Green Vesper on National Absinthe Day

Vandaag, 5 maart, is National Absinthe Day (#NationalAbsintheDay). 5 maart 2013 is de dag dat Pernod Fils Absinthe werd geïntroduceerd. Ik vier National Absinthe Day met de cocktail Green Vesper.

De Franse dokter Pierre Ordinaire ontwikkelde absint en schreef het begin 19e eeuw voor als middel tegen diverse ziektes. Henri-Louis Pernod kocht het recept en produceerde in 1805 de eerste commerciële absint. Absint werd veel gedronken met een absintlepeltje met gaatjes dat op het glas werd geplaatst. Daarop een klontje suiker. Daarna werd ijskoud water over het lepeltje met suiker bij de absint gegoten en zo werd de absint gezoet.

Absint wordt ook wel ‘de groene fee’ genoemd. Het drankje was razend populair bij kunstenaars en schrijvers (denk aan Vincent van Gogh) en zou hen artistieke inspiratie geven.

National Absinthe Day

Groene fee
Absint is groen en de drank wordt ook wel ‘de groene fee’ genoemd. Het drankje was razend populair bij kunstenaars en schrijvers en zou hen artistieke inspiratie geven. Vincent van Gogh zou er zijn gele periode aan te danken hebben en Ernest Hemingway zou zijn boek ‘For whom the bell tolls’ onder invloed van absint geschreven hebben. En tal van andere kunstenaars uit die tijd dronken het graag. Edgar Degas, Édouard Manet en Henri de Toulouse-Lautrec vereeuwigden absintdrinkers zelfs op hun schilderijen. Absintdrinkers hadden echter zoveel medische klachten (hallucinatie, epileptische aanvallen, slaapstoornissen, uitputting), dat de symptomen ‘absintisme’ werden genoemd.

Absintverbod
De drank werd in het begin van de 20e eeuw in diverse Europese landen verboden, wegens de vermeende hallucinerende werking en neurotoxiteit van het bestanddeel thujon. Je denkt meteen aan Van Gogh, maar de daden van de Zwitsere absintdrinker Jean Lanfray waren een direct gevolg van het absintverbod. Hij vermoorde na het drinken van onder andere absint zijn kinderen en zwangere vrouw. Absint leek in Frankrijk de plek van wijn te hebben ingenomen, nadat de druifluis eind 18e eeuw bijna alle wijngaarden had verwoest en men naar een alternatief voor wijn zocht. Absint werd zo de nationale volksdrank. Een gerucht gaat dat de Franse regering begin 1900 bewust negatieve publiciteit over absint heeft verspreid om de Fransen weer aan de wijn te krijgen toen het probleem van de druifluis werd opgelost en er weer wijn geproduceerd werd.

De concentratie van thujon is inmiddels sterk afgezwakt in de huidige absint en nu mag het weer. Overigens is absint helemaal niet hallucinerend, maar het hoge alcoholpercentage deed gewoon zijn werk. Drink het dus met mate! Smaakgevers van absint zijn alsem (absint), anijs en venkel. Absint is trouwens geen likeur, omdat het niet gezoet is. En nog een weetje: Pernod ontwikkelde zijn ‘anis’ als vervanging van absint. Anis is verwant aan absint, maar wordt gemaakt zonder alsem.

Sinds de 90ger jaren van de vorige eeuw wordt er in Duitsland en Frankrijk weer absint geproduceerd. Spanje en Portugal hebben nooit een verbod gehad, Nederland wel (absintwet van 1909), maar die wet verviel in 2005. En vandaag twaalf jaar geleden werd absint na een ban van 95 jaar weer toegelaten.

Green Vesper
Ik maak op Absint Dag natuurlijk een mooie cocktail met absint, want om het nou zo te drinken is me iets teveel anijssmaak en iets te sterk (55% alc.). Ik maak de Green Vesper, een variant op de Vesper Martini. Bij de Green Vesper wordt de Lillet blanc uit de Vesper Martini vervangen door Absint. Hou je niet van pastis of van anijs, dan moet je deze zeker niet nemen! De Green Vesper doet veel zoeter en daardoor minder strak aan dan de Vesper Martini en is verraderlijker omdat je door het subtiele anijstoontje de kracht van de hoeveelheid gin en wodka veel minder merkt.

Ingrediënten Green Vesper

  • 60ml gin (ik nam hiervoor Bulldog gin)
  • 15ml wodka (neem er eentje van graan en niet van aardappelen! Ik koos voor Pravda wodka)
  • 7,5ml absint
  • Een ‘twist’ van een citroenschilletje

Bereiding Green Vesper

  • Shake alle ingrediënten (behalve het citroenschilletje) met ijs en giet via de strainer in een Martiniglas.
  • Garneer met het citroenschilletje.

Vesper Martini
De Vesper of Vesper Martini is bekend geworden door James Bond. In de film Casino Royale (2006) verzint 007 een cocktail die hij naar zijn geliefde, Vesper Lynd, noemt. Maar het recept was al bekend sinds 1953 toen Ian Fleming zijn boek uitbracht.

Fleming zijn boek uitbracht. Daar zegt Bond in hoofdstuk 7 tegen de barman:
“A dry martini. One. In a deep champagne goblet.”
Barman: “Oui, monsieur.”
Bond: “Just a moment. Three measures of Gordon’s, one of vodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it very well until it’s ice-cold, then add a large thin slice of lemon peel. Got it?”
Barman: “Certainly, monsieur.”
De barman is kennelijk onder de indruk van deze mix en Bond reageert met “I never have more than one drink before dinner. But I do like that one to be large and very strong and very cold and very well-made. I hate small portions of anything, particularly when they taste bad. This drink’s my own invention. I’m going to patent it when I can think of a good name.” Om eraan toe te voegen dat een wodka van graan een nog beter resultaat oplevert dan een wodka van aardappelen. En die goede naam voor de cocktail noemt 007 in het volgende hoofdstuk al, namelijk Vesper, naar Bond-girl Vesper Lynd die in de film werd gespeeld door Eva Green.

De oorspronkelijke cocktail van Bond bevat Gordon’s gin. Hm, nu ja. Gordon’s is wellicht de bekendste gin, maar sinds 1953 zijn er heel veel gins op de markt gekomen, en heel veel betere! Ik gebruik die dus zeker niet, maar heb Bulldog gin gebruikt. En ik nam Pravda wodka, een zuivere zachte Poolse premium-wodka van 100% rogge, maar een graanwodka als Absolut kan natuurlijk ook.

Recept Vesper Martini
En hier nog even het recept van de oorspronkelijke Vesper Martini (ook wel kortweg Vesper genoemd):

Ingrediënten Vesper Martini

  • 60ml gin (ik koos Bulldog)
  • 15ml wodka (Ik koos Pravda)
  • 7,5ml Lillet blanc
  • Een ‘twist’ van een citroenschilletje

Bereiding Vesper Martini

  • Shake alle ingrediënten (behalve het citroenschilletje) met ijs en giet via de strainer in een Martiniglas.
  • Garneer met het citroenschilletje.

Cheers! Happy Absinthe Day!