venkelrisotto met sinaasappel

Ik ben dol op risotto en kwam laatst een heel lekker recept tegen: venkelrisotto met sinaasappel. Ik heb als basis voor mijn risotto de venkelrisotto gebruikt die Janneke Vreugdenhil uit het boek ‘BioBudget’ van Natasja Oehlen beschrijft (http://bit.ly/1NT1v8S). Ik heb het recept echter aangepast. Verse geraspte gember erbij. Noilly Prat in plaats van wijn. En gamba’s erbij.

In het kort doe je dit:

  1. Gesnipperd uitje en 2/3 van een in kleine blokjes gesneden venkel fruiten (bewaar het loof voor de garnering!).
  2. Het rasp van 3 cm verse gember even meefruiten.
  3. Risottorijst erbij en ook even meefruiten.
  4. Afblussen met Noilly Prat.
  5. 15 minuten garen en telkens wat groentebouillon erbij doen als de rijst de vloeistof heeft opgenomen.
  6. Doe er de laatste 8 minuten de rest van de venkelblokjes bij en de zest en het sap van een sinaasappel.
  7. Zet de pan van het vuur en doe er een paar klontjes koude roomboter bij.
  8. Bak de gamba’s kort (max. 1-2 minuten,anders worden ze droog) aan beide kanten en bestrooi met wat grof zout. Tip: als ze roze worden, zijn ze goed.
  9. Dien de risotto op en garneer met partjes sinaasappel (zonder velletje!) en wat venkelloof en eventueel wat zest van de sinaasappelschil.

Wijntip: Ribolla giallo. Het druivenras ribolla giallo is een oud inheems ras uit Noord-Italië (Friuli – Venezia Giulia) en Slovenië dat nu nog in beide gebieden voorkomt. Het werd voor het eerst als ‘rabola’ genoemd in 1296. Het ras geeft meestal lichte wijnen net een hoge zuurgraad, soms wat floraal. Tegenwoordig zijn er ook wat producenten die een serieuzere versie maken met meer karakter en concentratie, een strogele kleur en een notige ondertoon.

De ribolla giallo van Tenuta Sant’Helena is van het laatste type. Een bijna goudgele levendige wijn met frisse zuren en citrustonen. Florale elementen met een elegant amandelbittertje. De wijn was een lucky guess bij het gerecht. Vol genoeg bij de gamba’s en vooral de frisse citrustonen en de redelijk hoge zuurgraad sluiten goed aan bij het sinaasappelzuurtje en de frisse venkel van de risotto.

Buon appetito!