asta met broccoli en ansjovis

Wat doe je als je op een regenachtige zondag niet naar buiten wilt voor je boodschappen? Je kijkt in je koelkast en verzint iets. Ik had nog een stronkje broccoli, verder niets. Ja, behalve de dingen die tot mijn standaarduitrusting in de voorraadkast behoren, zoals allerlei soorten pasta, maar natuurlijk ook ui, knoflook, chilipepertjes, nootjes, Parmezaanse kaas en visconserven (tonijn, ansjovis). Daarmee kun je een prima ‘ik-ga-lekker-niet-naar-buiten maaltijd’ maken. In Italië is pasta met broccoli heel gebruikelijk. Ik maakte uiteindelijk Siciliaanse pasta met broccoli en ansjovis. Een restje rozijnen en amandelen (de Sicilianen gebruiken pijnboompitjes, maar die had ik niet) en Parmezaanse kaas maken het geheel af. Die rozijnen bij de pasta met broccoli zijn klassiek. Het leek me heel raar, maar het geeft net een verrassende afwisseling in het gerecht.

Die rozijnen bij de pasta met broccoli zijn klassiek. Het leek me heel raar, maar het geeft net een verrassende afwisseling in het gerecht.

Ingrediënten (4 personen)

  • 400gr pasta (ik nam riso/orzo, maar je kunt ook orecchiette, penne, conchiglie of caserecce nemen)
  • 1 stronk broccoli, in kleine roosjes
  • 1 witte ui, fijngesnipperd
  • 2 chili-/cayennepepertjes, fijngesnipperd
  • 4 ansjovisfilet
  • ½ blokje groentenbouillon
  • 3EL rozijnen
  • Olijfolie
  • 1 klontje roomboter (ca. 25gr)
  • Versgemalen peper
  • Parmezaanse kaas, geraspt (optioneel)
  • 2EL pijnboompitten, geroosterd (of pistachenootjes of grof gehakte amandelen)

Bereiding

  • Kook de broccoliroosjes ca. 3 minuten in bouillon. Giet af, maar hou het kookwater achter!
  • Kook daarna de pasta in het resterende broccoliwater.
  • Week de rozijnen in heet water. Rooster de pijnboompitjes of pistachenootjes.
  • Fruit ondertussen de ui zachtjes en laat wat karameliseren. Fruit dan de chilipeper een minuut mee.
  • Voeg de ansjovis erbij, druk kapot met een lepel en laat de ansjovis wat ‘smelten’.
  • Voeg de rozijnen met weekwater toe en daarna de broccoliroosjes. Roer goed door. Voeg wat broccoli-/pastawater toe als de saus te droog is.
  • Giet de pasta af en roer de roomboter erdoor. Roer dan door de broccolisaus. Breng op smaak met peper. Let op: zout heb je door de ansjovis vermoedelijk niet nodig!
  • Bestrooi met de nootjes en de geraspte Parmezaanse kaas.

Wijntip: kies een mooie witte wijn uit Sicilië of Zuid-Italië. Een wijn van grillo of inzolia uit Sicilië is een optie. Ik koos voor een Greco di Tufo van Lapilli. Frisse zuren, wat citrus, appel, peer en mineraliteit, klein amandelbittertje, een vleugje anijs en perzik.

Buon appetito!