Surf & Turf salade met chipotle-dressing

Gamba’s, daar kun je me bijna voor wakker maken. Gamba’s, of van die grote tijgergarnalen die we vaak gewoon gamba’s noemen. Ik had er weer eens zin in, en dan natuurlijk liefst in alweer een nieuwe variant. Omdat we tijdens de Olympische Spelen bijna alle wedstrijden van Oranje kijken, moest het snel. Salade wellicht, zoals weer een variant van de COBB-salade. Het werd uiteindelijk deze heerlijke Surf & Turf salade met chipotle-dressing. Met een mooie rosé erbij konden we heerlijk genieten. En het was dubbel genieten, want onze hockeyheren wonnen in een spannende finale van Duitsland en veroverden na 24 jaar eindelijk weer eens goud.

Surf & Turf is het combineren van zeevruchten (b.v. kreeft of gamba’s), met vlees (Turf, van het land, b.v. biefstuk of entrecôte).

Surf and Turf COBB salad

Surf & Turf en COBB-salade
Surf & Turf is in Nederland niet zo gebruikelijk, maar wel heel lekker. Het is het combineren van zeevruchten (b.v. kreeft of gamba’s), met vlees (Turf, van het land, b.v. biefstuk of entrecôte). Surf ‘n’ turf wordt veel gegeten in steakhouses in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Australië, maar het gerecht staat in daar ook op de menukaart van Britse en Ierse pubs. In Spanje kennen ze de combinatie van vis en vlees ook, daar heet het Mar y Montaña (zee en berg) of ‘Mar y Muntanya’, een heerlijke stoofschotel met kip en garnalen uit de Costa Brava.

De kleurrijke ‘COBB salad’ is van oorsprong een Amerikaanse maaltijdsalade, bedacht door chef Paul J. Posti voor Hollywood’s Brown Derby restauranthouder Robert Howard Cobb. Volgens de legende had Cobb rond middernacht nog niet gegeten en werd er een sla gemaakt van hun eigen French dressing samen met leftovers die op dat moment in de keuken aanwezig waren. Er bestaan echter meer versies van het ontstaan. Naast sla, bacon, avocado, tomaat en kip, kun je verder ook nog toevoegen: blokjes komkommer, gekookte eitjes in parten en blokjes blauwschimmelkaas (b.v. Roquefort, Shropshire Blue of Stilton). Ik ben gek op die COBB salads, maar omdat ik dit keer geen bacon, geen ei en geen kaas in mijn Surf & Turf salade vond passen, is mijn Surf & Turf salade het formeel gezien geen echte COBB-salade.

Ingrediënten (4 personen)
Chipotle-dressing:

  • 6EL mayonaise
  • 1EL diced chipotle pepper van La Morena (let op, het is redelijk pikant, dus voeg toe naar eigen smaak)
  • Sap van 1 limoen
  • Zout en versgemalen peper

Voor de salade:

  • 24 verse gamba’s/tijgergarnalen, schoongemaakt maar staartje eraan laten
  • Marinade voor de gamba’s/tijgergarnalen van: 4EL olijfolie, 2TL pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder), zout en versgemalen peper
  • Entrecôte (ca. 400gr) (ik nam kalfsentrecôte)
  • Gerookt zeezout en versgemalen peper
  • 2 maïskolfjes, voorgekookt
  • Bakje kerstomaatjes à 250gr, gehalveerd
  • 2 avocado’s
  • Sap van een limoen (voor de avocado’s)
  • 1 grote of 2 kleine romaines (sla), in reepjes
  • 2 bosuien, in fijne ringetjes

Bereiden
Chipotle-dressing:

  • Maak eerst de dressing door alle ingrediënten te vermengen. Zet apart.

Voor de salade:

  • Haal de entrecôte ruim van tevoren uit de koeling om op kamertemperatuur te komen.
  • Leg de maïskolfjes op een gril of in een grilpan en rooster ze. Laat ze afkoelen en snij de maïskorrels eraf.
  • Vermeng de schoongemaakte gamba’s met een marinade van olijfolie (ca. 4EL), pimentón de la Vera, zout en peper. Laat kort intrekken.
  • Bestrooi de entrecôte met peper en gerookte zeezout. Bak het vlees in een pan of grilpan (ca. 3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van het vlees). Laat onder aluminiumfolie een paar minuten rusten en snij dan in plakjes.
  • Snij de avocado’s in plakjes en besprenkel ze met limoensap (tegen het verkleuren). Doe dit pas vlak voor het serveren, anders verkleuren de avocado’s.
  • Bak op het laatst de tijgergarnalen met de marinade en een scheutje extra olie in een pan. Max anderhalve minuut poer kant. Als ze roze zijn, zijn ze gaar en blijven ze sappig.
  • Serveren:
    • Leg de romainesla op een grote schaal. Verdeel de helft van de chipotle-dressing erover.
    • Verdeel daarover de kerstomaatjes, maïs en bosuiringetjes.
    • Verdeel de entrecôtereepjes over de sla en leg daarna de gamba’s/tijgergarnalen tussen.
    • Druppel tenslotte de resterende dressing erover.
wijntip Surf and Turf

Wijntip: Surf & Turf, vis en vlees. Wat daarbij te drinken? Wit (al dan niet met houtrijping) bij de gamba’s / tijgergarnalen. Rood bij het vlees. Tja, wat te kiezen? Ik koos voor twee verschillende wijnen ter vergelijking: de ‘Nederlandse’ AIX Rosé uit Coteaux d’Aix-en-Provence en een Duitse rode wijn van blaufränkisch. Per slot van rekening dronken we de wijnen tijdens de hockeyfinale Nederland-Duitsland. AIX Rosé komt weliswaar uit de Provence, maar wordt gemaakt door de Nederlandse ondernemer Eric Kurver. In 2009 kocht hij het onbekende wijndomein ‘Domaine de la Grande Séouve’ en doopte dat meteen om ‘Maison Saint Aix’.  Vervolgens begon hij met de productie van zijn AIX Rosé. Kurver maakt geen witte of rode wijn, hij zet al zijn kennis en marketing in op het promoten van zijn AIX Rosé. De rosé paste uitstekend bij het gerecht.

Daarnaast de blaufränkisch van Weingut Seeger, een VDP.Gutswein uit Baden. Vergist in rvs-tanks, maar gerijpt op grote houten vaten. Paste bij de entrecôte, maar minder bij de garnalen en maakte de pikante chipotle-dressing branderig. Geen goede match dus.

Niet alleen won Nederland de finale van Duitsland, de ‘Nederlandse’ AIX Rosé deed het ook veel beter bij mijn Surf & Turf salade dan de Duitse blaufränkisch. 2-0 voor Nederland. Dubbele winst dus.