traybake kip groene asperges tomaat chorizo

Vandaag een makkelijk recept uit de oven dat je binnen een half uur op tafel hebt: een traybake van kip, groene asperges, kerstomaatjes en chorizo. Je mengt alles door elkaar, legt het op een bakplaat en zet het in de oven. Klaar! En voor degenen die koolhydraatarm willen is het ook nog eens zeer geschikt! Een ‘traybake’ wordt het tegenwoordig genoemd, lekker alles op een bakplaat gooien. Maar je mag het van mij ook best een ovenschotel noemen en het gerecht in een (vaak iets diepere) ovenschaal doen hoor.

Ingrediënten (2 personen)

  • 2-3 kipfilets, in grote stukken (kipfilets in ca. 4 stukken, afhankelijk van de grootte van de filets)
  • 1 bosje groene asperges, harde onderkant verwijderd (ca. 1-2cm)
  • 250gr kerstomaatjes
  • 2 knoflookteentjes, fijn gesnipperd
  • 1 rode ui, in partjes gesneden
  • 75gr chorizo, in kleine blokjes van ca. ½cm
  • 1TL (gerookt) paprikapoeder
  • Olijfolie
  • 1EL PX-sherryazijn (of het sap van ½ citroen)
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°
  2. Meng de asperges, kerstomaatjes en ui met olijfolie en gesnipperde knoflook en bestrooi met zout en peper.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier of doe alles in een ovenschaal en verdeel de asperges en tomaatjes met ui, knoflook en olijfolie over de bakplaat.
  4. Rooster de groenten 8 minuten in de oven.
  5. Bestrooi ondertussen de kipfiletrepen met zout, peper en wat (gerookt) paprikapoeder. Braad ze heel kort aan in een braadpan of wok. Je mag dit overslaan, maar ik vind het fijner om niet de rauwe kip meteen bij de groenten op de bakplaat te doen.
  6. Haal de bakplaat uit de oven en leg de stukken kipfilet tussen de groenten. Strooi de blokjes chorizo erover en hussel ze een beetje door de overige ingrediënten. Besprenkel het geheel met nog een beetje olijfolie en wat PX-sherryazijn (of knijp een halve citroen erboven uit als je geen PX-azijn hebt). Zet de bakplaat terug in de oven.
  7. Bak de kip-groentenschotel nog 8 minuten. De stukjes kip hebben echt niet langer nodig en blijven zo sappig en mals.

Wijntip: Erbij een glaasje soepele Priorat, de Ònix clàssic van Vinicola del Priorat in Gratallops. Ik bracht een paar jaar geleden samen met wijnclub Le Tire Bouchon nog een bezoekje aan deze uitstekende coöperatie. Wijn van garnatxa negra en samsó (grenache en carignan) zonder houtrijping. Puur, veel fruit en sappig. Prima combi met de chorizo en het paprikapoeder op de kip.

Eet smakelijk!