Vandaag op het menu: biefstuk, gebakken aardappeltjes en haricots verts met tapenade van geroosterde paprika. Erbij: 2010 Tarija, TRI varietal reserva van Campos de Solana.

Wijn uit Bolivia…!?
Ja, wijn uit Bolivia. Nog niet zo bekend in Nederland en daarom wat mij betreft extra leuk om te proeven. Vier jaar geleden proefde ik voor het eerst wijnen uit Bolivia. Zie hierover ook mijn eerdere bericht over wijnen uit Bolivia.

Wijnen uit Bolivia worden ook wel ‘vinos de altura’ genoemd. Hoogtewijnen dus. Wijnen van hooggelegen wijngaarden. In Bolivia bevinden zich namelijk de hoogstgelegen wijngaarden ter wereld, tussen de 1700 en 3000 meter!
Het wijngebied Tarija ligt in het zuidoosten van Bolivia, vlakbij de grens met Argentinië. Het is het grootste van de vier wijngebieden van Bolivia (80%).

Campos de Solana
Campos de Solana is een van de toonaangevende wijnproducenten van Bolivia. De familie Granier is bewust in Tarija begonnen met wijnen maken om optimaal gebruik te kunnen maken van hooggelegen wijngaarden.

Ik schreef vier jaar geleden: “Bolivia kan aardige wijnen produceren, maar voorlopig zullen ze het moeilijk hebben naast bekendere wijnen uit Chili en Argentinië.“ Ik proefde destijds twee ‘tri-varietal’-wijnen van Campos de Solana, beide van cabernet, malbec en merlot. Of het aan de vervanging van merlot door tannat komt, of aan het wijnjaar of aan de vinificatie, ik weet het niet, maar de 2010 editie TRI varietal reserva van Campos de Solana beviel me vandaag beter dan de 2007 en 2009 die ik vier jaar geleden proefde.

Deze wijn is van de drie (TRI!) druivenrassen cabernet sauvignon (ca. 75%), aangevuld met malbec en wat tannat en komt van wijngaarden op 1.850m hoogte. Houtrijping op Franse barriques. Nog wat jong, maar al redelijk zacht en rijp. Maar door de hoogte ook met een zekere elegantie en fraicheur. Bramen. Koffie. Kruidig. Stevig. Prima wijn en heerlijk bij de biefstuk met paprikatapenade!

Recept paprikatapenade
Ideaal als je, zoals ik, nog wat geroosterde paprika’s (uit blik/pot) over hebt. Smakelijke en oh-zo-makkelijke restverwerking. Het enige dat je hoeft te doen is de volgende ingrediënten in de blender te gooien of met de staafmixer te pureren:

  • 3 geroosterde paprika’s (uit blik op pot)
  • 1-2 knoflookteentjes
  • 50 gram ongezouten amandelen
  • 1EL tomatenpuree
  • Schepje suiker (optioneel; de paprika’s zijn namelijk ingelegd in azijn en kunnen daardoor wat zuur zijn)
  • Handje peterselie
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Maal de massa niet al te fijn! Het is lekkerder als je nog iets structuur proeft.
Tip: Wil je de tapenade wat pittiger? Voeg er dan een half chilipepertje aan toe.

Lekker bij biefstuk, rib-eye, BBQ of op een geroosterd stokbroodje of ciabatta!

Eet smakelijk!