Thaise pompoencurry

Jaaa! Het is pompoenweer! En dus maakte ik een lekkere variant: Thaise pompoencurry. Met rode currypasta, kalkoen, rode paprika, kokosroom, limoen en koriander.

Flits-recept:

  • Kalkoenblokjes aanbraden en uit de pan.
  • Ui en knoflook fruiten. Dan paprika meefruiten.
  • Currypasta erbij en kort meefruiten.
  • Dan pompoenblokjes, kokosroom, 4 limoenpartjes en groentenbouillon erbij en ca. 20 minuten zachtjes koken.
  • Laatste 2 minuten kalkoen meeverwarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Serveren met basmatirijst en bestrooien met koriander (ja, lekker!).
  • Optioneel: geroosterde cashewnoten erover (vergeten ).

Boodschappenlijstje (voor 4 personen):

  • 1 flespompoen, geschild en in blokjes
  • 400gr kalkoenfilet, in blokjes
  • 2 rode paprika’s, in reepjes
  • 1 rode ui, grof gehakt
  • 2 knoflookteentjes, gehakt
  • 2EL rode currypasta
  • 1 blokje kokosroom
  • 100ml groentenbouillon (van blokje)
  • ½ limoen in partjes
  • Zout en peper
  • Rijst
  • Optioneel: verse koriander en geroosterde cashewnoten

Tip: zelf rode currypasta maken.
Je kunt kant-en-klare currypasta maken (geel is mild, rood is wat pittiger), maar natuurlijk ook zelf maken. Gebruik in elk geval ui, knoflook en pepertjes en voeg daar specerijen naar smaak aan toe. Wat mij betreft is een must ook limoensap en citroengras en wellicht ook gember en/of laos en/of ketoembar. Experimenteer er zelf lekker mee tot je de ideale mix hebt gevonden!

Voor rode currypasta kun je bijvoorbeeld vermengen: een rode ui (of witte of 2 sjalotjes), 2 knoflookteentjes, 1TL sereh (als poeder of als verse citroengrasstengel; gebruik het zachte witte deel van 1 stengel), 1TL gember (als poeder of 2-3cm verse gemberwortel), 1TL ketoembar (korianderpoeder), 1EL olie, sap van een halve limoen, 1-2EL bruine basterdsuiker, snufje zout en natuurlijk 2-3 chili-/cayenne-/rawitpepertjes (naar smaak en al dan niet met zaadlijsten). Ook kun je er wat laospoeder (1TL poeder of verse laos) aan toevoegen en/of kardemom. Dat is heerlijk aromatisch. Maar komijnpoeder is ook heel gebruikelijk als je daarvan houdt (ik niet zo).

Meng alle ingrediënten in een vijzel, mixer of keukenmachine tot een smeuïge pasta.

Wijntip: Ik dronk er een fruitige rosé bij.

Eet smakelijk!