En op naar Zwitserland voor onze ontdekkingsreis naar onbekende inheemse druivenrassen. Dit land is in Nederland überhaupt niet zo bekend als wijnland, onder andere omdat er maar heel weinig geëxporteerd wordt! En dan is de wijn in verhouding ook nog eens relatief duur, want de mankracht is in Zwitserland natuurlijk ook niet echt goedkoop. Maar wie er eens rondtrekt, komt wel degelijk hele interessante wijnen tegen, niet alleen van bekende druiven als de pinot noir, de chasselas of de wit gevinifieerde Bianco di Merlot uit Ticino, maar ook van inheemse rassen als de witte gouias, himbertscha, lafnetscha, rèze, of de rode bondola, diolinoir, garanoir, humagne rouge (de laatste bespreken we hier binnenkort ook). Vandaag tijd voor de amigne blanc, een inheems ras uit Valais en een specialiteit van Vétroz. Het ras wordt meestal voor droog wit toegepast, maar er kunnen ook Sauternes-achtige edelzoete wijnen van gemaakt worden. Volgende week maandag nemen we ook de humagne rouge uit Valais onder de loep.
Wijn: 2011 Amigne de Vétroz, Grand Métral
Land/gebied: Zwitserland/Valais
Karakter: rijk – weelderig – traditionele vinificatie ‘sur lie’
Alc.%: 13
Druivenras: AMIGNE BLANC
Het ras amigne komt voornamelijk voor in Valais, rond het dorp Vétroz. Kleine aanplant van ca. 45ha. Qua DNA wordt gesuggereerd dat amigne een kleinkind is van petit meslier uit de Champagne (de ouders van petit meslier zijn savagnin x gouais blanc).
Wijnen van amigne zijn vaak vol, hebben citrustonen en steenfruit, groene kruiden en amandel. Meestal het beste tussen 5 à 10 jaar na oogst. De open trossen met kleine druifjes maken het een ideale druif voor late oogst. Amignewijnen worden soms gemaakt laat geoogste of van ingedroogde druiven die daarna pas worden geperst. Dat geeft een complexe geconcentreerde ‘off-dry’ wijn met veel lengte. De druif heeft een hoge zuurgraad en is kniserfris. Het aroma wordt wel omschreven als dat van bruin brood. Daarnaast tonen van citrus, mandarijn.
Smaakprofiel van deze wijn: Lichtgeel. Krachtige neus. Citrus. Perzik. Knisperfrisse suren maar met een duidelijk zoetje, vermoedelijk omdat de druiven zeer laat en rijp zijn geoogst. Amandelbittertje. Middellange afdronk. Er is discussie in de wijnclub of deze wijn lekker is. Er zijn voor- en tegenstanders. Sommigen vinden dat de wijn een slappe aanzet heeft en storen zich aan het zoetje. Anderen, waaronder ik, vinden de wijn lekker en ik kan me de wijn heel goed voorstellen bij bijvoorbeeld gevogelte. Ik geef de wijn dan ook een redelijk goede waardering.
Wijn-spijs: Deze rijke wijn leent zich zowel voor het gebruik als aperitief, als begeleider van foie gras, gevogelte en wit vlees met romige sauzen.
Waardering: ***(*) goed
Gekocht bij & prijs: Gransjean | €17,75
Morgen vervolgen wij deze 14-delige serie met een amforawijn uit Georgië van het druivenras kisi. Lees dan alles over de bijzondere manier van wijnmaken zoals het heel lang geleden gedaan werd, namelijk door wijn in een amfora maanden onder de grond te laten rijpen (qvevri).
Geef een reactie