Wijn in China: mijn Ningxia Wine Tour in beeld. Ik bezocht onlangs Ningxia, China’s meest veelbelovende wijngebied van dit moment.

Bekijk hier een filmpje dat ik maakte over Ningxia, met facts & figures van de Chinese wijnmarkt èn met indrukken die ik opdeed tijdens mijn bezoeken aan de volgende wijnhuizen in Ningxia: Helan Qinghue Vineyard, het Ningxia Wine Bureau in Yinchuang, Yu Huang Winery, Pigeon Hills, Vineyard #2, Château Changyu, Kanaan Winery, Jin Shan Wine & Vine experimental zone, Zhi Hui Yuan Shi, YunMo Winery, Jade Winery (Feí Tsweí), Chandon China en Leirenshou.

wijn China

Wijnland China
China zal in de nabije toekomst een enorme invloed hebben op de wijnwereld. Overdreven? Ik vermoed van niet. China heeft al de meeste wijngaarden na Spanje en is al zesde wereldwijd qua wijnconsumptie èn wijnproductie! Al zit er wat vervuiling in de cijfers van wijngaardareaal en wijnproductie, omdat bijvoorbeeld ook de aanplant van tafeldruiven meetelt omdat die (nog) niet gescheiden kan worden van de aanplant van wijndruiven.

Rood en Bordeaux
Dat doet echter niets af aan de rappe ontwikkelingen in het land van de rode draak. Rode wijn is favoriet (wit is de kleur van de dood; rood is de kleur van geluk voor Chinezen!) en Bordeaux is het helemaal. Niet alleen hebben Chinezen meer dan 100 wijnchâteaux in Frankrijk opgekocht (veelal in Bordeaux), ze zijn inmiddels ook de grootste exportmarkt voor Bordeaux. Ook elders kopen Chiinezen trouwens wijngaarden, zoals in Chili.

Premium
Wijn is nog niet zo’n bekend product en werd tot voor kort liefst cadeau gegeven of – bijvoorbeeld tijdens zakelijke diners – met cola weggespoeld. Daar komt snel verandering in en de trendgevoelige middenklassers in grote steden als Shanghai en Beijing kiezen voor premium-kwaliteit. Ook cadeautjes mogen trouwens wat kosten. Prijzen tussen de 300-400RMB (RMB = renminbi; omgerekend ca. €40 à €50) voor instapkwaliteit, 1000-1200RMN (renminbi; omgerekend ca. €130 à €150) voor de mid-range en 1800-2600RMB (omgerekend ca. €240 à €350) voor Chinese wijn in de Chinese retail zijn geen uitzondering! Niet gek dat de Chinezen momenteel niet eens zo geïnteresseerd zijn in export, want dat buitenlandse wijnliefhebbers dat soort prijzen voor Chinese wijn betalen, is vooralsnog utopie. [prijzen naar koers medio juni].

Gānbēi
De vertaling van ons woord “proost” is “干杯” (spreek uit: Gānbēi). Maar let op: de letterlijke vertaling van Gānbēi betekent “droog glas”! Als je geproost hebt, verwacht de Chinees dat je je glas ook meteen helemaal opdrinkt! En het blijft natuurlijk niet bij één glas. Enneh…als je jonger bent of als hiërarchisch lager geplaatste tijdens business-gelegenheden aan het proosten slaat, let er dan op dat jij je glas lager vasthoudt dan de oudere of je meerdere. Succes dus, want de Chinese diners en drinkgewoontes kunnen voor een westerling al gauw in een survivaltocht of marathon ontaarden…

China wijngebieden
Helan Qinghue Vineyard