bojo-banniere-2016Plezier en fruit in je glas,dat is de nieuwe Beaujolais Nouveau 2016. Maar de Crus de Beaujolais zijn ook serieuze verleiders.

Ja hoor, hij is er weer: de nieuwe Beaujolais! Of zoals de Fransen zeggen: “Le Beaujolais est arrivé!” Door de hele wereld worden Beaujolais-feesten gehouden ter ere van de nieuwe oogst. Standaard op de derde donderdag van november kunnen we de jong gebottelde Beaujolais kopen. De zogenaamde déblocage’ is om 0.00 uur ’s nachts. Het vervoer is vaak al een paar dagen eerder, maar vanaf middernacht mag pas verkocht worden en ’s morgens kun je dus al de eerste flessen in je wijnwinkel halen. Lekker.

le-bretonBeaujolais Party
Beaujolais Nouveau was vroegâh een ware hype. Toen zakte het in. Maar het enthousiasme over Beaujolais keert weer terug. De tijden dat de Beaujolais Nouveau een wat schrale en te dure wijn was met veel banaan en zuurstok in de aroma’s, ligt langzamerhand achter ons. Het plezier in de wijn is terug, en daarmee ook de Beaujolais-feesten. Restaurant Le Garage werkte gisterenavond zelfs naar middernacht toe en men kon er om 0.00 uur proosten met de Beaujolais Nouveau 2016. De Wester Wijnfabriek in Amsterdam hield een feestje en wijnbar Gouglou hield er een Bojo Nouveau Disco Party. En bij restaurant Le Breton in het gezellig Haagse Zeeheldenkwartier kun je vanavond de nieuwe Beaujolais van Jean-Paul Brun drinken bij een mooi bordje charcuterie en kazen of bij een stevige Boeuf Bourguignon. Lekker klassiek. De wijn komt van het naastgelegen “Marius, Jouw Wijnvriend” en die heb ik voor de gelegenheid zelf ook maar eens aangeschaft (€9,95).

Ik ben zelf trouwens voor morgen uitgenodigd voor een echte ouderwetse Haagse “Beaujolais Primeur Party 2.0”. Het advies: “Trek je warme jas aan en een paar stevige naaldhakken, stop een fles wijn onder je arm (uiteraard Beaujolais Primeur) en kom vooral op de fiets.”Dat wordt vast gezellig. En ik moet nog uitvinden wat die 2.0 inhoudt.

Kwaliteitsverbetering Bojo Nouveau
In de hoogtijdagen van de Beaujolais Nouveau (begin negentiger jaren van de vorige eeuw) werd zo’n 50% van alle Beaujolais als Beaujolais Nouveau (of Beaujolais Primeur) verkocht. De wijn was zo populair dat de kwaliteit eronder leed. Maar Bojo Nouveau is weer helemaal terug en de recente kwaliteitsverbetering heeft daar veel mee te maken. Plezier en fruit, dat was waar het allemaal om draaide bij Beaujolais. En dat vinden we nu gelukkig weer terug in deze frivole wijn.

12 appellaties, 10 crus
Toch maar even weer een flesje Nouveau halen dus. Maar vergeet niet dat Beaujolais meer is dan deze populaire jonge wijn! Even je geheugen opfrissen: er is Beaujolais (komt uit 96 wijndorpen), Beaujolais-Villages (met iets meer alcohol, komt uit 38 van de 96 wijndorpen met wat mooiere bodem) en je hebt de 10 crus de Beaujolais: Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnié en Saint-Amour. Dit zijn de toppers met een gemeente-appellatie, allemaal met hun eigen karakter; van de verleidelijk-elegante Fleurie tot de vlezige volle Morgon, van de levendige harmonieuze Saint-Amour (populair op Valentijnsdag) tot de stevige bewaarwijn Moulin-à-Vent (de koning van de Beaujolais). Allemaal van het druivenras gamay. En oh ja, dan is er ook nog witte Beaujolais, al dan niet met houtrijping! Die is van chardonnay en best lekker. En er is zelfs rosé, hoewel ik die nog nooit gezien heb. Wit en rosé – beide in de versies Beaujolais en Beaujolais-Villages en de rosé zelfs als Primeur – zijn samen ook maar 4% van het totaal, dus zo gek is dat niet.

bojo-juryBeaujolais Concours: de winnaars
Onlangs werd in Nederland de 2de editie van het ‘Beaujolais Concours des Grands Vins’ gehouden. Ik mocht er wederom als jurylid fungeren en had dus de eer om een groot aantal Beaujolais-wijnen – weliswaar blind uiteraard! – te proeven. We proefden in diverse prijscategorieën en diverse appellaties en kozen de winnaars per prijscategorie. Op 7 november jl., de eerste dag van de 2-daagse vakbeurs ‘Gastronomie-Fine Food Professional 2016’, werden de winnaars bekend gemaakt. In aanwezigheid van Neerlands ‘fine fleur van de gastronomie, maakte de Franse Ambassadeur Philippe Lalliot de winnaars van de vijf verschillende prijscategorieën bekend. De ambassadeur was, net als de jury, aangenaam verrast over de kwaliteit van de ingezonden wijnen.

De winnaars zijn:

  • beaujolais-blancCategorie Blanc: J.P. Brun, chardonnay classic 2015 (importeur: Les Généreux).
  • Categorie tot €12,50: Domaine du Vissoux, Beaujolais Traditionnelle, van Pierre-Marie en Martine Chermette 2015 (importeur Vinoblesse).
  • Categorie €12,50-€17,50 (ex aequo): Domaine des Braves, Regnié, 2015 (importeur: La Maison) en Blanche, Justin Dutraive, “Les Bullands”, 2015 (importeur: Vojacek
  • Categorie €17,50-€20.00: Mathieu en Camille Lapierre, Morgon, 2015 (importeur: Vleck Wijnen).
  • Categorie €20,00 en hoger Domaine de la Grand Cour, Fleurie vieille vignes Le Clos 2014, importeur: Karakter Wijnimport.

Het Beaujolais Concours des Grands Vins is een initiatief van L’Ordre des Compagnons des Beaujolais Pays-Bas (opgericht in 2012) en wordt georganiseerd door NOMOH (van presidente en oprichter van het Beaujolais Concours, Janna Rijpma-Meppelink) in samenwerking met de Wine & Food Association en Inter Beaujolais.

Beaujolais: veel diversiteit
Wat viel me als jurylid op tijdens het proeven van alle Beaujolais? Allereerst hoeveel stijlen er tegenwoordig zijn. Beaujolais is allang niet meer alleen die sappige Beaujolais of jeugdig-frisse Beaujolais Nouveau. Je vindt er wijn van soepel tot complex en zelfs een beetje Bourgogne-stijl. Sommige Beaujolais wint met wat lucht, dus geef ‘m wat tijd voordat je ’m drinkt; je zult merken dat de wijn zachter wordt en soms zelfs minder wrang. Maar belangrijk blijft altijd dat je het karakter van gamay erin aantreft! Fruitig, kersen, aardbeien, frambozen, licht in tannines en met een frisse zuurgraad. De wijnen die wij proefden waren deels van het redelijk intense jaar 2015 en dat kwam goed naar voren.

bojo-primeurZo, en nu op naar de Beaujolais Nouveau 2016 die ik ga drinken bij een mooi kaas- en charcuterieplankje met o.a. Brie de Meaux, Brillat-Savarin, Tomme de Savoie, saucisson sec, saucisson aux noix en jambon de Bayonne met cornichons.

Happy Beaujolais Nouveau Day!