Ovenschotel, traybake … is er een verschil? Misschien niet. Bij een ovenschotel heb je soms vooraf nog allerlei handelingen, zoals aardappelpuree maken, een saus maken, vlees aanbraden of gehakt rul bakken. Een traybake is voor mijn gevoel nog veel makkelijker: je mietert alles in een ovenschaal of op een bakblik, zet je gerecht in de oven … et voilà … klaar en aan tafel. Wellicht dus toch een verschil. Ik heb deze ovenschotel een ‘traybake’ genoemd omdat je alles in een ovenschaal doet. Weliswaar in twee etappes (eerst aardappelen omdat die wat langer moeten garen, daarna de rest), maar het blijft even eenvoudig en ingewikkelde kookkunsten heb je er niet voor nodig. Heerlijk voor als je druk bent dus, of – zoals ik nu – een griepje hebt en geen zin hebt om uitgebreid te koken. Nee, gewoon een griepje. Ik was zaterdag ook bang dat het corona was toen ik begon met keelpijn, snotteren en niezen. Zondag een test gedaan. Maandag de uitslag: negatief. Geen corona dus. En kortom gewoon ouderwets uitzieken. Geen wijn, veel water, wat dropjes, even rustig aan doen. En ’s avonds lekker makkelijk met deze traybake van worstjes, aardappel en appel. En toch een heerlijk gerecht op tafel!
Een traybake is voor mijn gevoel nog veel makkelijker dan een ovenschotel: je mietert alles in een ovenschaal of op een bakblik, zet je gerecht in de oven … et voilà … klaar en aan tafel.
Ingrediënten (4 personen)
- 8 chipolata-worstjes (300gr)
- 500 gr (rode) krieltjes, in stukken (schuin halveren)
- 1 (rode) ui, in partjes
- 2-3 appels met rode schil, zonder klokhuis en in 8 partjes
- De blaadjes van 3 takjes verse tijm
- Optioneel: 1 knoflookteentje, fijngesnipperd
- 12 verse salieblaadjes
- Zout en versgemalen peper
- 8EL olijfolie
- Klontje roomboter (voor de salieblaadjes)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg de aardappelen in een ovenschaal. Giet de olijfolie erover en breng op smaak met zout en peper. Strooi de tijm erover. Ik heb er ook nog wat gesnipperde knoflook bij gedaan (optioneel). Hussel alles (met de hand) goed door elkaar. Bak 15 minuten.
- Prik de worstjes enkele keren in met een tandenstoker of vork zodat ze niet barsten. Ik heb de chipolataworstjes daarna nog een keer doormidden gedraaid, zodat je kleinere stukken worst krijgt, maar dat hoeft uiteraard niet.
- Haal de ovenschaal uit de oven. Leg de worstjes, uien- en appelpartjes bij de aardappelen in de ovenschaal en hussel alles samen door elkaar. Als er te weinig olijfolie is en het geheel te droog lijkt, druppel er dan nog wat olijfolie over. Eventueel kun je er ook 50-75ml cider bij gieten.
- Bak de ovenschotel nu in nog ca. 25 minuten gaar en goudbruin. Roer halverwege nog een keer voorzichtig om.
- Ondertussen kun je de salieblaadjes in een paar minuten in roomboter krokant bakken. Dat heb ik gedaan. Ze worden dan lekker krokant. Maar je kunt ze ook vanaf stap 5 in de ovenschotel meebakken.
- Serveer warm en garneer met de salieblaadjes. Geef er dijon-mosterd of English mustard (Colman’s) bij.
- Schenk er een mooie cider bij. Of een elegante rode wijn met zachte zuren, bijvoorbeeld uit Zuid-Spanje.
Variëren
- Lekker is ook om er prei of venkel bij te doen.
- Doe er gesnipperde knoflook bij.
- Doe er baconblokjes of pancetta bij.
- Gebruik blokjes pompoen of zoete aardappel in plaats van aardappelen/krieltjes.
- Haal de ovenschotel aan het einde uit de oven en roer er spinazieblaadjes door. Laat een paar minuten afgedekt staan zodat de spinazie gaart.
- Roer wat mosterd en honing (eventueel met een eetlepeltje appelcider erbij) door elkaar en druppel dat over de ovenschotel en bak de laatste vijf minuten mee.
- Neem rozemarijn in plaats van tijm (en laat in dat geval de salie weg).
- Je kunt de salieblaadjes ook apart in wat roomboter of (olijf)olie bakken/frituren en ze er op het bord als garnering bij doen.
Eet smakelijk!
Geef een reactie