Sangria met aardbeien en granaatappel

Sangria met aardbeien en granaatappel. Sangria, een retrodrankje…? Deze vergeten Spaanse zomerdrank die al populair was bij Nederlandse toeristen in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, is weer helemaal terug. Ideaal om van goedkope huiswijn een lekker fruitig zomerdrankje te maken. En je kunt er heerlijk mee variëren! Ik maakte vandaag een lekkere variatie met soepele rode wijn, aardbeien en granaatappel. En nog een geheime tip: de rosévariant. Er bestaat trouwens ook Portugese sangria. En wil je liever een alcoholvrije sangria, kijk dan eens bij mijn serie mocktails en zomercocktails voor de verrassende Green Tea & Ginger Sangria, de Sangria non-alcoholicom(Virgin Sangria) of de heerlijk fruitige Red Fruity Tea Sangria!

Sangria, een retrodrankje…? Deze vergeten Spaanse zomerdrank die al populair was bij Nederlandse toeristen in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, is weer helemaal terug. En je kunt er nu heerlijk mee variëren!

Ingrediënten

  • 1 fles (0,75L) soepele rode wijn (b.v. merlot, Spaanse tempranillo of garnacha etc.)
  • 250ml granaatappelsap
  • Een bakje aardbeien à 250gr, aardbeien ontkroond en in vieren
  • Pitjes van 1 granaatappel (of 100gr)
  • 1-2EL honing om te zoeten
  • Optioneel: 50ml Cointreau
  • Optioneel: aanvullen met 7UP, Sprite, ginger ale, ginger beer of bruiswater (ik heb wat ginger beer gebruikt, dat geeft wat meer bite en pit)
  • Garnering: muntblaadjes en -takjes en een paar extra aardbeien

Bereiding
Tip: Maak de sangria een paar uur voor het serveren. Als je er bruiswater of frisdrank met bubbeltjes gebruikt, giet dat er dan pas vlak voor het serveren bij. IJsblokjes voeg je ook pas op het laatst en in het glas toe.

  • Giet wijn, granaatappelsap en Cointreau in een glazen karaf.
  • Doe de honing erbij en roer goed door.
  • Voeg aardbeienpartjes en granaatappelpitjes toe en zet de karaf een paar uur in de koelkast zodat de smaken vermengen en de drank koel wordt.
  • Serveer in (wijn)glazen (evt. met ijsblokjes erin) en garneer met een aardbei en een takje munt.
  • Geef er een rietje bij.

Sangria
Sangria is rode wijn met fruit, vruchtensap en ijsblokjes in een glazen kan. Je kunt allerlei variaties toepassen en de drank aanzoeten met suiker of honing, frisser maken met bruiswater of friszoet maken met een frisdrank en meer pit geven door toevoeging van sterke drank. IJs erdoor, roeren met een houten lepel en inschenken maar en je hebt een lekkere fruitige en verfrissende zomerdrank.

Recept klassieke sangria en variaties
Welk fruit je gebruikt, maakt eigenlijk niet zoveel uit voor de klassieke sangria. Sowieso altijd citrus, in elk geval sinaasappel in schijfjes en daarnaast limoen of citroen.
Klassiek is met appel, perzik en ananas. Maar een variant met zomerfruit is ook lekker. Je kunt het zomerfruit zelfs ingevroren gebruiken. Wacht dan een kwartiertje zodat de vruchtjes in de wijn zijn ontdooid.

  • Neem bijvoorbeeld 1 liter wijn, 1 liter sap, 200ml brandy of likeur, 1 limoen en 2 sinaasappels in dunne schijfjes en 250 gram fruit naar keuze.
    Snijd fruit in blokjes of partjes en citrus in dunne schijfjes. Doe dat in een grote glazen kan. De Spanjaarden gebruiken ook vaak grote slierten zest, dus de schil van citrusvruchten. Dat staat leuk in de glazen kan en geeft veel citrussmaak.
  • Variant met perzik en ginger ale:
    Een leuke witte variant is met een liter witte wijn, 100ml perziklikeur, 100ml brandy, 1 mango in blokjes, 2 perziken in blokjes, 2 sinaasappels in schijfjes, 1 citroen in schijfjes, 3EL suiker en een liter ginger ale.
  • Variant met cava:
    De Catalaanse variant kan ook: gebruik cava in plaats van witte wijn. Lekker feestelijk.
  • Tropisch:
    Wil je gek doen? Deze variant kun je bijna geen sangria meer noemen, maar is wel lekker.
    Gebruik witte wijn, citroenschijfjes, veel verse ananas, ananassap en als sterke drank kokosnootrum. Lekker tropisch.
Sangria met rosé
  • En mijn geheime tip: waarom geen rosé…?
    Koop eens een Spaanse rosado van tempranillo of garnacha en meng met 4EL suiker, 50ml Spaanse brandy, 50ml Cointreau, een fles (0,75L) ginger ale of ginger beer, mineola- of sinaasappelschijfjes, schil van een mineola en veel aardbeitjes en framboosjes. Dit is de variant die ikzelf eens heb gemaakt. Lekker zomers!

Alle varianten op een rij
Nog even alle varianten op een rijtje. Kies iets uit elk van de volgende soorten:

  • Wijn: klassiek is rode wijn, maar witte wijn of cava kan ook en zelfs rosé (rosado).
  • Fruit: blokjes appel, peer, perzik, ananas, grapefruit, aardbeien, frambozen, bramen, kersen, meloen, mango, kiwi. Kies wel logische combinaties.
  • Citrus: schijfjes en eventueel extra schil van sinaasappel, citroen en/of limoen. Citrus in de sangria is een must!
  • Sap: sinaasappelsap (al dan niet vers), ananassap, bruiswater, frisdrank (Sprite, 7Up, sinas, ginger ale of ginger beer).
  • Sterke drank: brandy, cognac, calvados, rum, likeur (b.v. sinaasappellikeur, perziklikeur, apricot brandy, limoncello, bessenlikeur, Crème de Cassis).
  • Zoet: 3-4EL riet-/basterdsuiker of honing. Naar eigen keuze. De zoetekauw maakt het zoeter.
  • Optioneel zie je wel eens kruiden (b.v. munt) en/of specerijen (b.v. kaneel en kruidnagel).
  • Desgewenst ijsblokjes erbij.

Tips

  • Als je de wijn en alle andere ingrediënten in de koelkast bewaart, hoef je er geen of minder ijsblokjes in te doen. Zo verdun je de sangria wat minder.
  • Zet de vruchtjes eerst 1 of 2 uur in de koelkast met suiker, brandy en/of likeur en plet ze een beetje voordat de wijn erbij komt. De smaken trekken dan beter in. Of doe de vruchten meteen bij de wijn en de sterke drank en laat een paar uur trekken.
  • Als je ijsblokjes wilt gebruiken, doe die dan pas op het laatst in het glas erbij, anders verwatert je sangria!

En nu maar lekker variëren!
Ben benieuwd welke variant jullie favoriet is. Laat het me weten…

¡Salud!