Wat is de trendy zomerdrank anno 2012? Rosé? Nog steeds prosecco? Aperol spritz? Eindelijk cava? Nee. Wat mij betreft is dat kriek en rosébier! Ik zie het steeds meer opduiken. Naast aloud vertrouwd kriekbier, komen er steeds meer lichtroze rosébiertjes op de markt. Voor Vinissima reden genoeg om deze trendy biertjes eens aan een kritische proeftest te onderwerpen.

We proefden de volgende bieren:

 • Liefmans fruitesse (4,2% alc.). Dit is geen kriek, maar “fruitbier”. Het is 18 maanden gerijpt op krieken en gearomatiseerd met natuurlijke vruchtensap van kriek, framboos, bosbes, vlierbes en aardbei. Heldere tint. Donkerroze. Sterke neus van amarene-/cocktailkersen. Zachte schuimende mousserend. Licht, elegant en fruitig. Tikje zoet, maar niet te zoet en het geheel past. Geen bitters, hooguit in de afdronk proef je dat het ‘’ echt’’ bier is. Je proeft veel fruit. Prima afdronk. Bevat naast 15% fruit ook aroma, suiker en zoetstof. Ik heb het gedronken in het vroegere Liefmans-glas, een kloek bolletje op een pootje, maar de Belgische bierbrouwer “sinds 1679” pakt het momenteel trendy aan met een heuse Facebook-pagina en een bol waterglas (zonder pootjes) waarin de Liefmans fruitesse op ijs geserveerd wordt! “Liefmans on the rocks zorgt voor een geheel nieuwe bierervaring, een fruitige drank geserveerd op ijs voor een ultieme verfrissing,” zegt Liefmans. De bierbrouwer met een lange traditie durft! Ik heb het geprobeerd. De fruitigheid verdwijnt door de kou wat. Het drankje wordt heel verfrissend, maar gaat echt lijken op Hero Cassis. Best aangenaam op een zonovergoten terras, maar wel verraderlijk! Wordt dat een nieuwe trend…?
  Mijn waardering: ***(*) goed. Flesjes van 25cl.
 • Mort Subite kriek lambic (4,5% alc.): Mort Subite Kriek wordt gebrouwen volgens het eeuwenoude recept van spontaan gegiste Lambic. Het is een mengeling van oude en jonge Lambic die 5 maanden langzaam gerijpt is op eikenhouten vaten en waaraan verse krieken (en een beetje vlierbessen) zijn toegevoegd.
  Mort Subite (1686) ontleent haar naam aan een gezellig Belgisch dobbelspelletje voor in de kroeg: de pitjesbak. De verliezer werd de ‘mort’ (‘dode’) genoemd; duurde eyen spel te lang en moest er weer gewerkt worden dan gooide men een laatste keer: de Mort Subite!
  Lambic (of lambiek) is een streekbier uit de Zennevallei in de omgeving van Brussel, maar het wordt inmiddels ook gebrouwen door enkele bierbrouwers uit andere streken. Lambiek is de oudste biersoort. Kenmerkend voor dit bier is dat het door spontane gisting met wilde gisten (de “Brettanomyces Bruxullensis” en de “Brettanomyces Lambicus”) uit de buitenlucht ontstaat. Het bier kan alleen tijdens de wintermaanden gebrouwen worden. Het wordt met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop gebrouwen en het gist in eikenhouten vaten. Bier vernoemd naar een stripfiguur? Nee! De tekenaar Willy Vandersteen was verzot op Gueuze, een mengbier op basis van Lambiek. De naam lambiek is ofwel een verbastering van de naam van de gemeente Lembeek ofwel afkomstig van de gelijkenis van de brouwketel met de alambiek van jeneverstokers. Het eindresultaat is een fris en zuur bier, met een bijna wijnachtig aroma en weinig koolzuur. Lambiek wordt zelden puur gedronken. Het is voornamelijk de basis van bieren als Geuze en vruchtenbier (zoals Kriek Lambic).
  De kriek van Mort Subite is helder robijnrood. Krachtige neus. Frisse zuren. Betrekkelijk droog. Fijne kersensmaak met wat subtiele bittertjes. Lange afdronk. Geen beginnerskriek, maar echt een krachtig glas bier. Mort Subite kriek drink je uit een bol glas.
  Mijn waardering: ****(*) uitstekend. Flesje van 25cl.
 • Boon kriek lambic 2011 (4% alc.): Prachtig, een kersenbier met oogstjaar! Dat zie je niet vaak. De kriek van Boon is van het oogstjaar 2011. Dit bier is bereidt uit oude en jonge lambic uit Lembeek. Als de lambic zes maanden gerijpt heeft, worden de krieken toegevoegd en ontstaat er een nieuwe gisting. Advies: zeer koel schenken uit een tulpglas. In tegenstelling tot de meeste fruitbieren die 15% vruchten toevoegen, bevat Boon Kriek 25% krieken. Helder kersenrood. Boerse neus. Fijne schuimende mousse. Zacht. Karakter. Frisse en friszure smaak dankzij de basis van lambic. Er worden geen zoetstoffen toegevoegd, en dat proef je! Boon Kriek is dan ook geen bier voor de echte zoetekauw, noch voor de beginnende rosébierdrinker. Leuk detail: de 37,5cl flesjes hebben een heuse kurk met muilkorfje! Zo lijkt je bier wel heel exclusief, maar dat tekent Boon wel.
