“Shaken, not stirred.” Wie kent deze uitspraak van Ian Fleming’s geheimagent James Bond 007 niet als het om zijn favoriete cocktail, de Dry Martini, gaat. De Dry Martini is supersimpel om te maken en wordt ook wel “sophisticated” genoemd. Hoe kan het ook anders bij onze Britse geheimagent. De smaak is verfijnd, maar niet voor iedereen weggelegd. Strak, geen spoortje zoet en op het eerste gezicht weinig toegankelijk. Maar alles komt bij deze cocktailklassieker aan op kwaliteit! Kies dus je mooiste gin en je fijnste vermouth!

De Dry Martini is als een van “The Unforgettables” opgenomen in de IBA-lijst van bekende cocktails. Het is een echte aperitiefcocktail.

Ingrediënten

 • 60ml gin
 • 10ml dry vermouth
 • groene olijven (puur of gevuld met knoflook of paprika) of – zoals de oorspronkelijke versie – een ‘twist’ van een citroenschilletje

Tips:
De verhouding tussen gin en vermouth is officieel 6:1, maar als je een andere verhouding (b.v. meer vermouth en minder gin voor een wat minder strak resultaat) lekkerder vindt, moet je dat vooral uitproberen! In 1922 was de verhouding zelfs 2 delen gin en 1 deel vermouth. In de 30ger jaren van de vorige eeuw werd de verhouding 3:1 en na WOII 4:1. Ik denk dat veel cocktailliefhebbers b.v. 50ml gin en 20ml vermouth lekkerder zullen vinden dan 60-10.
Als gin werkt Bombay Sapphire prima, of probeer een van je andere favorieten. Ik nam Tanquaray Ten gin. En voor de tweede variant (zie hieronder) de Nederlandse gin V2C Orange.
Voor de vermouth moet je de droge (dry) variant nemen. Dat kan ‘gewoon’ de bekendste zijn, namelijk Martini. Maar er zijn veel mooiere en elegantere. De Franse vermouth Noilly Prat wordt ook veel geroemd voor deze cocktail. Handig, want die kun je ook in de keuken gebruiken bij bijvoorbeeld vissausen. Of kies een van de nieuwe trendy merken die momenteel populair worden. Ik koos voor de elegante Belsazar uit Zuid-Duitsland en als variant Noilly Prat Original.

 

Bereiding

Er zijn twee bereidingen van de Dry Martini: shaken of stirred, geschud of geroerd. Zoals bekend wil James Bond 007 zijn Dry Martini “shaken, not stired”. De IBA (International Bartenders Association) gaat uit van stirred. Puristen willen stirred; ze zeggen dat shaken je cocktail als het ware breekt en kapot maakt. Niets van gemerkt. Het is een kwestie van voorkeur. Probeer zelf maar uit welke je het lekkerste vind en of je echt verschil proeft. Ik prefereer shaken.

Shaken:

 • Doe gin en droge vermouth in een shaker met ijsblokjes.
 • Shake ca. 10 seconden.
 • Giet het via een strainer (zeef) in een gekoeld Martiniglas.
 • Druk wat olieën uit een gedraaid citroenschilletje of garneer met twee of drie olijven aan een cocktailprikkertje.

Stirred:

 • Doe gin en droge vermouth in een mixingglas met ijsblokjes.
 • Roer goed om met een barlepel.
 • Giet het via een strainer (zeef) in een gekoeld Martiniglas.
 • Druk wat olieën uit een citroenschilletje of garneer met twee of drie olijven aan een cocktailprikkertje.

Shaken or stirred?

Ik probeerde drie varianten uit:

 1. Shaken met Tanqueray Ten gin, Belsazar dry vermouth en olijven gevuld met paprikapasta.
 2. Stirred met V2C Orange gin, Belsazar dry en een twist van citroenschilletje.
 3. Shaken met Bombay Sapphire gin, Noilly Prat vermouth en olijven gevuld met paprikapasta.

