Wat is Vino de Pago

🍷🇪🇸 Vino de Pago. Ken je deze hoogste Spaanse wijnclassificatie…?

¡Hola amigos y amigas! ¡Tiempo de disfrutar! Tijd om te genieten. En om weer wat te leren; ik blijf per slot van rekening wijndocent in hart en nieren, ook al geef ik nu in coronatijd geen wijncursussen. Of misschien juist wel daarom. 😜

Wij dronken de 2018 Vino de Pago, Senda de Leñadores van Bodega Pago Aylés. Bijzonder rood uit Spanje met classificatie Vino de Pago, dat is in Spanje de hoogste classificatie die wordt toegekend aan individuele wijnproducenten of individuele wijngaarden. Zeg maar de ‘grand cru’, ‘single estate wine’ of ‘Einzellage’ van Spanje, ook wel ‘vinos de parcela’ genoemd (‘plots’ in het Engels). Het is in feite een afgebakend stuk land (wijngaard) met onderscheidende kenmerken qua ligging, bodem en klimaat. De eerste Vino de Pago werd in 2003 toegekend aan Dominio de Valdepusa van Marques de Griñon in het wijngebied Castilla-La Mancha. Nu zijn er in totaal 19 Vinos de Pago (VP) in Aragón, Castilla-La Mancha, Castilla y Lėon, Navarra (de bekende Otazu) en Valencia. Voorwaar een exclusief clubje dus.

Nu zijn er in totaal 20 Vinos de Pago (VP) in Aragón, Castilla-La Mancha, Castilla y Lėon, Navarra (de bekende Otazu) en Valencia. Voorwaar een exclusief clubje dus.

Indeling Spaanse wijnclassificaties 2021

De indeling van de Spaanse wijnclassificaties
De indeling van de Spaanse wijnclassificaties (de kwaliteitspyramide) is dan van onderen naar boven: wijn uit Spanje (voorheen vino de la mesa, tafelwijn: wijn zonder regionale of oogstvermelding uit ongeclassificeerde wijngaarden of wijn die gedeclassificeerd is omdat hij gemengd is), Vinos de la Tierra (per 2021 42 regio’s met een VT-status; de IGP-wijnen; voorheen landwijn; bijvoorbeeld Vino de la Tierra de Castilla y León), Vinos de la Calidad (VC; 7 regio’s op weg naar de DO-status), Denominación de la Origen (DO, 68 wijngebieden zoals Rueda, Valdeorras en Ribera del Duero), Denominación de Origen Calificada (DOCa, alleen Rioja en Priorat) en de Vinos de Pago (VP, 20x) als hoogste classificatie.

Aylés kreeg de toekenning Vino de Pago in oktober 2010. Een van de eisen voor een Vino de Pago is dat de producent alleen eigen druiven gebruikt voor z’n wijn. Aylés heeft garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon en merlot aangeplant.

Vino de Pago - Senda de Leñadores - Bodega Pago Aylės

De 2018 Vino de Pago, Senda de Leñadores van Bodega Pago Aylés is een prachtige volle rode wijn van wijnmaker Rarón Reula. De wijngaard voor de Senda de Leñadores ligt op 650m hoogte in de buurt van Zaragoza, in wijngebied DOP Cariñena in de regio Aragón, in het noord-westen van Spanje. Beschutting tegen de hete winden uit Centraal-Spanje, maar de droogste wijngaard van Aylés met de meeste kleihoudend bodem.

De Senda de Leñadores is van garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon en merlot met 10 maanden houtrijping op Frans hout (2e jaars 225-liter). Vol, krachtig, kruidig. Donker fruit, vanille- en houttonen, cacao. Fraicheur gecombineerd met stevige maar rijpe tannines. De 2018 heeft nog te krachtige tannines, dus gekaraffeerd.

Waarom is de Senda de Leñadores toch niet mijn wijn? De smaak verraste me en was niet mijn stijl. Eerder cabernet-achtige stoffigheid en de droogbloemen van tempranillo, dan garnacha-gulheid. Ik had meer gulle sappige garnacha verwacht. En de wijn smaakt voor mij meer naar een Rioja reserva op nieuw Amerikaans hout met die stevige nadrukkelijke houttonen. En dat is niet zo mijn stijl. Maar de wijn paste wel fantastisch bij mijn entrecôte. En daar had ik ‘m bij uitgezocht. 👌 Het glas dat wij na het eten dronken, bevestigde trouwens wel: dit is een echte ‘eetwijn’.