Wintertijd. Kerst voor de deur. Donkere dagen. Koude avonden. Dat is natuurlijk dé tijd voor een heerlijke warme kruidige Glühwein. Kant-en-klaar (eigenlijk vaak niet echt heel lekker) of zelfgemaakt. Heerlijk!
Maar … je kunt ook ‘Glühwein’ met cranberrysap maken: Spiced Cranberry Hot Toddy. Lekker fruitig en lekker stevig met specerijen, sinaasappel, bruine rum en Cointreau. Ik vind deze Spiced Cranberry Hot Toddy in elk geval een fantastisch alternatief voor Glühwein!
Hot toddy
Een ‘hot toddy’ is typisch Engels en Amerikaans, maar komt kennelijk oorspronkelijk uit India waar ze het ‘tadi’ noemden. Een warme winterdrank om je aan te verwarmen. Dat kan prima alcoholvrij. Verwarm water en citroensap met honing en je bent er al. Maar een ‘hot toddy’ in de winter blijkt ook vaak een heerlijk excuus om er flink wat ‘booz’ in te gooien. Je kunt cider verwarmen (‘apple cider hot toddy’), al dan niet met specerijen erin. Maar natuurlijk ook bourbon whiskey, rum of brandy. Daar is onze eenvoudige glühwein nog niks bij. Klassiek voor een ‘hot toddy’ is de combi van water, citroensap, honing en een bruine sterke drank (whisky, bourbon whiskey, bruine rum of brandy). Engelsen maken ook wel eens een ‘hot toddy’ met warme gin. En Amerikanen gebruiken ook vaak thee, citroen, honing en bourbon whiskey. Maar je kunt helemaal losgaan met een non-alcoholische basis (water met citrussap, vruchtensappen als cranberrysap, of smaakjesthee), honing of suiker, specerijen (vaak kaneel, kruidnagelen en steranijs, soms wat verse gember of nootmuskaat erbij), soms citrus (citroen- of sinaasappelschijfjes of -schilletjes) en allerlei soorten sterke drank en/of likeuren (de whisky, bourbon whiskey, bruine rum of brandy die ik al eerder noemde, maar ook applejack of apple brandy / Calvados, Chartreuse, Suze en Fernet-Branca, of zelfs mezcal voor een rokerig tintje). De Hot Brandy Sling wordt gemaakt door een theelepel suiker in een glas te doen en daarover brandy te gieten en het glas op te vullen met heet water en versgemalen nootmuskaat.
Ingrediënten (ca. 6 kopjes/glazen)
- 500ml cranberrysap (liefst ongezoet)
- 50gr suiker (0f 30gr als je gezoet sap hebt)
- 1 kaneelstokje
- 3 steranijs
- 3 plakjes gember
- 6 kruidnagelen
- 2 schijfjes sinaasappel
- 125ml bruine rum (ik nam Havanna Club 7 year old)
- 10ml Cointreau
- Garnering: per kopje/glas: een kaneelstokje, 3 verse cranberries, een schijfje sinaasappel
Bereiding
- Verwarm de cranberrysap met de suiker, de specerijen en de sinaasappelschijfjes en laat zachtjes 10 minuten trekken. Zeef en voeg de rum en Cointreau toe.
- Giet in theeglazen of mokken en garneer met een kaneelstokje, 3 verse cranberries en een schijfje sinaasappel.
Geef een reactie