ensalada de pulpo - inktvissalade

Vorige week was ik op studietrip naar het wijngebied Yecla in de provincie Murcia in het zuidoosten van Spanje. We kregen tijdens lunch en diner telkens van die heerlijke tapas. Een paar, zoals gebakken kaas met tomatenjam, en de octopus-salade, zijntypisch voor de streek Murcia. Ik miste ze na een paar dagen al zo, dat we maar meteen aan de slag zijn gegaan om ze zelf te maken. Anderhalf uur in de keuken samen, op een doodgewone maandag. Maar dan heb je ook wat! En: we hadden er ook nog een fijne wijn uit Yecla bij.

We hadden op ons bord:
Aceitunas (gemarineerde olijfjes).
Manchego met membrillo (kweepeergelei).
Queso frito con salsa de tomate (gebakken kaas met tomatenjam).
Champiñones con salsa de cerveza y tomillo (champignons met biersaus en tijm).
Ensalada de pulpo (inktvissalade; met paprika en tomaat).
Pollo asado con naranja y mostaza (kip met sinaasappel en mosterd).
Albóndigas con salsa de tomate y azafrán (gehaktballetjes met tomaten-saffraansaus).

Je krijgt achtereenvolgende de komende dagen mijn recepten voor de gebakken kaas, champignons, inktvissalade, kip en gehaktballetjes. Vandaag: Tapas deel 1 – Ensalada de pulpo (inktvissalade). Deze inktvissalade met paprika en tomaat (‘ensalada de pulpo con pimientos y tomate’) wordt ook wel ‘salpicón de pulpo’ of ‘pulpo a la vinagreta’ genoemd. Heerlijk als zomerse lunchsalade of als onderdeel van je uitgebreide tapasplank.

tapas met inkvissalade en gehaktballetjes

Ingrediënten (voorgerecht of tapa voor 4-6 personen)
PS Ik ga hier uit van kant-en-klare gekookte octopus. Die is tegenwoordig ook in Nederland soms in de supermarkt te koop. Je kunt de inktvis ook zelf koken, maar dan moet die eerst in de diepvries om de vezels kapot te maken zodat de inktvis malser wordt.

  • 200-250gr voorgekookte octopus (meestal verpakt als inktvis-armen of inktvis-tentakels), (gekookt in water met zout en laurier, en voorverpakt)
  • 1 rode (punt)paprika en optioneel 1 groene paprika, in kleine blokjes
  • 200gr kerstomaatjes, in kwarten of blokjes
  • 1 sjalotje, fijngehakt

Voor de dressing

  • 4EL olijfolie
  • 2EL PX-sherryazijn
  • 1 knoflookteentje, fijngehakt
  • ½TL paprikapoeder (mild)
  • ½TL piment d’Espelette (of desgewenst pikant paprikapoeder)
  • Zout en peper

Bereiding

  • Doe de blokjes inktvis/octopus, paprika, tomaat en het gehakte sjalotje in een kom.
  • Vermeng alle ingrediënten voor de dressing.
  • Vermeng de dressing door de salade.
  • Serveer op een grote schaal of in kleine amuseglaasjes als onderdeel van tapas.

Variëren

  • Ik maak nu een inktvissalade met paprika en tomaat (ensalada de pulpo con pimientos y tomate, die wordt ook wel ‘salpicón de pulpo’ of ‘pulpo a la vinagreta’ genoemd), maar in Murcia zie je ook veel ‘ensalada de pulpo y patata’, een salade met inktvis en aardappel; ook erg lekker! Je maakt die met blokjes gekookte inktvis en blokjes gekookte aardappel en een simpele vinaigrette van olijfolie, citroensap, gehakte peterselie, zout en peper. Of je legt plakjes gare aardappelen op een schaal en legt de blokjes octopus erop en schept daarover de dressing.
  • Pulpo a la Gallega. Inktvis op Gallicische wijze, ook wel ‘pulpo a feira’ genoemd. Snij de voorgekookte octopus in plakjes, bak ze in olijfolie en bestrooi ze vlak voor het serveren met zeezout en paprikapoeder (mild of pikant, of een mix van die twee).

Wijntip: bij inktvis hoort wit, kies een lekkere uit Spanje, bijvoorbeeld een Rueda, of als je liever wat voller wilt bijvoorbeeld een witte Rioja met wat houtrijping.
Ik zat nog helemaal in de sfeer van Yecla en we kozen bij onze tapasplank voor de 2019 Yecla, old vines expressión, monastrell – syrah – garnacha van Bodegas La Purísima. Van 85% monastrell, 10% syrah en 5% garnacha tontorera met 1 jaar rijping op Frans eiken + 1 jaar flesrijping. Elegant, zacht, rijp, bomvol fruit, rijpe tannines, moderne stijl met subtiele houttonen.