International Drink Chenin Day

Vandaag is International Drink Chenin Blanc Day. Onder de hashtag #DrinkChenin wordt op vrijdag 15 juni 2018 wereldwijd een ode gebracht aan de chenin blanc. Dit witte druivenras komt oorspronkelijk uit de Loire, maar is tegenwoordig bij veel wijnliefhebbers vooral bekend als “steen” uit Zuid-Afrika. Tijd om dit mooie druifje eens nader te gaan besnuffelen.

Op 15 juni 2018 wordt voor de vijfde keer de chenin blanc internationaal onder de aandacht gebracht.

Even kort wat karakteristieken van dit druivenras.

De kleur is lichtgeel tot goudgeel en is afhankelijk van houtrijping (donkerder) of zoetheid (dessertwijn is donkerder, meer goudgeel).

Over het algemeen heeft wijn van chenin blanc een redelijk hoge zuurgraad. De kenmerkende aroma’s zijn citrus, appel (Granny Smith), abrikoos/perzik, kweepeer, honing, mineralig (stenig), stro en natte wol. Soms heeft de wijn houtrijping of is op hout vergist. Je hebt ‘m in droog, halfdroog en (edel)zoet, en zelfs als mousserende wijn (zowel Crémant de Loire als mousserende Saumur en Vouvray, maar ook vonkelwijn in Zuid-Afrika).

chenin blanc aromas

Je komt chenin blanc vooral tegen in de Loire en in Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de druif bekend als steen, vanwege zijn mineralige, stenige karakter. Oorspronkelijk komt cheninc blanc uit Anjou in de Loire. In Frankrijk wordt chenin blanc echter steeds minder gebruikt en in Nederland vind je Loire-chenin helaas ook steeds minder. Jammer, want wijnen van chenin blanc uit bijvoorbeeld Vouvray (zowel droog als zoet) kunnen  prachtig zijn en de beendroge mineralige Savennières is geliefd onder kenners. Chenin blanc is ook fenomenaal in de complexe edelzoete wijnen van Vouvray en Montlouis, of de waanzinnig mooie Bonnezeaux en Quarts de Chaume. Toppers kun je decennia bewaren! Overigens vind je een klein beetje chenin in in Zuid-Frankrijk, o.a. Limoux.

De meeste aanplant van chenin blanc vind je tegenwoordig echter in Zuid-Afrika. In zowat elke wijnregio komt ie voor en de wijn is er zeer geliefd. Terecht. Hij kan een lekkere droge wijn voortrengen, maar ook zeer volle en complexe wijnen, zoals die van bijvoorbeeld Adi Badenhorst, De Morgenzon, Spier, Mullineux, Groot Parys en Eben Sadie.

Trek dus vanavond een lekkere fles chenin blanc open en #DrinkChenin. Ik ben benieuwd welke je kiest…
Geniet ervan!