Op zaterdag 9 juni gingen we met een groepje enthousiastellingen met Edwin Florès van Casa Foresta (twitter@casaforesta) naar Yrseke. Onder begeleiding van Jan “de Wierman” Kruijsse plukten we op het wad van de Oosterschelde supergezonde zeewier, vonden we zilte oesters en genoten we in de open lucht aan de Zeeuwse kust van diverse schaal- en schelpdieren.


Vuurduvel

Jan snijdt zelf zeewier voor de oesterhandel; hij haalde vandaag zo’n 30 kilo op. Edwin is paddenstoelenkenner en geïnteresseerd in de ‘eetbare natuur’. De ‘workshop zeewier en schelpdieren’ begon met een heerlijk miso-soepje met zeewier, shiitake en kleefrijst, opgewarmd op een kleine vuurduvel. Het weer hielp mee, aangename temperatuur, een mild zonnetje en een opgewekt geïnteresseerd gezelschap; al verlieten de twee (bijna-)vegetarische ‘raw fooders’ (“wij zijn uitgekookt”) ons halverwege de middag al, zij zaten duidelijk bij de verkeerde activiteit.

Knotswier en vlierwier
Toen gingen we het wad op en liet Jan ons enkele eetbare wieren zien en proeven. De stugge knotswier en blaaswier is vooral geschikt als decoratie voor oesters en viswinkels. Je kunt het wel eten, maar het is niet lekker en erg taai. De knotswier, een bruinwiersoort, is gedroogd een goede smaakmaker voor brood en kan zout vervangen. Blaaswier is een van de meest voorkomende bruine wieren en is vooral geschikt om de stofwisseling te bevorderen en vetten en koolhydraten te verbranden.
De frisgroene zeesla is flinterdun maar stevig. Deze groenwiersoort is fris en sterk en de smaak lijkt op zuring. Gedroogd in de zon krijgt deze zeewier meer smaak, maar je kunt de zeesla ook in soep doen of om kabeljauw wikkelen en dan zachtjes stoven.
Darmwier, een groenwier, heeft frisgroene slierten, is lekker ziltig en smaakt volgens sommigen wat naar spinazie. Vlierwier heeft dunne stevige bruine sprieten en is knapperig. Wakame tenslotte is hier bruin; de Chinese variant die wij soms als sla bij de sushi eten is groen.
Vervolgens mochten we zelf wat wieren zoeken en aan Jan vertellen wat we hadden ‘gevangen’. Leuke oefening en allemaal goed!

Scheermessen en kokkels
Na deze praktijkles was het tijd om in de frisse buitenlucht te genieten van een uitgebreid maal. De BBQ ging aan en daar werden een paar heerlijke krabben op gegooid. Op de grote gietijzeren pan op ons houtgestookte vuurduveltje kwamen achtereenvolgens scheermessen, kokkels en kleine mosseltjes. Scheermessen (Je eet alleen de spier! De rest trek je ervan af en eet je niet) kun je simpel in de wok bereiden. Olie in de wok, scheermessen erbij, citroensap erover, zout en peper erbij en 2EL misosoep (of bouillon). Lekker, zo uit de pan en kraakvers. Hmmm…! Stokbrood erbij, pastasalade en een fijn glas Bourgogne-chardonnay. Life is good!

Oesters
Tenslotte gingen we nog even het wad op om zelf oesters te vinden. Het was geen ideaal moment voor de vangst, maar we hebben allemaal een lekkere oester kunnen proeven. Mooi ziltig en leuk om ze een keer zelf te ‘vangen’. We hebben nog lekker een paar kunnen meenemen. Dat wordt een fijn ontbijtje morgen…!

Meer info:
www.casaforesta.nl
www.zeewierwijzer.nl