IMG_1639.JPG
16x Chablis en 6 verschillende soorten oesters van oesterman @oesters Marcus van der Noord van Zilt en Zalig bij onze proefclub de Haagsche WijnSociëteit en te gast bij wijnvriend Romke in zijn nieuwe proeflokaal van Romke’s Tiental. We hebben genoten! De oesters werden steeds lekkerder: Utah beach (fris, ziltig), Céline de Cancale (fris, mineralig, zeer ziltig), Tsarskaya (dik, vol, eerst ziltig dan zoetje, topkwaliteit), Gillardeau (nootachtig en zoetig), Geay (complex, nootachtig, dik, vol, vettig) en als prachtige afsluiter La Déesse blanche (zoet, fris en met een volle ziltige ‘afdronk’). Mooie avond met prachtige oesterverhalen.
En de Chablis was natuurlijk ook mooi. We proefden de gewone Chablis van Régnard, Laroche, Fèvre en Drouhin, de Chablis 1er cru van o.a. Bouchard, Fèvre, Régnard en Tribut en de Chablis grand cru van Bouchard en Régnard. Kan Chablis ouderen? Mwah. Ik vond 2005 en 2004 moeilijk en te gerijpt. Ik prefereer de Chablis minder gerijpt en wat jeugdiger.
Met name de wijnen zonder hout zijn heerlijk verkwikkend met mooie fraicheur en mineraliteit. De wijnen met hout zijn voor mij atypisch, hoewel ik ze wel lekker vind. Maar Chablis met hout blijf ik atypisch vinden. Ze horen juist knisperfris te zijn naar mijn smaak.

Het was weer een mooie avond waarbij ik leerde dat oesterboeren net als wijnboeren hun eigen methode hebben met oesters met heel eigen smaak en karakter. Maar ook dat wij oesters bij visserij rekenen, maar de Fransen het bij landbouw scharen en dat de mooiste oesters uit Ierland komen. Nooit geweten.

Meer info?
Zilt en Zalig, info@ziltenzalig.nl en www.ziltenzalig.nl

IMG_1641.JPG