ropa vieja mexicana met kip en kikkererwten

De Formule 1 is dit weekend neergestreken in Mexico en wij gaan drie dagen lang Mexicaans koken. Vorig jaar maakte ik een Mexicaanse borrelplank en dronken we er o.a. een Bloody María bij.
Nu op dag 1: ropa vieja mexicana met kip en kikkererwten. Ropa vieja maakte ik al eerder, maar dan de oorspronkelijke versie van dit gerecht. Ropa vieja is een klassiek gerecht van de Canarische eilanden. Wij aten het voor het eerst in Tacoronte op Tenerife. Ropa vieja betekent letterlijk ‘oude kleren’. Het is een kliekjesgerecht met een boeiend verhaal. De oorsprong van het gerecht ligt bij de Sefardische joden in het 12e eeuwse Spanje. Het verhaal gaat dat een arme man zijn familie te eten kreeg. Uit nood kookte hij zijn oude kleren en de liefde voor zijn familie deed het brouwsel veranderen in een lekker stoofpotje.
Het gerecht ‘ropa vieja’ ging vanuit Spanje via de Canarische eilanden naar Cuba. In Cuba werd het zelfs een van de nationale gerechten. Variaties van dit gerecht vindt je overal in het Caraïbische gebied, met name in Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Ropa Vieja is tegenwoordig ook bekend in de VS, als trendy kledingmerk voor Cubanen en Latino’s.

Op de Canarische eilanden vind je varianten met rundvlees, kip of varkensvlees, of een combinatie van diverse vleessoorten, met kikkererwten (‘ganbanzos’) en aardappelen. In Cuba wordt het gemaakt met in stukjes geplukt rundvlees (flank steak of bavette). In Mexico wordt het meestal gemaakt met rundvlees, munt, knoflook, tomaten, uien en gekookte eieren. In Venezuela is het onderdeel van het nationale gerecht ‘pabellón criollo’, en wordt geserveerd met ‘moros y cristianos’ (zwarte bonen en rijst). Maar in Mexico vind je ook ropa vieja met kip. Ik maakte er mijn eigen versie van: ropa vieja mexicana met kip en kikkererwten.

Ropa vieja betekent letterlijk ‘oude kleren’. Het is een kliekjesgerecht met een boeiend verhaal.

ropa vieja mexicana - Mendoza pinot noir Escorihuela Gascón
ropa vieja mexicana met chipotle
ropa vieja mexicana met garneringen

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 kippenbouten, 2 kipfilets of 4 kippendijtjes zonder bot en vel
  • ½ liter kippenbouillon (blokje)
  • Blikje kikkererwten à 400gr, uitgelekt (of gedroogde, die moet je dan de nacht van tevoren laten weken!)
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 groene of gele paprika in reepjes
  • 1 rode ui in ringen
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 2 rijpe tomaten, ontveld en in blokjes (tomatenblokjes uit blik)
  • 2-3EL diced chipotle pepper (van La Morena)
  • Olijfolie om in te bakken
  • Als garnering: zure room, bosuiringetjes en geraspte cheddar of TexMex-kaas

Bereiding

  • Kook de kippendijtjes of kippenbouten in ca. 30-40 minuten gaar in de bouillon (ik koos voor kipfilet, dan heb je maar 20 minuten nodig). Gooi de bouillon nog niet weg! Pluk de afgekoelde kip met je vingers uit elkaar en zet het apart.
  • Bak ondertussen de kikkererwten in olijfolie in 5 minuten krokant en zet apart. Let op: de kikkererwten kunnen als popcorn de pan uitknallen.
  • Verhit de olijfolie en laat het onder af en toe roeren in ca. 10 minuten de paprika en ui zachtjes pruttelen. Voeg tenslotte de gesnipperde knoflook toe en bak kort mee.
  • Voeg dan de tomaat en de chipotle toe.
  • Kook alles op een matig vuur onder af en toe roeren in totaal in circa 20 minuten gaar. Waarschijnlijk heb je extra kippenbouillon nodig om het smeuïg te houden en te zorgen dat de groenten niet aanbranden. Ik gebruikte ca. 300ml bouillon. Het gerecht krijgt er ook extra smaak van.
  • Roer het kippenvlees en de kikkererwten erdoor en verwarm het gerecht.
  • Breng tenslotte op smaak met zout en peper.
  • Geef er zure room, bosuiringetjes en geraspte cheddar of TexMex-kaas bij.

Wijntip: kies voor een elegante rode wijn. Wij kozen de 2019 Mendoza, pinot noir van Escorihuela Gascón.