IMG_1427 maria gomesOp naar Portugal in onze zoektocht naar vergeten inheemse druivenrassen. Ook Portugal kent een rijkdom aan inheemse rassen. Kijk alleen maar naar de blend van sommige ports! Tientallen soorten die we wel eens lezen op rugetiketten, maar die we zelden als mono-cépage proeven. Vandaag de maria gomes, een welluidende intrigerende naam voor een frisfruitig wit druifje die we vooral in Bairrada aantreffen.

Wijn: 2011 Bairrada, Bossa de Maria Gomes, Vinhos Doidos
Land/gebied: Portugal/Bairrada
Producent: Filipa Pato is een telg uit een echt Portugees wijnmakersgeslacht. Al vijf generaties Pato’s maken wijnen in Bairrada. Haar vader is de beroemde Luis Pato. Filipa begon haar project in 2001, met 12 hectare wijngaarden in Bairrada en Dão. Toen had ze er al een studie biochemie aan de Universteit van Coimbra op zitten en stages als wijnmaker in Bordeaux, Argentinië en Australië. Ze runt haar eigen wijnbedrijf, samen met haar man, een Vlaamse sommelier.
Druivenras: MARIA GOMES = fernão pires = torrontés
Maria Gomes. Klinkt als een Fado zangeres. Maar is één van de meest aangeplante witte druivenvariëteiten van Portugal. Vooral aangeplant in Bairrada. In Nederland onbekend. Misschien omdat ze ook wel Fernão Pires wordt genoemd. Klinkt ook al als een Portugese zangeres.
De zuren verdwijnen snel naar de oogsttijd toe. Maria Gomes geeft bloemige, frisse aromatische wijnen die jong gedronken worden. Bloesem, acacia, honing, sinaasappel, milde specerijen en een fruitig-droge smaak. Deze Bossa, oftewel Charme de Maria Gomes is daarop geen uitzondering. Vaak echter goedkope eenvoudige fruitige wijn.
Smaakprofiel van de wijn: Bleekgeel. Volle neus. Fris. Aromatisch. Sappig. Bloemig. Witte bloesem. Peer. Gewoon lekker. Hoge doordrinkfactor. Maria gomes is kennelijk hetzelfde ras als de Argentijnse torrontés, maar deze wijn is voller dan de meeste wijnen van torrontes. Torrontes is meestal wat frisser, citroeniger en heeft meer frisse zuren.
Wijn-spijs: Verleidelijk apéritief. Lekker bij milde Aziatische hapjes of gefrituurde verse calamares
Waardering: ***(*) goed
Gekocht bij & prijs: AndereWijn.nl | €9

Morgen vervolgen wij deze 14-delige serie met een Zwitserse amgine blanc.