Languedoc-Roussillon wijnen van Kloos-Vins bij Puur Zee

Wijn-spijs op z’n best. Heerlijke Languedoc-Roussillon wijnen uit het portfolio van Kloos-Vins bij sublieme gerechten van Puur Zee. Het voelde als een dagje vakantie, de perslunch die Michèle Lainé (Business France) in opdracht van Emilia Kloostra van Kloos-Vins hield. We waren te gast bij restaurant Puur Zee, waar meesterkok Imko Binnerts de sterren van de hemel – of uit de zee – kookte en echtgenote en sommelier Cathy Moerdijk de wijn-spijs combinatie toelichtte bij enkele fantastische wijnen uit Languedoc-Roussillon. Mijn tripje met het openbaar vervoer (trein – trein – bus – bus – stukje duinopwaarts lopen), gaf al een ongekend vakantiegevoel. Mooi weer, lekker zonnetje en een fijn evenement voor de boeg versterkten dat gevoel. Mijn eerste proeverij sinds de coronatijd deden de rest. Buiten eten en genieten. Heerlijke dag!

milia Koostra - Cathy Moerdijk - Michèle Lainé

Kloos-Vins: makelaars in Languedoc-wijnen
Vakantiegevoel en genieten, dat was ook precies wat Emilia Kloostra voor ogen stond! In een mooie setting het plezier en de kwaliteit van Languedoc-Roussillon laten proeven. Dat is gelukt!
Kloos-Vins is een Nederlands familiebedrijf dat in 1996 is opgericht door Mario Kloostra. Sinds 2000 is dochter Emilia bij het bedrijf dat ze in 2018 van haar vader overnam. Kloos-Vins begeleidt wijnproducenten uit Languedoc-Roussillon op de Nederlandse markt. Als ‘courtier’ (wijnmakelaar) bemiddelt Emilia Kloostra tussen de wijnhuizen en Nederlandse inkopers (importeurs, groothandels en wijnhandelaren).

Partners met lange relatie
Wij proefden wijnen van 5 producenten uit de Languedoc-Roussillon van het portfolio van Kloos-Vins. Het zijn stuk voor stuk domaines waar Kloostra achter staat en waarmee Kloos-Vins een lange relatie heeft.

Dom Brial

Dom Brial is een coöperatie die al in 1923 in Baixas werd opgericht en nu 247 wijnboeren vertegenwoordigt. Coöperaties hebben niet altijd een goede naam voor topkwaliteit, maar dat zit bij Dom Brial wel goed. Deze coöp werd namelijk in 2019 en 2020 verkozen tot beste coöperatie van Frankrijk tijdens de Berliner Wine Trophy. En terecht.

De wijngaarden van Dom Brial, genoemd naar een priester in Roussillon, beslaan inmiddels maar liefst 2.100 en 30 gemeenten in de buurt van Perpignan in Catalonië. Daardoor zijn er heel veel verschillende druivenrassen aangeplant en is het aanbod divers, van droog wit, rood en rosé tot prachtige dessertwijnen (vin doux naturel).

Met name hun Rivesaltes Ambré en de waanzinnige Rivesaltes Grande Réserve uit 1959 (!) vond ik fenomenaal. Tja, wat moet je zeggen over een Rivesaltes uit 1959? Deze vin doux naturel is van 30% maccabeu, 30% grenache blanc en 40% grenache gris. Zeer lange houtrijping (foeder) en gebotteld in 2013. Dik, vol, complex en met een mooie fraicheur die de wijn levendig houdt. Gedroogde abrikozen, perzik, vleugje vanille aangevuld met noten, kruiden en koffieboontjes. Feestje natuurlijk.

Zie voor de Rivesaltes Ambré 2011 verder bij de gerechten (ganzenlever) en bij 13 zomerse cocktails met tonic. Je kunt met deze Rivesaltes Ambré namelijk een waanzinnig lekkere ‘Riva Tonic’ cocktail maken. Ook bij deze wijn trouwens een mooi zoet-zuur spel.

