vertruffelijke pastinaakchips

Gisteren was het ‘heerlijk avondje’, Sinterklaasavond dus. Als voorgerecht maakte ik coquilles, pastinaakcrème en pastinaakchips en truffelmayo. Dat was heel lekker, maar we hadden meer pastinaakchips gemaakt dan ik als garnering bij het gerecht nodig had. Dus hebben we daarna de bak met pastinaakchips op tafel gezet en lekker opgegeten met wat extra truffelmayonaise als dip. Vertruffelijke pastinaakchips (met truffelmayonaise) dus. Dat was zo lekker dat ik jullie die niet wil onthouden.

Ingrediënten pastinaakchips:

  • 1 à 2 pastinaken
  • Olie om in te frituren
  • Grof zeezout
  • Benodigd: mandoline

Bereiding pastinaakchips

  • Schil 1 à 2 pastinaken met een dunschiller.
  • Snij de pastinaken met een mandoline in flinterdunne plakjes.
  • Verhit frituurolie in een frituurpan of wok tot 150°C. Frituur de plakjes pastinaak in ca. 5-6 minuten knapperig goudbruin. Tip: doe niet teveel in één keer, dan koelt de olie teveel af en plakken de plakjes aan elkaar.
  • Laat de chips uitlekken op keukenpapier en besprenkel met zeezout.
  • Gebruik ze als dip met bijvoorbeeld truffelmayonaise (zie hieronder) of als garnering bij een gerecht.

Ingrediënten truffelmayonaise (4 personen):

  • Potje kant-en-klare truffelmayonaise

Of:

  • 6EL mayonaise (al dan niet zelfgemaakt)
  • 4EL truffeltapenade (kant-en-klare mix van truffel en paddenstoelen; van potje à 80gr)
truffelmayonaise

Bereiding truffelmayonaise
Natuurlijk kun je prima kant-en-klare truffelmayonaise kopen. Maar het is ook heel leuk en lekker om het zelf te maken (overigens wel duurder). Simpeler kan niet: roer mayonaise en truffeltapenade door elkaar en geniet!
De truffelmayonaise is heerlijk als dip bij de pastinaakchips, maar ook lekker bij frites, aardappeltjes uit de oven, carpaccio, coquilles of een mooie steak. Ach, waar is het niet lekker bij!?
Tip: gebruik geen ‘truffelolie’ voor de truffelmayonaise; dat smaakt echt niet zo lekker! Wil je de truffelmayonaise iets frisser, doe er dan een klein beetje (1TL) citroensap bij.

Wijntip: neem een krachtige droge mousserende wijn bij de pastinaakchips met truffelmayonaise. Bijvoorbeeld champagne, cava (Spanje), Italiaanse spumante (b.v. uit Franciacorta), een crémant (b.v. crémant de Bourgogne of crémant uit Elzas of Loire), een mooie Duitse Sekt of een Zuid-Afrikaanse vonkelwijn. Ik koos voor de vonkelwijn van Pongrácz. Een zogenaamde ‘Méthode Cap Classique (2e gisting op fles, net als champagne) van de druivenrassen pinot noir en chardonnay. Prima ‘brut’ met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Eet smakelijk en geniet!