de borden. Leg een serveerring op de borden en doe daar de rijst in. Doe wat saus op het bord en leg daarop de biefstukreepjes.

Eet smakelijk!