Spaanse aardappeltjes met chorizo en paprika

Een nieuwe week, nieuwe trefwoorden. Vorige week kreeg ik vier trefwoorden waarmee ik vervolgens aan de slag kon gaan om iets lekkers voor ‘s avonds te bedenken (* zie onderaan wat ik ermee maakte). Ik ging daarmee op zoek naar nieuwe gerechten die ik nooit eerder maakte. De trefwoorden waren toen: doperwten – mosterd – peterselie – mango. Deze week kreeg ik maandagmorgen bij het ontbijt zelfs vijf nieuwe trefwoorden: rucola – paars – roze peper – tijm – citroen. Nog geen idee wat ik ermee ging maken, maar ik had besloten om tijm als eerste te pakken. Omdat ik door mijn recente opleiding tot ‘Spanish Wine Specialist’ nog steeds in Spaanse sferen verkeer, had ik zin in een spaansgetint gerecht bij een wijn uit Priorat. Dus ging ik op zoek naar Spaanse recepten met ‘tomillo’ (het Spaanse woord voor tijm). Ik zag veel combinaties met aardappeltjes en chorizo. Kwam dat even goed uit! Want ik had nog 8 chorizoworstjes over van mijn Cajun Seafood Boil waarin ik er maar twee gebruikte. Dat was dus mooi en die pasten ook nog eens goed bij de Priorat. Ik deed er nog wat paprika bij, uiteraard veel tijm en ik maakte er een smakelijke ovenschotel van: patatas al horno con chorizo y pimiento (‘al horno’ is uit de oven), dus: Spaanse aardappeltjes met chorizo en paprika uit de oven. ¡Delicioso!

Een variant van dit gerecht, maar dan alleen met aardappelen en chorizo en zonder de paprika, staat trouwens bekend als ‘patatas a la riojana’, aardappelen uit Rioja dus.

Aardappeltjes met tijm
Spaanse aardappel-chorizoschotel

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gr. rode krieltjes, in stukken (kleine halveren, grote in vieren)
  • 8 eetlepels olijfolie
  • Zout en versgemalen peper
  • 2 knoflookteentjes, doormidden gesneden
  • 1 ui, in grove stukken (wordt toch gepureerd)
  • 1 Spaans of cayennepepertjes, zaadlijsten mogen erin blijven
  • De blaadjes van 2 takjes tijm
  • 8 chorizoworstjes, hele of doormidden
  • 2 paprika’s (rood, geel en/of groen naar keuze), in reepjes

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pureer met een staafmixer de olijfolie samen met de knoflook, het uitje en het pepertje. Roer er zout en peper door.
  • Leg de aardappelen in een ovenschaal. Giet het olijfoliemengsel erover en hussel alles (met de hand) goed door elkaar. Strooi de tijm erover en bak 15 minuten.
  • Prik de worstjes enkele keren in met een tandenstoker of vork zodat ze niet barsten.
  • Haal de ovenschaal uit de oven. Leg de chorizo en paprika bij de aardappelen in de ovenschaal en hussel alles samen door elkaar. Als er te weinig olijfolie is en het geheel te droog lijkt, druppel er dan nog wat olijfolie over.
  • Bak de aardappel-chorizoschotel nu nog ca. 25 minuten gaar en goudbruin. Roer halverwege nog een keer door elkaar.
  • Serveer warm en schenk er een lekkere rode Spaanse wijn bij.
Priorat - Ònix Clàssic - Vinícola del Priorat

Wijntip: rode wijn uit Spanje. Ik koos voor de 2018 Priorat, Ònix Clàssic van Vinícola del Priorat. Van garnacha (grenache) en mazuelo (ofwel cariñena / carignan). Geen hout. Gewoon jong, fruitig en fris. Opvallende fraicheur (waardoor ie goed tegen de rijke worst op kan en het gerecht lekker verteerbaar maakt). Lichte tannines. Elegant. Fruitig met pepertonen. Rijp zwart fruit. Zwarte kersen en bramen. Prima wijn bij dit gerecht.

Uitwerking themas week 7-2021 - @vinissima

Trefwoorden week 7-2021
(*) Vorige week kreeg ik vier trefwoorden waarmee ik vervolgens aan de slag kon gaan om iets lekkers voor ‘s avonds te bedenken. Ik ging dus op zoek naar nieuwe gerechten die ik nooit eerder maakte. De trefwoorden waren: doperwten – mosterd – peterselie – mango.
Inmiddels is de week voorbij en kan ik jullie laten zien wat ik heb gemaakt. Maar misschien heb je de gerechten al afgelopen week voorbij zien komen op de diverse social media. Achtereenvolgens verwerkte ik:

Het was weer een gedenkwaardige week op culinair gebied. Benieuwd wat er de komende week op tafel komt…