Spetsofai – Pittige worst met paprika en tomaten uit Griekenland

Op een van de culinaire Facebook-groepen waarvan ik lid ben, de van oorsprong Vlaamse ‘Passie voor Koken’, zag ik een lekker gerecht van mede-groepslid Marina die op Kreta woont. Het ging om Spetsofai – Pittige worst met paprika en tomaten uit Griekenland. Makkelijk te maken, smakelijk, en ideaal voor een koude doordeweekse dag, maar ook voor een lekkere zomerse lunch of als mezze. Je moet even geduld hebben om deze stoofpot lekker te maken, zoals met alle stoofpotjes. Dus weer niet zo heel Nederlands, want bij ons moet alles “binnen 15 minuten” klaar. Maar terwijl het stoofpotje pruttelt, kun je rustig andere dingen doen of de tafel dekken. Dus ja, best ideaal voor een simpele maandag.

Spetsofai (σπετζοφάϊ | Σπετζοφάι) is een klassiek rustiek Grieks gerecht. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Pilion, in de regio Thessalië in het centrale deel van het land, zo’n 170 kilometer ten noorden van Athene. Maar inmiddels heeft elke regio en waarschijnlijk zelfs elke familie wel een eigen versie. De pittige worst die men er in Griekenland voor gebruikt heet loukaniko (λουκάνικο). Die worst is hier natuurlijk lastig te krijgen. Maar je kunt ook andere worstjes gebruiken, zoals Catalaanse worstjes of Poolse worsten (zoals kielbasa) als je een Poolse winkel in de buurt hebt. Of je kunt dat met gewone worsten compenseren door er gedroogde chilivlokken of fijngesneden pepertjes aan toe te voegen. Ik vond bij mijn slager Texas Hot Links. Ik had er nooit van gehoord. Het zijn pittige worsten uit Pittburg in Texas, ook wel Hot Guts genoemd, naar men zegt bedacht in 1897 door baseballspeler Charles Hasselback. Ook prima hiervoor te gebruiken, hoewel ik ze minder pittig of pikant vond dan mijn slager aangaf, dus voegde ik alsnog een lepeltje gedroogde chilivlokken toe.

Spetsofai is een klassiek rustiek Grieks gerecht. De pittige worst die men er in Griekenland voor gebruikt heet loukaniko (λουκάνικο).

Texas Hot Links
spetsofai met kritharaki-pasta

Ingrediënten (4 personen)

  • 6 pittige worsten (Griekse loukaniko, of b.v. Catalaanse of Poolse), in schuine plakken van ca. 1,5cm
  • 4 (punt)paprika’s (rood, geel, oranje en/of groen naar eigen smaak; liefst minimaal twee kleuren), in grote stukken gesneden van ca. 2,5cm
  • 2 uien (wit of rood), in ringen of partjes
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1EL tomatenpuree
  • 100ml rode wijn
  • 1 blik fijne tomatenblokje of -pulp (b.v. van Mutti)
  • 1TL (Griekse) oregano
  • Optioneel: 1 laurierblaadje
  • 1TL gedroogde chilivlokken (of een fijngesneden vers cayennepepertje)
  • 1EL suiker (of wat honing)
  • Zout en versgemalen peper
  • Een paar takjes peterselie, gesnipperd
  • Optioneel: verkruimelde feta
  • 2EL olijfolie
  • Erbij bijvoorbeeld boerenbrood, rijst of Griekse pasta (kritharaki; of neem Italiaanse orzo/riso). Ook kun je er een groene of Griekse salade bij eten. Of serveer er feta en Griekse olijven bij.

Bereiding

  • Bak de plakken worst goudbruin in olijfolie. Haal uit de pan en zet apart.
  • Fruit de ui zachtjes een paar minuten en voeg de knoflook toe. Voeg dan de in stukken gesneden paprika toe en bak kort. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee om te ontzuren.
  • Blus af met de wijn en laat wat verdampen. Voeg het blik tomatenpulp toe en de oregano, suiker en eventueel het laurierblaadje. Laat met de deksel op de pan ca. 25-30 minuten stoven. Check tussentijds of je nog wat water moet toevoegen
  • Voeg de worst weer toe en laat – zonder deksel – nog 10 minuten stoven.
  • Kook ondertussen rijst of pasta en/of maak een salade.
  • Breng de spetsofai op smaak met zout en peper, bestrooi met peterselie en (optioneel) met verkruimelde feta, zoals ik deed, en serveer meteen.
spetsofai wijntips

Variatie
Spetsofai is oorspronkelijk met pittige worst en paprika. Maar je kunt naar eigen smaak en voorkeur naar hartenlust variëren door bijvoorbeeld ui, knoflook, diverse soorten gekleurde paprika’s (rood, geel en/of groen), aubergine erbij, meer pepertjes, paprikapoeder (of pittig of gerookte paprikapoeder) of laurier toe te voegen of er aan het einde nog wat verbrokkelde feta overheen te doen. Er is ook een variant met gigantes (reuzenbonen). Vaak worden er varkensworsten gebruikt, soms worsten van runder- of lamsvlees.

Met aubergine (Σπετζοφάι με μελιτζάνες = spetsofai met aubergine) zie je ook in best veel regio’s, dus dat zou ik zeker een keer gaan proberen.

Wijntips. Wij dronken een soepel Italiaanse rode wijn uit Verona van druivenras corvina bij de spetsofai. Maar je kunt tal van wijnen bedenken die passen, ook afhankelijk van hoe pittig je je gerecht maakt. Belangrijk is dat de rode wijn vanwege de pittigheid van het gerecht enigszins milde zuren heeft en geen al te sterke tannines. Zoekt dus een wat sappige zachtere wijn met fruitigheid, en een klein zoetje of rijp fruit mag. Een beetje kruidigheid is wel weer fijn. Denk aan: uiteraard een Griekse wijn van bijvoorbeeld agiorgitiko (bijvoorbeekd uit Nemea) of een liatiko (uit Kreta). Maar ook merlot, primitivo uit Puglia, rijpe garnacha uit Spanje kunnen passen.

Καλή όρεξη! Kali orexi! Eet smakelijk.