Net terug uit Engeland, had ik ineens zin in een stoere herfstcocktail met ginger beer. Ginger beer is in de Engelse pubs heel bekend en ik heb het er afgelopen week in The Cotswolds regelmatig gedronken. En als je whisk(e)y of bourbon met ijsblokjes en ginger beer mixt, heb je een lekkere stoere herfst- en wintercocktail. Lekker voor De Man, maar ook vrouwen kunnen deze cocktail wel waarderen.
Ginger beer is echt gebrouwen en vergist (een ‘fermented botanical ginger drink”) en is pittig, bijna scherp, van smaak door de verse gember die wordt gebruikt.
‘Ginger beer’ versus ‘ginger ale’
Ginger beer, ginger ale? Wat is het verschil? Let op: ‘ginger beer’ is iets heel anders dan de bij ons veel bekendere ‘ginger ale’! Ginger ale is een echte frisdrank en is behoorlijk zoet. Ginger beer is echt gebrouwen en vergist (een ‘fermented botanical ginger drink”) en is pittig, bijna scherp, van smaak door de verse gember die wordt gebruikt.
Al in de 18de eeuw werd er, vooral in Engeland, echt bier gebrouwen met gember in plaats van hop. Via de koloniale politiek van het eiland veroverde het pittige drankje, met een alcoholvolume van soms wel 11%, de hele wereld. Ginger Ale, daarentegen, werd aan het einde van de 19de eeuw ontwikkeld in Ierland, maar brak pas echt door toen de Canadees John McLaughlin zich ermee bemoeide en de droge variant – er was ook een donkerder en meer uitgesproken golden variant – als Canada Dry Pale Ginger Ale commercialiseerde. Het grote verschil met ‘ginger beer’ is dat ‘ginger ale’ een echte softdrink (frisdrank) is die bestaat uit gecarboniseerd water met smaakstoffen, in dit geval vooral gember.
Fentimans ginger beer
Ik nam voor dit cocktailrecept ‘ginger beer’ van Fentimans. In 1905 brouwde Thomas Fentiman zijn eerste ketel Ginger Beer volgens een recept dat hij als onderpand had gekregen voor een lening die nooit werd terugbetaald. Gemberwortels werden gemalen en in koperen ketels gekookt tot ze al hun smaakstoffen hadden vrijgegeven, waarna de siroop samen met brouwersgist, suiker en botanicals zoals gember, jeneverbes, veronica en extract van duizendblad rustig kon vergisten op houten vaten. Na de botteling, oorspronkelijk in stenen kruikjes met de kop van zijn trouwe viervoeter als opdruk, was het gemberbier na een week op dronk. Na die fermentatie wordt deze alcoholhoudende basis naargelang het product versneden met verse fruitsappen, kruiden, plantenextracten en dies meer tot een alcoholvolume van minder dan 0,5% zodat het wettelijk als softdrink kan worden verkocht.
Whiskey & Ginger
De hit voor dit najaar gaat denk ik Whisky & Ginger worden: een mooie combinatie van whisky met ‘ginger beer’. Ik maakte een Rye whiskey & Ginger, dus met Amerikaanse whiskey in plaats van met Schotse whisky. Als je rye whiskey neemt zoals ik, dan is je cocktail nog net een tikje krachtiger.
Ingrediënten (voor 1 cocktail)
- IJsblokjes
- 50ml whisk(e)y / bourbon
- 100 à 150ml ginger beer (naar eigen smaak)
Bereiding
Doe ijsblokjes in je tumbler (breed whiskyglas). Giet er 50ml whisk(e)y / bourbon over en top af met ‘ginger beer’. Garneer met een schijfje limoen.
Extra krachtig wordt deze cocktail met rye whiskey, bijvoorbeeld die van Bulleit Rye van 95% rogge en 5% mout (gemoute gerst). Bulleit Rye is zacht en heeft een mooi rokerig houtaroma. Verder wat vanille, kokos, honing en specerijen. De ‘ginger beer’ geeft hier een mooi prikkelend tegenspel. Natuurlijk kun je whisk(e)y of bourbon ook prima combineren met ‘ginger ale’, maar de combination met ‘ginger beer’ levert een wat karaktervoller resultaat op!
Cheers!
Geef een reactie