Tharīd met kip uit Saoedie-Arabië

Aan de vooravond van de ramadan, die dit jaar op 10 maart begint, aten wij gisteren tharīd met kip uit Saoedie-Arabië. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Mekka in Saoedie-Arabië. Niet mijn favoriete land qua mensenrechten, maar het Formule 1 weekend in Jeddah was dit keer mijn inspiratie voor het diner. Ik zocht dus naar een gerecht uit dit Arabische land en ontdekte tharīd. En laat tharīd nu ook nog het favoriete gerecht van profeet Mohammed geweest zijn. In islamitische landen wordt tharīd veel gegeten tijdens iftar, de avondmaaltijd die bij zonsondergang wordt geserveerd wanneer moslims hun dagelijkse vasten in de Ramadan beëindigen. Toeval dat ik dit tijdstip uitkoos. Deze broodsoep met bouillon – en tegenwoordig ook met rijkelijk vlees en groenten – was in elk geval bijzonder smakelijk en mag op herhaling.

Tharīd is een zogenaamde broodsoep. Volgens een wijdverbreide legende was dit onopvallende en eenvoudige gerecht het favoriete eten van de islamitische profeet Mohammed profeet.

losgescheurd platbrood voor broodsoep tharid

Superieur
Tharīd (Arabisch: ثريد, ook bekend als trid, taghrib, tashreeb of thareed) is een soort broodsoep die oorspronkelijk afkomstig is uit Mekka in Saoedi-Arabië. Maar dit gerecht vind je in meer andere Arabische landen. Net als andere broodsoepen is het aanvankelijk een eenvoudige maaltijd van bouillon en brood, in dit geval verkruimeld platbrood dat bevochtigd is met bouillon. Volgens een wijdverbreide legende was dit onopvallende en eenvoudige gerecht het favoriete eten van de islamitische profeet Mohammed profeet. Tharīd wordt genoemd in een aantal hadith die worden toegeschreven aan de islamitische profeet Mohammed. Hadith zijn overleverde en vastgelegde uitspraken van Mohammed. In een aantal schijnt hij te zeggen dat tharīd het beste van alle gerechten is en superieur was aan alle andere. Tharīd wordt dan ook vooral gegeten in de voor moslims heilige Ramadan-maand. Toeval dat ik juist dit gerecht op dit moment vond, al was ik dus technisch gezien een dagje te vroeg. Je eet tharīd door het brood in de bouillon te dopen en het samen met het vlees eten. Of je stapelt. In dat geval leg je het (plat)brood op een diep bord en legt het vlees en de groenten erop en giet je de bouillon erover. Dat laatste deed ik.

Tharīd is niet alleen wijdverspreid op het Arabische schiereiland, maar ook in Noord-Afrika, waar het bekend staat als trid; Turkije, waar het bekend staat als tirit; en zelfs in Xinjiang, waar het bekend staat als terit. Meerdere varianten van het recept werden door de Arabieren naar Spanje gebracht. De Marokkaanse rfissa wordt gemaakt door een stoofpot van kip en linzen op een dun crêpe-achtig plat brood (warqa) te scheppen dat in lange dunne stukken is gesneden. In Syrië wordt een soortgelijk gerecht genaamd fatteh gemaakt door een mix van geroosterd en gehakt platbrood met yoghurt en gekookt vlees. In Indonesië is tharid bekend via de Maleisische keuken, vanwege Arabische invloeden op de Maleisische culinaire cultuur.

Vaak wordt tharīd gegeten met lamsvlees of schapenvlees. Maar er is ook tharīd met kip uit Saoedie-Arabië en je kunt er zelfs een vega(n)-versie van maken tegenwoordig. Ik maakte tharīd met kip. Als flinterdun brood gebruikt men o.a. regag. Die broden zijn hier natuurlijk niet te koop, dus ik deed het met Libanese platbroden waarvan ik de boven- en onderkant losmaakte waardoor ze ook flinterdun werden. Als snackje vooraf tijdens de Formule 1-race aten we wat mooie medjoul-dadels en walnoten in druivengelei.

medjoul-dadels en walnoten in druivengelei
ingrediënten Tharīd met kip
kip met specerijen en loomi voor tharid

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 8 kippendijtjes (zonder vel)
  • 2 (witte of rode) uien, zeer grof gehakt
  • 8 knoflookteentjes, grof gehakt
  • 1EL tomatenpuree
  • 4 aardappelen, geschild en in stukken (kleine gehalveerd, grote in kwarten)
  • 1 winterwortel, in plakken van ca. 1cm
  • 4 middelgrote tomaten, in kwarten
  • 4 kleine Libanese courgettes (koosa), in reepjes of plakjes3 tomaten
  • Een pepertje, in fijne reepjes
  • 1 loomi (gedroogde limoen), met enkele gaatjes erin geprikt
  • Optioneel: een halve kleine pompoen, in blokjes
  • 2EL bizar (bzar of bezar specerijenmengsel. Dit maak je door van elk van kurkuma, korianderzaadjes (of poeder), komijn, zwarte peper, kaneel, kardamom, chilipoeder (kan weggelaten als je verse pepertjes gebruikt)
  • 1 liter kippenbouillon (of meer indien nodig), van bouillonblokje of zelfgetrokken
  • 3EL ghee of olijfolie
  • 4-8 dunne platbroden (neem b.v. Libanees platbrood), in stukken gescheurd of in z’n geheel

Bereiding

  • Fruit in een pan met dikke bodem de ui 5 minuten. Voeg knoflook toe en fruit een minuut mee.
  • Braad de kip aan in dezelfde pan. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe.
  • Fruit de tomatenpuree een minuut mee om te ontzuren.
  • Voeg het pepertje, de loomi, het specerijenmengsel, de tomaat en een liter kippenbouillon toe. Verwarm de bouillon en laat 25 minuten zachtjes sudderen.
  • Voeg dan de aardappelen en wortel toe en laat nog 10 minuten sudderen.
  • Voeg tenslotte de courgette toen en laat nog 10 minuten stoven.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg een platbrood of wat stukken brood op diepe borden. Ik
  • Leg wat kip en groenten erop en giet de warme kippenbouillon erover. Let op: niet teveel bouillon, het moet niet echt een soep worden, maar mag stevig blijven. Serveer meteen.

Uit respect voor dit ramadan-gerecht dit keer maar even geen alcohol erbij, dus ook geen wijntip. Water of vruchtensappen dus.

stoofpot tharid