/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/9b6/11913958/files/2015/01/img_6176.jpg
Vandaag weer wat langer in de keuken gestaan. Zo’n twee uur uiteindelijk. Tja. Het trefwoord van mijn partner voor het eten vanavond was: bietjes. Ik mocht zelf verzinnen wat we ermee deden.
Nou heb ik die bietenstamppot wel gezien. En bietenrisotto is heerlijk maar dat hebben we recent al een paar keer gehad, evenals bietjes uit de oven.
Zoeken zoeken naar leuke recepten dus om met iets verrassends te komen. Uiteindelijk kon ik niet kiezen en werd het in sinaasappel gekookte kalkoenfilet met drie bereidingen van rode bietjes: bietengazpacho met joghurt, bietentzatziki, en roze quinao met geroosterde biet en sjalot. Allemaal verrassend en even smakelijk!

Wat erbij? Ik zocht naar een rode wijn met wat zuren, liefst Italiaans. Die vond ik bij EcoPlaza voor €8,89. 2013 Terre Siciliane, frappato van Feudo di Santa Tresa. Een fijne biologische wijn van het redelijk onbekende druifje frappato. Typische druif voor Sicilië. Wordt er vaak geblend met nero d’avola. Gaat vaak in de eerste DOCG van Sicilië, de Cerasuelo di Vittoria.
En de wijn? Elegant. Licht. Maar 12,5% alcohol en dat is fijn. Licht kruidig. Kersen. Rode bessen. In de verte wat mandarijn. Komt dat even goed uit! In ons gerecht zit sinaszest! Prima om in de zomer licht gekoeld bij vis te drinken. Maar ook geweldig bij ons bietentriootje. De wijn lijkt er zelfs voor gemaakt.
Hamersma geeft ‘m een 8+ en typeert ‘m in DGH2015 als “Frappato, lokale jongeling. Niet zo zwaar op de hand als veel andere rode Sicilianen. Jeugdig, vrolijk, sappig. Verleidt met zoetzure kersjes, ongetemde aardbeitjes en dartelpasjes. Lekkere zuren … Koel drinken en dan kan er ook vis met een grillrandje bij gegeten worden.” Ik zeg: lekker!