pinchos-morunusAfgelopen week was ik in Andalucië. We hebben uitgebreid genoten van heerlijke tapas. Een van de lekkerste hapjes vind ik de pinchos morunos, Moorse spiesjes. Spanjaarden maken deze minispiesjes meestal met varkensvlees. Oorspronkelijk werden ze vermoedelijk met lamsvlees gemaakt. Ik at ze vorige week in het pittoreske witte dorpje Vejer de la Frontera met tonijn. En zelf maakte ik ze nu met kalkoenfilet. Je ziet, je kunt alle kanten op. Ook kun je lekker variëren met de specerijensamenstelling, want volgens mij maakt elke Spanjaard de pinchos morunos op z’n eigen wijze. Hieronder vind je mijn variant.

Pimentón de la Vera
Gebruik in elk geval gerookt paprikapoeder, want dat is bij deze spiesjes wel heel smaakbepalend! Zoek naar ‘pimentón de la Vera’, dat is de beste uit het plaatsje La Vera en die heeft sinds 2005 zelfs een beschermde DOP-status! Het paprikapoeder heeft een diepe rokerige smaak. Die rooksmaak komt doordat paprikapepertjes – ze lijken inderdaad meer op chilipepertjes dan op paprika – boven een eikenhouten vuur worden gerookt. Dat kan wel twee weken duren waarbij de paprika’s regelmatig met de hand worden gedraaid. Daarna worden ze ontdaan van stelen en zaden en daarna voorzichtig gemalen.
Pimentón bestaat in de smaakvarianten mild c.q. zoet (dulce, van de pepersoorten Bola en Jaranda), medium pittig (agridulce, van Jaranda en Jariza) of pittig (picante, van Jeromin). Pimentón wordt veel in de Spaanse keuken gebruikt, onder andere in paëlla, de bonenschotel fabada asturiana en in chorizo.

Ingrediënten (voor ca. 15 spiesjes; 2 blokjes kalkoen per mini-spiesje)

  • 300 gram kalkoenfilet, in blokjes van 1,5 à 2cm)
  • 3EL olijfolie
  • 1EL citroensap
  • 1TL gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)
  • 1TL gedroogde chilivlokken
  • 1TL uienpoeder
  • 1TL koriander (ketoembar)
  • 1 knoflookteentje, fijn gesnipperd

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade.
  • Snij de kalkoenfilet in blokjes en marineer ze minstens een uur.
  • Rijg de kalkoenblokjes aan kleine houten spiesjes (ik deed er 2 à 3 aan een minispiesje; leuk als tapas!) en bak ze twee minuten per kant (2×2).
  • Serveer warm als tapas samen met andere kleine hapjes als onderdeel van een borrel of een tapasmaaltijd.

Wijntip: vol wit uit Spanje (bijvoorbeeld witte Rioja of een godello uit Valdeorras) of sherry (bijvoorbeeld een amontillado of mooie oude oloroso). Maar als je liever rood hebt, kan dat natuurlijk ook. Denk dan bijvoorbeeld aan een Rioja crianza.

Variatie
Zoals gezegd kun je met de Moorse spirsjes lekker variëren. Niet alleen met het vlees, maar ook met de kruiden en specerijen. Varieer eens met saffraan, laurier en tijm, komijn, gember en milde kerrie, of gebruik ras-el-hanout.

Eet smakelijk!