salade rode bietenspaghetti en curly kale

Salade rode bietenspaghetti, curly kale, Bleu de Causses en walnoten met PX-sherrydressing, dat was het resultaat van het trefwoord “rode biet” dat ik meekreeg als inspiratie voor het avondeten. Ik dacht meteen aan de rode bietenspaghetti die je tegenwoordig kunt kopen als vervanging van echte pasta. Net als de courgetti: sliertjes van groenten die je zelf met een spiraalsnijder (spirelli) kunt maken of kant-en-klaar kunt kopen. Ik moest ’s avonds nog wijncursus geven en had weinig tijd, dus de kant-en-klare versie was handig. En wat erbij? Verschillende opties bedacht ik, maar toen ik curly kale zag, werd deze salade bedacht. Curly kale zijn jonge boerenkoolblaadjes die je als salade kunt gebruiken. Samen met de rode bietenspaghetti en een mooie blauwschimmelkaas levert dat een fijne winterse salade op. Stukje vlees erbij en klaar. Maar je kunt deze koolhydraatarme salade ook prima als lunchsalade serveren.

Curly kale zijn jonge boerenkoolblaadjes die je als salade kunt gebruiken. Samen met de rode bietenspaghetti en een mooie blauwschimmelkaas levert dat een fijne winterse salade op.

Ingrediënten (4 personen)

 • 400gr bietenspaghetti (zelfgemaakt met de spirelli of kant-en-klaar)
 • 100gr curly kale blaadjes
 • 100gr blauwschimmelkaas (ik nam Bleu de Causses, maar je kunt ook pittige Stilton of Roquefort nemen of een wat mildere; wel handig om een halfhard kaasje te nemen die je verbrokkelen kunt)
 • 75gr walnoten, grof gehakt
 • Olijfolie
 • PX-sherryazijn (als je die niet hebt, gebruik dan rode wijnazijn of balsamico)
 • Zout en peper

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200°
 2. Hussel wat olijfolie door de rauwe bietenspaghetti en bestrooi met zout en peper. Leg de bietenspaghetti op een (met bakpapier beklede) bakplaat, spreid goed uit en zet de bakplaat in het midden van de oven. In 10 à 12 minuten is de bietenspaghetti al gaar, maar nog net een beetje knapperig.
 3. Haal de bakplaat uit de oven en laat de bietenspaghetti een beetje afkoelen.
 4. Maak een dressing van 5EL olijfolie en 3EL PX-sherryazijn. Ik gebruik hiervoor de sherryazijn omdat die lekker veel smaak heeft, maar met gewone azijn kan het natuurlijk ook. Doe er een beetje zout en peper bij.
 5. Vermeng de dressing door de curly kale blaadjes en vermeng die weer met de (bijna) afgekoelde bietensliertjes. Verdeel over een schaal.
 6. Verdeel de grof gehakte walnoten en verbrokkelde blauwschimmelkaas over de salade en dien op.

Serveren: met vlees of als lunchsalade met knapperig stokbrood.

Wijntip: vol sappig rood uit de Douro, bijvoorbeeld Post Scriptum de Chryseia van Quinta de Roriz.

Eet smakelijk!

rode bietenspaghetti
rode bietenspaghetti en curly kale