IMG_1422Recent gaf ik voor mijn wijnclub Le Tire Bouchon een proeverij “onbekende inheemse druivenrassen”. Ik heb veertien druiven geselecteerd waarvan een paar misschien een beetje bekend zijn (zoals mauzac, graciano en saperavi) of die je zelden (als mono-cépage) gedronken hebt, maar veel rassen vergeten en/of onbekend zijn, zoals chinuri, kisi, öküzgözü of humagne rouge. De aftrap tijdens de proeverij was met een bubbel uit Gaillac van de druif mauzac. Daarna volgde een Georgische bubbel van chinuri. Zie voor beide wijnen mijn Bubbelblog op http://bubbelblog.wordpress.com deel 1/14 en 2/14 uit de serie vergeten druifjes).
Vandaag op deze blog de aftrap van de stille wijnen met de Hongaarse schapenstaart, de juhfark. Een mooie krachtige volle mineralige wijn van vulkanische bodem.

Wijn: 2009 Somló, “J”, Royal Somló Vineyards
Land/gebied: Hongarje/Somló. Somló, een van de 22 wijnstreken in Hongarije, is de kleinste met 832 hectare wijngaarden. Het is gelegen in West-Hongarije. De Somló berg is een eenzame heuvel, 431 meter boven de zeespiegel en is de laatste in de keten van vulkanische heuvels. Het klimaat is continentaal met een gemiddelde neerslag van 600 tot 700 mm per jaar, waarvan het merendeel valt tussen oktober en juni. Er zijn zo’n 2.000 zonuren gemiddeld per jaar. De bovengrond is een mix van löss en zandsteen, noodzakelijk voor een goede afwatering, terwijl de daaronder liggende lagen van klei en mergel zorgen voor goede waterreserves. De vulkanische ondergrond van basalt en tufsteen zijn rijk aan mineralen en geven een speciaal karakter aan de wijnen van Somló.
Producent: Royal Somló werd in 2006 door Peter Csizmadia-Honigh (Hongaar) en Omar Honigh-Csizmadia (Nederlander) opgericht.
Karakter en smaakprofiel: fris – mineralig – vol – wit
Alc.%: 12
Druivenras: juhfark
“J” van deze wijn staat voor juhfark. De vertaling van juhfark is ‘schapenstaart’, naar de vorm van de druiventros. Voor de druifluis-ramp kwam dit ras overal in Hongarije voor, maar nu bijna alleen nog maar in op de vulkanische bodem van Somló die mineraliteit aan de wijn geeft. De druif geeft full-bodied wijnen. Kalkachtig/mineralig. Tonen van gele steenvruchten. Vuursteen. Walnoot. Soms met agressieve zuren. Lange afdronk. Kan goed ouderen. Deze variëteit heeft een vrij neutraal smaak profiel en geniet van kalkhoudende en vulkanische bodem, waardoor het zeer geschikt is om het karakter van het terroir over te brengen.
Karakter en smaakprofiel van de wijn: Goudgeel van kleur. Krachtige neus. Romig. De Royal Somló “J” heeft een mineraalrijk karakter, heeft een volle smaak van appel, bloemen en heeft frisse zuren en een ingetogen alcoholgehalte. Hij smaakt bijna alsof ie hout heeft, maar dat is niet zo. Wel romig. Veel smaak, maar mag wat fruitiger zijn.
Na de handpluk vergist het sap spontaan met wilde gisten. De wijn rijpt 12-14 maanden in oude houten vaten. Redelijk aan de prijs, maar wel een zeer mooie aparte wijn.
Wijn-spijs: De “J” smaakt uitzonderlijk goed met Aziatisch eten, en wijnkenners genieten het graag met visgerechten. Het advies bij Aziatisch eten volgen wij niet, de wijn is daarvoor ons inziens te droog.
Waardering: ***(*) goed
Meer info: www.royalsomlo.com
Gekocht bij & prijs: MirandaBeems.nl | €21

Morgen vervolgen wij deze 14-delige serie met een malagouzia uit Griekenland.