Wednesday Schnitty Night, of Thursday Schnitty Night. Woensdag- of donderdagavond is het schnitzelavond in de Australische stad Adelaide. Ik schreef er al eerder over bij mijn recepten voor de Beef Schnitty with Mushroom Sauce (met een schnitzel van rundvlees), de Lemon & Herb Turkey Schnitty en de Schnitzel Parmigiana. (beide met kalkoenschnitzel) en twee varianten met lamsschnitzels (lamsschnitzel Griekse stijl en Australische lamsschnitzel met knoflook, citroen en rozemarijn). Adelaide is volgens MasterChef Australia’s jurylid Jock Zonfrillo Australië’s “home of the schnitzel”. Laat ik nou gek op een goede schnitzel zijn. In Adelaide hebben tal van varianten, soms ook hele gekke.
Het was gisteren bij ons alweer eens ‘Schnitty Night’, zoals de Australiërs dat liefkozend noemen. Met weer een nieuwe variant. Deze keer in Schnitty Night – Aussie Schnitzel Kilpatrick. De topping voor de Kilpatrick komt van een in Australische pubs en restaurants populair voorgerecht met oesters met gerookt spek en Worcestershire Sauce (en soms wat Tabasco, BBQ-saus of ketchup erbij): de Oysters Kilpatrick. Bizarre topping voor oesters, maar goed. Ik stuitte ineens op de schnitzelvariant met deze topping. Bij de schnitzels voeg je er nog wat geraspte kaas aan toe en hup in de oven ermee voor een lekker laagje gesmolten kaas. Deze variant past prima bij kalkoenschnitzels, maar vanwege de sterke smaak ook uitstekend bij een runderschnitzel (van platgeslagen biefstukjes). Schnitzel Kilpatrick met bacon, Worcestershire Sauce en gesmolten kaas, tot nu toe is dit wel de gekste Australische schnitzelvariant die ik maakte. Hou je van stevige smaken, dan is dit een echte aanrader.
Schnitzel Kilpatrick met bacon, Worcestershire Sauce en gesmolten kaas, tot nu toe is dit wel de gekste Australische schnitzelvariant die ik maakte. Hou je van stevige smaken, dan is dit een echte aanrader.
Ingrediënten (2 personen)
- 2 kalkoenschnitzels
- Versgemalen peper (NB zout is niet nodig)
- 2EL bloem
- 1 ei, losgeklopt
- 4EL paneermeel (liefst panko, dat is krokanter; of iets meer indien nodig als je schnitzels groot zijn, want de panko moet er royaal omheen)
- 50gr boter en 4EL olijfolie
- 8 plakjes bacon, ontbijtspek of pancetta, grof gesneden (ik nam pancetta)
- 3EL Worcestershire Sauce en (optioneel) 1EL BBQ-saus of ketchup
- 4-6EL geraspte kaas, bijvoorbeeld Emmentaler, Gruyère of cheddar
- Erbij: bijvoorbeeld frietjes (gewone of van zoete aardappel) of gebakken aardappeltjes en broccoli of een frisse groene salade met kerstomaatjes en vinaigrette.
Bereiding
Het geheim van de echte Wiener Schnitzel (die is met kalfsvlees, maar dat werkt hetzelfde bij deze kalkoenschnitzel Wiener Art) zit in het krokante korstje en de manier van bakken. Je wentelt de schnitzel eerst door bloem, dan door losgeklopt ei met wat zout, tenslotte door paneermeel/panko. Voor 2 platgeslagen biefstukjes neem je: 2EL bloem, 1 losgeklopt ei met een snufje zout en 4EL paneermeel (‘Semmelbrösel’. Dan bakken in 50gr (room)boter en 4EL (olijf)olie (oorspronkelijk ‘Schmalz’ of ‘Butterschmalz’: reuzel; je kunt ook ghee nemen). De schnitzels moeten echt zwemmen in het vet, dan wordt de korst het mooist.
Voor de schnitzels:
- Verwarm de grill van je oven of – als je die niet hebt – verwarm je oven voor op ca. 200-220 graden.
- Neem drie (diepe) borden en doe daar respectievelijk bloem, 1 losgeklopt ei, en paneermeel/panko in. Ik gebruik panko, dat is extra krokant, maar je kunt ook gewoon paneermeel nemen.
- Kruid je kalkoenschnitzels met peper. NB Door de pancetta of het spek en door de rijke Worcestershire Sauce heb je hier geen extra zout nodig. Echt niet.
- Haal de schnitzels eerst door bloem en schud eventueel overtollig bloem af.
- Haal ze daarna door het losgeklopte ei.
- Wentel ze tenslotte door het paneermeel en schud het overtollige paneermeel af. De schnitzels moeten aan alle kanten goed bedekt zijn met paneermeel.
- Verhit boter en olie tegelijk in een grote koekenpan en bak de schnitzels goudbruin in moximaal 2 minuten per kant. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn, want hierna gaan ze nog onder de grill c.q. in de oven!
- Bak ondertussen het spek krokant in wat olie of boter. Giet de Worcestershire Sauce en BBQ-saus of ketchup erbij en roer doorelkaar. Verwarm samen nog 1 minuut.
- Leg de gebakken schnitzels op een bakplaat met bakpapier. Verdeel het spek met de Worcestershire Sauce erover. Verdeel daarover de geraspte kaas. Schuif de bakplaat onder de grill (of in de voorverwarmde oven) en grill een paar minuten (ca. 4-5) totdat je kaas gesmolten is.
- Geef bij de schnitzels wat frietjes (b.v. van zoete aardappel) of gebakken aardappeltjes en broccoli of een frisse groene sla met kerstomaatjes en een vinaigrette.
Eet smakelijk!
Geef een reactie