Calmel & Joseph werd in 1995 opgericht door Laurent Calmel en Jérôme Joseph. Het domaine ligt op de drempel van de Val de Dagne en de Hautes Corbières. De wijnen van Calmel & Joseph zijn herkenbaar aan frisheid, finesse en elegantie. Dit jaar begonnen ze met de eerste bio-wijnen en het doel is om volledig op bio over te gaan. Het domaine werd in 2018 uitgeroepen tot beste handelaar door ‘La Revue de Vins de France’.

Mijn favoriet van de geproefde wijnen is de 2020 AOP Languedoc “Rebus blanc”, een biowijn van 30% grenache blanc, 30% rousanne, 20% vermentino en 20% viognier. Floraal, fruitig, citrus, vol en kruidig, amandeltonen en vleugje venkel. Geen malo en 3 maanden ‘sur lie’. Heerlijk bij vis en schaaldieren.

Zie verder hun Ceres-rosé en de rode L’Epicurius bij de gerechten (respectievelijk langoustine en zeebaars).

wijnen van Château Gourgazaud

Château Gourgazaud in La Livinière dateert uit 1870. Het kasteel is eigendom van de familie Piquet. Het werd in 1831 in zijn huidige staat hersteld en ligt in het hart van de Minervois, genaamd ‘Petit Causse’. Gourgazaus is HVE/3 gecertificeerd (Haute Valeur Environnementale).

Inmiddels runt de vijfde generatie het château. In januari 2005 trok Roger Piquet zich terug en zijn dochters Chantale Piquet en Annick Tiburce namen het domaine over. Zijn kleindochters Mélanie, Mathilde en Morgane hebben als vijfde generatie het stokje inmiddels overgenomen, wat mede tot uiting komt in de drie cuvées ‘Les jolies filles’ die hun naam dragen: de Cuvée Morgane (een AOP Minervois van 75% syrah, 15% mourvèdre en 10% carignan), de Cuvée Mathilde (van 80% syrah en 20% mourvèdre) en de Cuvée Mélanie (de krachtigste van de drie, van 70% syrah, 15% mourvèdre en 15% grenache met 1 jaar houtrijping).

Mijn toppertjes van het huis waren echter twee witte wijnen. De 2017 Pays d’Oc “Le Grenache Gris de Gourgazaud” van houtvergiste grenache gris (op demi-muids Van 600L) en daarna nog een jaar gerijpt op demi-muids. Zeer rijk en vol met milde zuren. Amandeltonen, rijp geel steenfruit. En daarnaast de 2020 “La Vigne de ma Mère” van 100% viognier. Zie daarvoor verder bij het gerecht met kreeft.

Crémant de Limoux La Balade Aurélie Vic - Preignes Le Vieux

Domaines Robert Vic – Preignes Le Vieux in de Languedoc is al 5 generaties lang een familiewijnhuis. Jérôme en Aurélie Vic planten er maar liefst 18 verschillende druivenrassen aan op 160 hectare wijngaard. De nabijheid van velden vol tijm, rozemarijn en lavendel geeft de druiven mede hun smaak. We trappen de proeverij en lunch af met hun Crémant de Limoux “La Balade” uit de Aurélie Vic-serie. Een zachte mousserende wijn van 90% chardonnay, 5% mauzac en 5% point noir met milde zuren. Een brut nature met 0 gr/L. méthode traditionelle die 2 jaar ‘sur lie’ gerijpt heeft. Bij de lunch krijgen we de 2019 Limoux blanc “Aurélie Vic” van 100% chardonnay bij kreeft. Zie hieronder.

