IMG_1636.JPG
2012 Riviera del Garda Bresciano, Rosa dei Frati, Cà dei Frati.
Waanzinnig mooie rosé van een van de tophuizen in Lugana. Van de inheemse druivenrassen gropello, marzemino, sangiovese en barbera. Zalmroze. Krachtig, kruidig en met mooi lichtrood fruit. Fijne milde zuurgraad. Lange afdronk voor een rosé. De witte variant is ook erg lekker. Wij dronken die laatste bij paddenstoelenrisotto (http://villavinissima.wordpress.com/2014/09/03/smeuige-risotto-met-cantharellen).

Ottolenghi’s kip met sumac en za’atar
We dronken deze mooie rosé bij een kipgerecht van de Brits-Israëlische chefkok en kookboekenschrijver Ottolenghi, waar ik de laatste tijd wel meer gerechten van heb gemaakt. Mooie bijzondere smaken. Ik heb zijn recept voor kip uit de oven met za’atar, sumac en citroen (http://www.splendidtable.org/recipes/roast-chicken-with-sumac-zaatar-and-lemon) wat aangepast omdat ik geen nacht had om de kip te laten intrekken. Ik heb de kruiden (olijfolie met gesnipperde rode ui, knoflook, 1EL kaneel, 1EL sumac, 2EL za’atar en wat zout en peper) onder de huid van de kippenbouten gedaan, samen met wat dunne schijfjes citroen. Ik heb een paar schijfjes citroen en wat olijfolie bovenop de bouten gelegd. Dat heb ik in een ovenschaal een uur laten intrekken. Vervolgens heb ik wat olijfolie over de bouten gedaan en een scheut witte wijn in de ovenschaal. De bouten zijn 50 minuten op ca. 180 graden in de oven gegaard.

Tabouleh
Als garnituur heb ik raita gemaakt en mijn eigen tabouleh (Arabische peterseliesalade, zie http://villavinissima.wordpress.com/2014/05/04/arabische-peterseliesalade-tabouleh-lekker-bij-bbq).

Raita
De raita is ook simpel. Neem Turkse of Griekse joghurt en doe er groenten door. Dat kan bijvoorbeeld met munt en komkommer, of met aubergine en knoflook. Er zijn tal van varianten. Ik deed deze keer een variant met wat munt, fijngesneden bosui en granaatappelpitjes. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat gedroogde chilipepers.

Eet smakelijk!