Vegan poke bowl met geroosterde watermeloen

Poke bowls, ik heb er al een aantal gemaakt: een poke bowl met tonijn, een deconstructed poke bowl met tonijn, een beef & broccoli buddha bowl en een heerlijke groene buddha bowl met Green Goddess dressing.

Ik maakte nu voor Meatless Monday een vegan variant met gemarineerde en geroosterde watermeloen en sushirijst als basis. De meloen behandel je net als de tonijn, marineren dus. Maar daarna maak je ‘m extra lekker door ‘m te roosteren in de oven. Ik zag die poke bowl met watermeloen op een van de kookgroepen op Facebook en heb de tip van Pascale wat aangepast en uitgewerkt tot onderstaand recept. Ideaal voor een vleesloos dagje en niks geen suffe ‘vleesvervanger’ maar gewoon een heerlijk zomers gerecht zonder vlees waar je blij van wordt.

Vegan poke bowl met geroosterde watermeloen: ideaal voor een vleesloos dagje en niks geen suffe ‘vleesvervanger’ maar gewoon een heerlijk zomers gerecht zonder vlees waar je blij van wordt.

ingrediënten watermeloen marineren
watermeloen
gemarineerde en oven geroosterde watermeloen

Ingrediënten (2-4 personen)
Voor de watermeloen:

  • 1 kleine watermeloen (of een kwart grote), in blokjes van 2×2 cm of in reepjes

Voor de marinade van de watermeloen:

  • 2cm verse gember, geraspt
  • 4EL goede kwaliteit sojasaus (liefst niet al te zout)
  • 2EL rijstazijn
  • Sap van een halve limoen
  • 1TL sesamolie
  • 1TL knoflookpoeder (of een fijngehakt knoflookteentje)

Voor de sushirijst:

  • 200 gram sushirijst
  • 4 EL rijstazijn
  • 1TL suiker
  • 1TL zout
  • 2 EL furikake

Voor de garnituur bijvoorbeeld:

  • 1 avocado, in reepjes of blokjes (tip: besprenkelen met citroensap of limoensap beschermt tegen verkleuren)
  • 1 bakje zeewiersalade (wakame)
  • Een half zakje babyspinazie
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 1 mango, in blokjes
  • 100 gram gekookte en gedopte edamame / sojaboontjes
  • Komkommer zoetzuur met chilipeper
  • 100 gram shiitake, in reepjes en gebakken
  • Een klein stronkje broccoli, in kleine roosjes en een paar minuten gestoomd

Als smaakmakers bijvoorbeeld:
Keuze uit: wasabimayonaise, ingelegde gember, Kewpie sesamdressing, sojasaus e.d. (of wat je normaal ook bij je sushi serveert) en sesamzaadjes om erover te strooien. Tip: er bestaat ook vegan mayonaise.

Bereiding

Watermeloen:

  • Maak de marinade en marineer vervolgens de watermeloen (blokjes of reepjes) een paar uur in de marinade.
  • Haal de watermeloen uit de marinade en laat uitlekken.
  • Je kunt de blokjes nu bakken in een droge pan / wok of ca. 40 minuten roosteren in een voorverwarmde oven (180 graden). Ik roosterde ze in de oven. Draai ze halverwege om als je ze in de oven roostert.

PS als je het makkelijk en snel wilt, marineer je alleen blokjes watermeloen en serveert die daarna – na uitlekken – meteen. Met het bakken in de oven krijg je echter een vlezigere structuur en meer concentratie van de smaak.

Sushirijst:

  • Maak eerst de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe er voor extra smaak en wat kleur desgewenst 2 eetlepels furikake door. Tip: Meestal laat men de rijst afkoelen, net als bij sushi, maar ik vind het lekkerder om met lauwe rijst te werken.

En verder, afhankelijk van je garnituur:

  • Leg een paar uur van tevoren de komkommerringetjes in (sushi-/rijst-)azijn met wat suiker en chilipeper in.
  • Blancheer de broccoliroosjes een minuut in water met zout.
  • Wok de shiitake-reepjes in wat olijfolie en blus af met 1EL rijstazijn. Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg alle elementen van je garnituur (zoals de watermeloen, sushirijst, babyspinazie, edamame, ingelegde komkommer, mango, bosui, radijsjes, reepjes shiitake etc.) op kleine schaaltjes en laat iedereen z’n eigen poke bowl samenstellen. Of serveer de poke bowl kant-en-klaar door alles ingrediënten al in kommen of diepe borden te serveren: eerst wat sushirijst, dan eromheen de watermeloen, wat plakjes avocado, radijsjes, edamameboontjes, wakame, (Libanese) komkommer, bosuiringetjes, blokjes mango etc. Bestrooi het met wat sesamzaadjes.
    Geef er desgewenst wat smaakmakers bij, zoals wasabimayonaise, ingelegde gember, Kewpie sesamdressing, sojasaus e.d. (of wat je normaal ook bij je sushi serveert), of kies voor andere dan Japanse smaakmakers (b.v. mayo met sriracha of rozenharissa bijvoorbeeld).

Wijntip: bij deze poke bowl met geroosterde watermeloen past een fruitige rosé heel goed.

poke bowl met geroosterde watermeloen
poke bowl met geroosterde watermeloen en rosé