  Mijn waardering: ****(*) uitstekend. Flesjes van 25cl met kroondop of 37,5cl met kurk.
 • Gulpener “Korenwolf” rosé (3,5% alc.). Een prachtig verhaal op het backlabel, compleet met een mooie gedachten en proefnotities over kleur, geur en smaak. “Lichttroebele rozerode kleur met veel kleurintensiteit”, jubelt Gulpener. Beetje, nee zwaar, overtrokken. De meest lichte van de bieren die we proefden. Niks veel kleurintensiteit. “Volmondig” en “lange afdronk” dan? Ook dat niet. Ik hou van Korenwolf witbier, maar deze rosévariant is uilenzeik wat mij betreft. Troebel (want ongefilterd) oranjeroze met weinig kleurintensiteit. Weeïg, slap, vrij zoet. Wel fruitig, maar het fruit komt chemisch over. Weinig ‘bite’. Korte afdronk. Weinig karakter.
  Mijn waardering: *(*) matig. Prijsindicatie: 1 x 30cl ca. €1,10.
 • Wieckse Rosé (4% alc.): Wieckse rosé is volgens de brouwer een fruitig witbier. Dat is dus iets anders dan vruchtenbier of kriek. De basis van Wieckse Rosé is witbier dat wordt vergist met een speciale bovengist en niet is gefilterd. Daardoor behoudt het zijn karakteristieke lichte en natuurlijke troebeling. Ik ben niet kapot van dit soort gearomatiseerde biertjes, maar met Wieckse rosé heeft de brouwer wat mij betreft een meer dan acceptabel rosébiertje gemaakt. Het is een lichtroze, zacht, fruitig en toegankelijk biertje geworden dat makkelijk wegdrinkt. Vrij zoet ook, maar dat stoort me niet. Wel is het het bier dat het meest naar frisdrank smaakt, ook zonder ijs. Het bestaat naast water, gerstemout, tarwemout, zoetstof, suiker en hop ook uit natuurlijk fruitaroma en 15% concentraat van vlierbessensap, appelsap, kersensap, frambozensap en bosbessensap. Ik hou niet zo van het witbier van deze brouwer, maar de rosé-variant voldoet prima. Drink dit bier uit een hoog glas. Er is ook een 0,0% alc. variant, maar of dat smaakt heb ik niet geprobeerd…
  Mijn waardering: ***(*) goed. Prijsindicatie: sixpack (6 x 25cl) variërend tussen ca. €3,50 en €5,00. per flesje ca. €0,79.
 • Belle-Vue kriek lambic (5,1% alc.): dit bier heeft de meeste alcohol van de serie. Ik ken de kriek van Belle-Vue al lang. Het was namelijk lang een van de weinige kriekjes in de supermarkt. Ik vond deze kriek nooit de beste en herinner me ’m als ‘supermarktkriek’. Lichtrood. Geur van amarenekersen en een klein bittertje. Schuimende mousse en in de mond veel bitters. Dit bier lijkt van allemaal het meeste op ‘ echt’ bier. Het is gebaseerd op lambic en na de spontane gisting in eikenhouten vaten weken krieken er enkele maanden in. Per 600 liter lambic wordt 60 kilo krieken toegevoegd. Bier is nogal bitter en dat is de reden dat ik bier niet lust. En vermoedelijk is dat ook de reden dat ik Belle-Vue kriek nooit echt lekker heb gevonden. Nu er meer kriekbieren op de markt zijn en er ook rosébier bij is gekomen, merk ik meer verschil. De Belle-Vue is mij te ‘’bierig’’, te bitter. Het bier is ook niet echt zoet, eerder aan de droge kant. En het fruit dat je in de neus duidelijk merkt, valt in de mond wat weg.
  Mijn waardering: **(*) oké. Flesje van 30cl ca. €074. 

Diversiteit
Mijn test heeft me geleerd dat er op de markt van kriek en met name rosébier serieuze bieren zijn en erg commerciële varianten. Droge en (erg) zoete. Gebaseerd op lambic of witbier. Met en zonder toegevoegde suiker en zoetstof. Van alleen kriek (kersen) of ook met ander rood fruit of zelfs met appelsap erin. Van slapzoet-weeïg tot karaktervol met oogstjaar en echte kurk. Uit tulpglas, hoog glas of bolglas en zelfs ‘on the rocks’.

Daar waar ik bij wijn erg van een hoge zuurgraad hou, is het bij deze biertjes anders. Ik ga eerder voor fruitig en een tikje zoet. Op de een of andere wijze past dat beter. Verrassend. Gaat kriek en rosébier het deze zomer helemaal maken? De temperatuur is er deze week in elk geval geschikt voor. Geniet ervan. Lekker op het terras, op je balkon of in de tuin… 

Welk bier u ook kiest: Op een mooie zomer! Proost!

PS de waardering vindt plaats op basis van het 5-puntenstelsel.
* is slecht. ** is matig. *** is oké. ***(*) en **** is goed. ****(*) is uitstekend en ***** is subliem.