Spaanse kip en laurieraardappeltjes

Gisteren kreeg je van mij het recept voor Italiaanse gehaktballetjes met laurier. Die maakte ik omdat we van de buurvrouw een paar takjes verse laurier hadden gekregen. We hebben nog wat laurier over, dus ik maakte weer een lekker mediterraan gerecht met verse laurier.

Vandaag gaan we naar Spanje voor ‘pollo con tomate, aceitunas y laurel’ en ‘patatas con laurel al horno’. Bij deze heerlijke Spaanse kip met tomaten, olijven en laurier en laurieraardappeltjes uit de oven dronken wij een soepele – licht gekoelde – rode wijn uit Priorat. Wederom een fijne zomeravond buiten! En dat gerecht is supermakkelijk en tijdens de drie kwartier in de oven heb je lekker de tijd om te borrelen. Ik zeg: Happy Hour!

Ingrediënten voor de kip (2 personen)

  • 4 kippendijen
  • 1 ui, in ringen of partjes
  • 2 knoflookteentjes, grof gesnipperd
  • Bakje kerstomaatjes à 250gr
  • Klein blikje tomatenpulp à 300gr (b.v. van Mutti)
  • 10 zwarte olijven (mag ook meer als je dat lekker vindt), gehalveerd
  • 1TL gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)
  • Optioneel: 1TL gedroogde chilivlokken
  • 4 (verse of gedroogde) laurierblaadjes
  • 75ml droge sherry (kies fino-sherry, of andere droge sherry, zoals manzanilla, amontillado of oloroso; maar de wat zoetere cream sherry mag ook; als alternatief kun je witte wijn gebruiken)
  • 100ml kippenbouillon, heet
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie

Bereiding kip met laurier

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Bestrooi de kip met zout en peper en braad aan alle beide kanten aan in olijfolie in een pan met dikke bodem.
  • Haal de kip uit de pan en leg de kippendijen in een ovenschaal.
  • Fruit de ui glazig in de olijfolie. Fruit de knoflook een minuut mee.
  • Doe de ui en knoflook bij de kip in de ovenschaal.
  • Leg de kerstomaatjes, olijven en laurierblaadjes erbij. Bestrooi met paprikapoeder en chilivlokken en met zout en peper.
  • Giet de tomatenpulp, sherry en kippenbouillon erbij.
  • Zet de ovenschaal in de oven en bak in ca. 45 minuten gaar.
    PS Tegelijkertijd kun je (als je een bredere oven hebt waar beide schalen in kunnen staan) de onderstaande laurieraardappeltjes maken. Zelfde temperatuur, ongeveer zelfde gaartijd.
Laurieraardappeltjes uit de oven
Priorat - Ònix classic

Ingrediënten laurieraardappeltjes uit de oven (2 personen)

  • 8 grote krieltjes of andere aardappeltjes in de schil (b.v. rozeval of ‘de rouge’)
  • 4 verse laurierblaadjes, in de lengte gehalveerd
  • Grof zeezout
  • Olijfolie

Bereiding laurieraardappeltjes uit de oven

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Of zie (*) tip voor bereiding 180 graden.
  • Snij de aardappeltjes aan de bovenkant in met een scherp mesje. Let op: niet helemaal doorsnijden!
  • Steek in elk aardappeltje een half laurierblaadje.
  • Leg de aardappeltjes op een bakplaat (met wat olie ingesmeerd of met bakpapier erop).
  • Besmeer de aardappeltjes met wat olijfolie (of gebruik een spray) en strooi er wat grof zeezout op.
  • Bak de aardappeltjes in ca, 45 minuten gaar in de oven.
  • (*) Tip: Je kunt de aardappeltjes ook iets eerder in de oven zetten zodat de beter gaar worden op 160 graden. Ca. 50-55 minuten op 160 graden als je ze samen met de bovenstaande kipschotel maakt; maar het mag 180 graden zijn als je ze apart bereidt.
    Heb je twee aparte ovens en wil je beide gerechten tegelijkertijd maken, dan raad ik aan om de kipschotel 45 minuten op 160 graden te bereiden en de aardappeltjes 45 minuten op 180 graden.
  • Tip: haal de laurierblaadjes er voor het eten uit, ze zijn hard en je kunt ze niet eten zo.

Wijntip: vol wit of soepel rood.