wijnen van Domaine Sarrat D’en Sol

Domaine Sarrat D’en Sol ontstond in de 14e eeuw uit een schapenstal. De naam betekent Heuvel en Zon in het Occitaans. De wijngaarden met grenache en syrah en carignan groeien op kalkbodem aan de voet van de Mont Tauch in de Aude, in een wijngebied dat we beter kennen als de Fitou, tussen Hautes Corbières en Roussillon. De domaine is HVE/3 gecertificeerd (Haute Valeur Environnementale).
De twee rode wijnen die we proefden zijn beide van de appellatie Fitou: de 2019 Cuvée Sarrat d’en sol en de 2017 Cuvée d’Arménie.
De 2019 Cuvée Sarrat d’en Sol van 60% carignan, 30% grenache en 10% syrah is fruitig en sappig. De carignan heeft koudewekeing gehad. 8 maanden rvs-rijping. Lekker bij eend, een gerecht met paddenstoelen of een aubergine-tomatenschotel (parmigiana). Licht gekoeld is ie het lekkerste. Voor de complexe 2017 Cuvée d’Arménie zie hieronder bij de gerechten (rundersukade).

En dan nu naar de gerechten en de wijn-spijs combinaties…

Noordzeecrab en Crémant de Limoux - La Balade - Aurélie Vic - Preignes Le Vieux

Noordzeecrab
We begonnen ons culinaire avontuur met een millefeuille met Noordzeecrab. Erbij de Crémant de Limoux “La Balade” uit de Aurélie Vic-serie van Preignes Le Vieux. Heerlijke start met die zachte crab en de zachte crémant.

2020 Languedoc Cérès rosé - Calmel & Joseph

Langoustine
Bij de langoustine, groenten van de BBQ, mayonaise van tomaat en basilicum dronken we de 2020 Languedoc, Cérès rosé van Calmel & Joseph. Van 40% mourvèdre, 30% cinsault en 30% grenache noir. De druiven weekten eerst 2 uur op 15°C en werden vervolgens op 16°C vergist. Deze biodynamische rosé is lichtzalmkleurig. Floraal. Rozenblaadjes. Roze grapefruit. Kruidig. Redelijk droog (maar niet té). Een delicate en elegante rosé die fenomenaal past bij de langoustines en gegrilde groenten en mooi aansluit bij de tomatenmayonaise. De licht vegetale tonen passen weer mooi bij de groenten.

Op het etiket staat “Ams Tram Gram”. Dat blijkt een soort Franse versie van het aftelversje Iene Miene Mutte. Am stram gram, Pic et pic et colégram, Bour et bour et ratatam, Am stram gram, Pic. Een soort kinderliedje. Calmel & Joseph maken er Ams Tram Gram van en zeggen erover: “Amstramgram, a range without false note that invites you to discover of creative and daring wines. A collection to share for simple and convivial moments.” Gewoon lekker van hun creatie genieten dus. En dat deden we, mede dankzij de mooie langoustine op ons bord.

Kreeft - La Vigne de ma Mère van Domaine Gourgazaud en Limoux blanc Aurélie Vic van Preignes le Vieux

Kreeft
Vervolgens kregen we twee wijnen bij kreeft met artisjok, boudin blanc, morieljes, doperwt en aardpeer: de 2019 Pays d’Oc, La Vigne de ma Mère van Domaine Gourgazaud en de 2019 Limoux blanc, “Le Long Chemin” Aurélie Vic van Preignes le Vieux.
De 2019 Pays d’Oc, La Vigne de ma Mère van Domaine Gourgazaud is van 100% viognier en de wijn is op barriques vergist. De druiven komen van schist-bodem. De wijn is vol, zacht en rijk met rijp fruit zonder overdreven perzikachtig te zijn. Mooie toasting. Een echte eetwijn en Imko heeft het gerecht vooral op deze wijn gemaakt. de wijn past ook fantastisch, maar is nog aan de jonge kant.
De 2019 Limoux blanc, “Le Long Chemin” Aurélie Vic van Preignes le Vieux is 100% chardonnay. 8 maanden ‘sur lie’ in nieuwe vaten. Wit en geel fruit met een hazelnootje. Fris en romig met nog stevige houttonen. De houttonen zijn nog wat dominant, maar die verdwijnen bij het gerecht wat naar de achtergrond en dan is deze wijn bij de kreeft wat mij betreft toch de duidelijke winnaar!