Mijn bevindingen

Ik moet James Bond gelijk geven. Shaken heeft mijn voorkeur. Het argument van de ‘stir’-puristen (je zou de cocktail met het shaken kapot breken) zie en proef ik niet.

De variant met olijven vind ik lekkerder. Grappig, want ik ben niet eens zo dol op olijven. Misschien is het een kwestie van gewenning aan de Dry Martini, want de variant met de twist van citroenschil doet nog strakker en droger aan dan de olijvenversie. En bij de olijvenversie kun je makkelijker wat simpele tapas als olijven, amandelen en ibericoham serveren; de Dry Martini is per slot van rekening niet voor niets dé aperitiefcocktail. Eetlustopwekkend dus.
Het mooiste tot nu toe vind ik variant 1: shaken met Tanqueray Ten gin, Belsazar dry vermouth en olijven gevuld met paprikapasta. Maar variant 3 met Bombay Sapphire en Noilly Prat werd gaandeweg steeds aangenamer. Kortom, meer varianten uitproberen de komende tijd…!

Oorsprong van de Martini-cocktail

De oorsprong van de cocktail is onduidelijk. Een van de theorieën is dat bartender Martinez de cocktail bedacht rond 1911 in de Knickerbocker Hotel in New York. Zijn naam werd uiteindelijk verkort tot Martini. Een andere theorie is dat werklui rond 1860 in San Francisco aan het einde van de dag na hun werk deze cocktail namen voordat ze met de ferry naar het nabijgelegen Martinez terugkeerden.

 Varianten op de Dry Martini

 • Als je cocktail een beetje troebel wordt van de olijven en een scheutje olijvensap (dat is het water uit het blokje of potje olijven), heb je formeel een ‘Dirty Martini’.
 • Vervang je de olijf door een cocktail-/zilveruitje, dan heb je de Gibson of Gibson Martini. Een Gibson Wodka is uiteraard een cocktail met wodka, vermouth en zilveruitje.
 • De Montgomery Martini is een extreem droge variant, met 15 delen gin en slechts 1 deel vermout. Deze is vernoemd naar de Britse generaal Bernard Montgomery.
 • Wodka Martini (of wodkatini): vervang gin door wodka. Neem bijvoorbeeld de veel geroemde Grey Goose en niet een goedkoop merk. Sony Pictures heeft een miljoenencontract gesloten met Belvedere Vodka om de Wodka Martini terug in de film te krijgen, want kennelijk was deze wodka-variant ooit de favoriete cocktail van James Bond en niet de Dry Martini met gin!

Belsazar vermouth

In Spanje heeft de vermouth de gin & tonic kennelijk al verdrongen. Vermout wordt met name gedronken als aperitief, puur of met een klontje ijs. Vermouth is ook een geweldige cocktaildrank, maar is in Nederland nog niet zo bekend. Iedereen kent Martini, de bekendste vermouth, maar er komen steeds meer goede vermouths op de Nederlandse markt.

Belsazar vermouth wordt gemaakt door de Duitse Schladerer Distillery in Zuid-Duistland, in wijngebied Baden welteverstaan. Aan de rand van het Zwarte Woud. De producent gebruikt wijnen uit Baden. Belsazar wordt gemaakt in vier smaken: droog wit (dry), zoet wit (white), rood (red) en rosé. De vermouth van Belsazar is mooi te gebruiken in cocktails als de Dry Martini (Belsazar gebruikt dan 60ml gin, 30ml verouth en 2 dashes orange bitter), de Manhattan (60cl rye whiskey, 30cl rode vermouth, 2 dashes angostura bitter), de Negroni (30ml rode vermouth, 30ml Campari, 30ml gin) of de Americiano (30cl rode vermouth, 30ml Campari, soda).

Belsazar Vermouth Dry is een mooie vermouth uit Baden, Zuid-Duitsland. Het is een vermouth die veel mensen zal aanspreken. Fruitig, bloemig en licht bitter. Niet dat medicinale dat veel nieuwe trendy vermouths hebben, maar aangenaam licht en elegant. Tonen van mirabel, kamille, enziaan met een licht bittere afdronk.