Château Purcari Freedom Blend

Wijn drinken voor het goede doel. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch kan het! Steun Oekraïne met de speciale Freedom Blend van Château Purcari uit Moldavië. Ik kookte er het fantastische Georgisch lamsstoofje chanakha bij. Topmatch. En ik doe er ook nog wat goeds mee ook. Heerlijk.

“Wijn drinken voor het goede doel met Purcari’s Freedom Blend,” schrijft importeur Vinify (van LFE). De Freedom Blend werd voor het eerst gelanceerd in 2014, maar is nu helaas weer relevanter dan ooit! De Freedom Blend van Château Purcari is ooit gemaakt “als manifest voor de vrijheid” en als politiek statement. Purcari’s Freedom Blend werd gemaakt om de 20 jaar onafhankelijkheid van Moldavië, Georgië en Oekraïne van de Sovjet-Unie te herdenken. Het is een blend van inheemse druiven uit de drie landen. De wijn werd uitgebracht toen Russische tanks in 2014 de Krim binnenreden en was Purcari’s antwoord op deze agressie. Sinds 24 februari 2022 is daar een nieuwe, trieste dimensie bijgekomen toen Poetin’s Rusland Oekraïne binnenviel en het leven er tot hel maakte. “Freedom Blend is primarily the expression of the free spirit,” schrijft Purcari zelf. Purcari brengt nu deze Freedom Blend opnieuw uit en de opbrengst gaat volledig naar hun steun aan Oekraïne en de opvang aan Oekraïense vluchtelingen op het wijngoed zelf. Ook alle opbrengst van de Nederlandse importeur Vinify/LFE voor de Freedom Blend en alle (!) andere Purcari-wijnen gaat als donatie naar Purcari’s opvangwerk voor Oekraïense vluchtelingen. Kopen dus die wijn. En hij is nog lekker ook, zeker bij dat lamsstoofje chanakha.

Alle opbrengst van Purcari voor de Freedom Blend èn de winst van de Nederlandse importeur gaat naar Purcari’s opvangwerk voor Oekraïense vluchtelingen.

viorica de Purcari

Château Purcari
Château Purcari bestaat sinds 1827 en is een bekende wijnproducent in Moldavië, in de regio Ștefan Vodă. Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1878 versloeg het Moldavische Château Purcari tot verbijstering van de Franse wijnboeren op een blindproeverij in Parijs alle grote Bourgognes en Bordeaux. Aan het eind van de negentiende eeuw was het een van de meest beroemde wijnen ter wereld. In de 50ger jaren van de vorige eeuw werd de eens beroemde Negru de Purcari – waarmee ze zulke hoge ogen gooiden in 1878 – herontdekt of opnieuw uitgevonden. Eind van de vorige eeuw had het prestigieuze wijnhuis in Moldova 250 hectare wijngaard. Nu is het château gerenoveerd en het wijngoed helemaal gemoderniseerd. Met de komst van de huidige Italiaanse wijnmaker Federico Giotto van Giotto Consulting is de stijl van de stille wijnen nog moderner en internationaler geworden. Dat was al zo door toedoen van de huidige eigenaar en voormalig (Russische) wijnmaker Victor Bostan die zag dat de Russische markt onzeker was en zich daardoor meer naar het westen keerde. Voor de mousserende wijnen komt advies vanuit de Champagne, van Jerome Barret die consultant in Épernay is. Daarnaast zijn er projecten rond het aromatische inheemse witte druivenras viorica – ik proefde die vorig jaar wijnvriendin Anne-Wies in Roemenië, zie foto – en amfora-wijnen van de inheemse rassen fetească neagră, rară neagră en de Georgische saperavi.
Château Purcari heeft inmiddels ook een hotel en twee restaurants en is helemaal op toerisme ingesteld. En de Purcari Wineries Group heeft in Centraal Europa zo’n 1.300 hectare wijngaard en vier wijnhuizen in Roemenië en in Moldavië zelf, namelijk Purcari, Crama Ceptura, Bostavan en Bardar.

Georgische chanakhi en Purcari Freedom Blend

Freedom Blend
De speciale Freedom Blend van Purcari is gemaakt van drie inheemse druiven uit drie verschillende landen: 65% saperavi uit Georgië, 20% rară neagră uit Moldavië, 15% bastardo uit Oekraïne. Zoals ze het zelf verwoorden: we nemen “het hart van Georgië, het terroir van Moldavië en de vrije geest van Oekraïne”.

De wijn is echt heel fijn.12 maanden rijping op vaten van Frans eiken. Intens roodpaars. Zwarte kersen en bramen. Peper, subtiele houttonen. Milde zuren. Zachte tannines. Sappig, fruitig, zwoel en warm. Een mooi eerbetoon. En de wijn past geweldig goed bij die Georgische lamsstoof chanakhi.

Als je de drie druivenrassen niet zo goed kent:
Het Georgische topras saperavi geeft stevige wijnen met donker fruit, veel kleur, zuren en tannines.
De wijn van van rară neagră in Moldavië (bekend als ‘băbească neagră’ in Roemenië, waar het grootmoeders zwarte betekent) zijn niet heel donker van kleur, hebben een hoge zuurgraad en aroma’s van rood fruit.
Bastardo (ook wel trousseau uit de Jura) geeft donkere, stevige robuuste wijnen.

Purcari’s humanitaire hulp aan Oekraïense vluchtelingen
De wijngaarden van Château Purcari liggen op de grens van Oekraïne. Op zo’n 800 meter van Purcari zie je de buren al. Met een oorlog die zich zó dichtbij afspeelt, wilde Purcari hulp bieden aan Oekraïne. De Purcari Wineries Group is solidair met zijn naburige vrienden en verwelkomen vluchtelingen die vanuit Oekraïne komen met open armen en open hart.

Al op de tweede dag van de oorlog heeft Purcari een 24/7 hulpcentrum geopend. In dit opvangcentrum kregen vluchtelingen warme dranken, voedsel, simkaarten en hygiëneproducten. In totaal werden maar liefst 11.600 vluchtelingen geholpen in het hulpcentrum, waarbij meer dan 100 vrijwilligers betrokken waren. Château Purcari zorgde voor het vervoer van ca. 2.000 vluchtelingen naar de hoofdstad Chisinau of naar de Moldavisch-Roemeense grens. Zo’n 5.000 vluchtelingen worden in of nabij het hotel gehuisvest. Inmiddels is er ook werkgelegenheid bij Purcari gecreëerd voor Oekraïense burgers. [NB De cijfers zijn al van enige tijd geleden, dus inmiddels is het aantal vermoedelijk veel groter!]

Vanwege deze schrijnende situatie in Oekraïne wordt Purcari’s Freedom Blend opnieuw uitgebracht, dit keer met een opvallend iconisch etiket met in een hartvorm de kleuren van Oekraïne (blauw en geel) en vredesduiven erop. Ik vind het prachtig en indrukwekkend, niet alleen het etiket en de wijn, maar vooral ook wat Purcari doet. Hulde!

Meer info
Meer info vind je op de site van Purcari en @purcari_wines op Instagram en #freedomblend.
Voor de Freedom Blend kijk op http://freedomblend.purcari.md .
De Freedom Blend is te koop bij o.a. importeur Vinify, maar ook bij AndereWijn of diverse wijnwinkels (ik kocht de Freedom Blend bij Wijn van Steve in Den Haag waar ze ook nog andere Purcari-wijnen hebben).