De komende dagen staan op het programma vranec, kratosija, stanušina crna, smederevka, welschriesling en Žilavka. Maar vast ook cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en sauvignon.

We gaan namelijk wijn proeven in Macedonië! Negen producenten staan op het programma.

Stobi Winery

Het eerste bezoek was aan Stobi Winery in Gradsko. Wow! We zijn meteen al onder de indruk van het moderne pand! De winery bestaat sinds 2009 en heeft zich duidelijk een ambitieus doel gesteld. Men wil het beste.

We starten met de lunch, want tien uur na het ontbijt en een karige ‘snack’ van Austrian Airlines, hebben we trek. Een uitgebreide 4-gangenlunch met typische Macedonische gerechten, waaronder schapenkaas en lam van eigen bedrijf, wordt geserveerd. Hierbij krijgen we vier ‘entry level’-wijnen. Vooral de zuivere Stobi Cuvée van de van oorsprong Georgische r’kaciteli aangevuld met zhilavka, zhuplanka en wat chardonnay bevalt me erg goed. De Stobi smederevka is wat neutraal, maar ook heel puur. De Macedonian Blend is alleen voor de lokale markt en bevalt me minder. De Stobi pinot noir is soepel.

De rondleiding door het bedrijf laat zien dat men ambitie heeft. En men neemt alle tijd voor ons. Het halve management, van directeur tot wijnmaker en marketing zit bij ons aan tafel. In totaal proeven we maar liefst 17 wijnen. Mono-cepages van r’kaceteli, zilavka, chardonnay (ook barrique), muscat ottonel, rosé van pinot noir, vranec, cabernet sauvignon (prachtig rijp met 18 maanden houtrijping), syrah, merlot (barrique), petit verdot  (heerlijk zacht en vol) en twee blends Aminta en topper Vranec Veritas.

Stobi wordt in Nederland geïmporteerd door Schermer.

Sopot Winery

Ons tweede bezoek in Macedonië was bij het veel kleinere Sopot Winery in Skopje. Ze hebben vier druivenrassen op 100ha eigen wijngaarden en kopen de rest in, maar hebben wel de controle op de wijnbouw. We proefden bij de winery enkele wijnen van hen en later tijdens het diner. We sloten af met hun prachtige 2007 cabernet. Vol. Zacht. Rijp. Twee jaar houtrijping en drie jaar flesrijping.

Programmatijden zijn niet de sterkste kant van onze Macedonische organisator. Alles loopt heel erg uit en 21 uur nadat we allemaal in Nederland opstonden, vertellen we hem dat het mooi was voor vandaag. Na 22 uur wakker, was het lastig in slaap vallen in ons hotel in hoofdstad Skopje. Maar wat hebben we een leuke eerste dag gehad! De eerste indruk van de Macedonische wijnen is top. Met mooi zuiver wit en vol, zacht en rijp rood van Stobi Winery. En met enkele verrassingen van Sopot Winery. Het eten is redelijk traditioneel, maar men weet lekkere gerechten en variaties te maken met tomaat, ui, paprika, kool, lam en karper.

Benieuwd naar dag 2…