Het is alweer de laatste dag van Vinissima’s CHILIweek. Nooit eerder dronk ik in korte tijd zo vaak Chileense wijnen achtereen. Het was een mooie ontdekkingsreis. Vanddag dus het laatste verslag. Dag 8 was een mooie afsluiter van de Chiliweek, qua wijn en qua bijpassend gerecht…

Vanavond op tafel…
2011 Elqui Valley, Castillo de Molino reserva sauvignon blanc, Viña San Pedro 

Elqui Valley op 29° ZB!
Na de ‘ontdekking’ van Casablanca als koel wijngebied, is de zoektocht naar nieuwe koele wijngebieden in Chili doorgegaan. Zo ging men wijngaarden planten in nieuwere gebieden als San Antonio / Leyda Valley en recenter ook het nog noordelijkere Elqui. De Elqui-vallei heeft aan de ene kant de rand van de Atacama-woestijn en aan de andere kant de oceaan met de koude golfstroom. Elqui Valley is het meest noordelijke wijngebied van Chili. Het gebied bevindt zich op 29° zuiderbreedte. Omdat dit wijngebied dus dichterbij de evenaar ligt dan alle andere Chileense wijngebieden, verwacht je een heet gebied dat nauwelijks meer geschikt is voor wijnbouw. Vergis je echter niet: de Elqui-vallei is ook het meest hooggelegen wijngebied van Chili! De wijngaarden liggen er op maar liefst tot 2.000 meter hoogte en dus betrekkelijk koel. Het koelste deelgebied is Falernia, dat dicht tegen de kust aan ligt en een gematigd maritiem klimaat kent en een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur , soms wel 25 graden.
In Elqui wordt veel cabernet sauvignon aangeplant, maar de ‘cool climate’ syrah krijgt de meeste belangstelling. Daarnaast is het gebied geschikt voor sauvignon blanc en is het bekend om zijn natuurschoon en zuivere lucht.

Viña San Pedro
San Pedro is een gerespecteerd wijnhuis in Chili. Het bestaat sinds 1865 en behoort met export naar 80 landen tot de belangrijke Chileense wijnproducenten.
De broers Bonifacio en Jose Gregorio Correa Albana richten in 1865 het wijnhuis Vina San Pedro op. Zij maken de eerste wijn van locale druiven die groeien op een stuk land wat al 5 generaties in familie bezit is. In 1980 wordt de serie Castillo de Molina wijnen met succes geintroduceerd. Molina is de basis van het wijnhuis. Het bevindt zich iets ten zuiden van Curicó, een gebied veel zuidelijker dan Elqui.
In eerste instantie komen de druiven van de eigen wijngaarden rond hun kelder in Molina. Inmiddels zijn deze wijngaarden niet meer toereikend om aan de enorme vraag naar druiven voor Castillo de Molina wijnen te kunnen voldoen. Men heeft hiervoor een oplossing gevonden door ook druiven van eigen wijngaarden uit andere gebieden te gebruiken, mits zij voldoen aan de hoge kwaliteitseisen voor Castillo de Molina wijnen 

Castillo de Molina sauvignon blanc reserva van San Pedro
De druiven voor deze wijn komen voor 100% uit de Elqui Valley. Ze kunnen dankzij het koele klimaat van de Elqui Valley zeer geleidelijk rijpen. De wijngaarden van San Pedro liggen dichtbij de kust (20km van de oceaan), waardoor de invloed van de zee ook in de druiven merkbaar is. De bodem is klei-achtig en bevat veel mineralen. Dit resulteert in een frisse en stuivende sauvignon blanc met veel mineralige aroma’s die wat doet denken aan sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland (Marlborough), maar dan voor iets minder geld. De wijn is bleekgeel met groenreflectie. De geur is rijk met citrustonen. De wijn smaakt fris en strakdroog met aroma’s van groene appel, citrus, grapefruit, kruisbes en groene peper. Pittige zuurgraad. De afdronk is strak.
De wijn wordt geïmporteerd door Oud Reuchlin & Boelen. Prijsindicatie: €11,-. 

Heilbot met kappertjes-citroensaus
Elke dag een andere wijn en een ander gerecht; dat was het concept van onze Chiliweek. Voor de laatste dag van de Chiliweek koos ik heilbot met kappertjes-citroensaus, lentegroenten (bosui, peultjes en groene aspergetips) met aardappelpuree. Omdat ik sauzen liever niet maak op basis van boter, bloem en melk, maar liever inkook (in dit geval visfond met room), zijn deze vaak romig. De kappertjes maken de saus frisser, maar met een kneepje citroen kon ik de saus nog net iets meer toetrekken naar de frisse wijn. Hoewel een kort houtgelagerde chardonnay bij dit gerecht ook niet had misstaan. De geblancheerde en gewokte groenten deden het goed bij de wijn. Een mooie afsluiter van de Chiliweek.

Meer info: www.sanpedro.cl
 

Chiliweek ten einde…
Dit is de laatste wijn uit de serie van zes wijnen die ik van Melman Communications kreeg om te beoordelen. De wijn van dag 1 heb ik er zelf aan toegevoegd en de wijn van dag 5 dronk ik in een restaurant. Elke dag heb ik er een gerecht bij gekookt en elke dag hebben we de wijnen aan tafel aan een grondige test onderworpen. Het was een intensieve en boeiende kennismaking met wat Chili tegenwoordig te bieden heeft. Mijn toppers waren voor wit de sauvignon blanc van Santa Carolina (dag 2: http://vinissima.wordpress.com/2012/07/11/chili-week-bij-vinissima-deel-2-ocean-side-sauvignon-blanc-van-santa-carolina/) en voor rood… ook Santa Carolina! Namelijk de Dry Farming carignan.
(dag 6: http://vinissima.wordpress.com/2012/07/15/dag-6-van-vinissimas-chili-week-dry-farming-carignan-van-santa-carolina/).
Een beetje nieuw voor mij was, dat ik elke dag vanuit de wijn ben gaan koken. Meestal kies je een wijn bij je gerecht, makkelijker. Nu moest ik vooraf een indruk van de wijn hebben en koos ik er een gerecht, of ingrediënten, bij. Dat blijkt lastiger, maar heeft ons wel weer meer geleerd over het combineren van smaken en smaak stijlen!
Wat mij tijdens deze Chilireis vooral opvalt is dat de nieuwe ‘cool climat’-gebieden veel belangstelling krijgen. Je kunt in Chili warme zwoele rijpe wijnen vinden, maar ook frisse en elegante sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir van de recentere wijngebieden die hooggelegen zijn dan wel dichter bij de oceaan. Het levert steeds meer frisse en elegante wijnen op! Maar er is ook toenemend aandacht voor bio(dynamische) wijnen.
Chili is al heel populair in Nederland en naar wat ik deze week aan diversiteit geproefd heb…is dat ook terecht!