zeebaars en Épicurius van Calmel & Joseph

Zeebaars
Bij de zeebaars met eekhoorntjesbrood à la Bordelaise, anchoïade en snijboon genoten we van de 2019 Languedoc, L’Épicurius van Calmel & Joseph. Wie zegt dat vis en rode wijn niet bijelkaar passen!? De wijn is van 60% petit verdot en 40% malbec en heeft 3 maanden houtrijping (gebruikte vaten). Zacht en licht kruidig met elegant rood fruit. Hij toont zich fris, fruitig en sappig bij het gerecht. Gewoon een heel fijne combinatie. Dat komt natuurlijk ook door het eekhoorntjesbrood en de anchoïde en snijbonen. Geraffineerd. Saignant detail van de zeebaars: die is niet op de huid gebakken, maar op een flinterdun plakjes zuurdesembrood. Prachtig!

rundersukade met Fitou Cuvée d’Arménie van Sarrat D’en Sol en Saint Chinian Aurélie Vic van Preignes le Vieux

Rundersukade
Bij de rundersukade met tuinboon, cantharel, fondant aardappel, jus en rucola konden we weer twee wijnen vergelijken: de 2017 Fitou, Cuvée d’Arménie van Domaine Sarrat D’en Sol en de 2019 Saint Chinian, Aurélie Vic van Preignes le Vieux.
De complexe 2017 Fitou, Cuvée d’Arménie van Domaine Sarrat D’en Sol heeft niets met het land Armenië te maken, het is de naam van een bepaald deel van de wijngaard. Van 50% carignan, 40% grenache en 10% syrah en met 3 jaar barriquerijping. 25 dagen schilweking. Een stevige volle wijn met rijpe tannines en mooi geïntegreerd hout. Lekker bij lam of cassoulet. Ook mooi bij de rundersukade, maar wat harder bij de rundersukade dan de 2019 Saint Chinian, Aurélie Vic van Preignes le Vieux. Die wijn is van 85% syrah, 10% grenache en 5% mourvèdre. Een heerlijke zachte sappige en fruitige wijn. Bosaardbeitjes, garrigue en licht kruidig. Elegant met fijne zuren en fluweelzachte tannines. Wat mij betreft de zalvende winnaar van het duel bij de heerlijke rundersukade.

ganzenlever met Rivesaltes Ambré 2011 van Dom Brial

Ganzenlever
Bij de Rivesaltes Ambré 2011 van Dom Brial kregen we ganzenlever met abrikoos en sinaasappel. Wow! Wat geweldig samen! Foie gras en Sauternes is natuurlijk een bekende combinatie. Maar dit … oh la la! Deze vin doux naturel is gemaakt van 50% grenache blanc en 50% macabeu en heeft 3 jaar barriquerijping gehad. Amberkleurig. Geconfijte abrikoos en sinaasappelmarmelade. Prachtig zoet-zuur spel en niet te zoet. Wat een mooie wijn. En wat past deze Rivesaltes Ambré met die abrikoos- en sinaasappeltonen fantastisch bij de ganzenlever van Imko. Wat een prachtige afsluiting van onze lunch. En zoals hierboven als gezegd: deze Rivesaltes is ook heerlijk met tonic in een ‘Riva Tonic’!

Puur Zee in villahotel Villa De Klughte in Wijk aan Zee

Puur Zee
Overigens: restaurant Puur Zee is onderdeel van het uit 1885 daterende villahotel Villa De Klughte in Wijk aan Zee. De villa ligt tegen de hoogste duin aan en op slechts 300 meter van het strand. Het boutiquehotel en het visrestaurant van Binnerts en Moerdijk zijn gewoonweg fantastisch. Tijd dus om er binnenkort terug te keren voor een heerlijke overnachting en een dito diner!

Meer info
Kloosvins: www.kloosvins.com/nl | emilia@kloosvins.com | Instagram @kloosvins
Puur Zee: www.puurzee.nl | hotel@puurzee.nl | Instagram @puurzee