Orzo met pittige tomaten-paprikasaus tonijn en feta

Restverwerking. Altijd leuk. Geen zin en tijd om boodschappen te doen en kijken in je koelkast en voorraadkast. Orzo was mijn uitgangspunt, want daar had ik zin in. Orzo, ook wel riso genoemd, is pasta in de vorm van rijstkorrels. De puntpaprika die ik nog had, was de vervolgstap. En blikjes tomatenblokjes en mooie tonijn van het merk Ortiz heb ik ook altijd wel in huis. Net als feta en chilipepertjes. Dus dan samengebracht werd het: orzo met pittige tomaten-paprikasaus, tonijn en feta. Voor een vega-variant, kun je met gemak de tonijn weglaten en eventueel nog vervangen door zwarte olijfjes.

Bereiding

  • Fruit de ui in ca. 5minuten in olijfolie glazig.
  • Voeg de knoflook erbij en fruit nog een minuut mee.
  • Voeg de blokjes of reepjes puntpaprika toe en bak nog 5 minuten.
  • Voeg de pesto arrabiata, tomatenblokjes (vers en uit blik) en de oregano toe en laat 15-20 minuten zachtjes sudderen tot je een mooie zoete geconcentreerde saus hebt. Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook ondertussen de pasta in water met zout (De Cecco duurt 11 minuten) en giet af (vang wat kookvocht op!!!).
  • Voeg de tonijn bij de saus en verwarm.
  • Roer de orzo voorzichtig door de saus met tonijn. Is de saus toch te dik voeg dan nog een beetje van het opgevangen kookvocht toe.
  • Dien op en voeg pijnboompitjes en wat verkruimelde feta toe.

Variaties

  • Voor een vega-variant laat je gewoon de tonijn weg. Je kunt dan bijvoorbeeld zwarte olijven toevoegen, maar nodig is het niet.
  • De chilipeper kun je vervangen door gedroogde chilivlokken.
  • De tonijn kun je vervangen door rauwe (diepvries)tijgergarnalen. Die moet je dan wel een paar minuten (niet langer!) meekoken. Denk ook aan de ontdooitijd als je diepvriesgarnalen gebruikt.
  • De puntpaprika kun je ook weglaten. De pijnboompitjes trouwens ook.
  • Tomaten in blik kunnen vrij veel zuren geven. je kunt eventueel een schepje suiker toevoegen.
  • Om het gerecht wat frisser te maken, kun je het sap van een halve citroen toevoegen.
  • Vervang de (verse) oregano door verse basilicum.
  • Voeg kappertjes toe.
  • De feta kun je ook eerst marineren. Marineer bijvoorbeeld een half uur tot een uur met wat olijfolie, chilivlokken en venkelzaadjes.
2018 Alsace - Pinot noir Tradition - Cave du Roi Dagobert

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1 rode puntpaprika, in blokjes of reepjes
  • 2 takjes verse oregano, blaadjes (of 1TL gedroogde oregano)
  • 4EL pesto arrabiata
  • Blik à 300gr ‘datterini in pezzi’ of ‘polpa’ (van Mutti) of tomatenblokjes en wat verse trostomaten in kwarten (of neem een blik van 400gr als je geen verse tomaten toevoegt)
  • 200gr tonijn in pot of blik, in stukken
  • 200gr orzo of riso (ik nam riso nr. 74 van De Cecco)
  • Zout en versgemalen peper
  • 100gr feta, verkruimeld
  • Optioneel: 20gr pijnboompitjes
  • Olijfolie

Wijntip: Kies hierbij vol wit of licht rood. Ik koos bij dit gerecht voor een lichte pinot noir uit de Elzas die we ooit na hun vakantie van de buren hebben gekregen. De 2018 Alsace, pinot noir Tradition van Cave du Roi Dagobert is een prima Elzas-pinot noir van het lichte elegante soort. Lichte tannines. Frisse zuren. Aards, lichtrood fruit. Goed in balans. Ietsje gekoeld.

Eet smakelijk!