Vandaag en morgen zijn we op pad in Zeeland, op Schouwen-Duiveland om precies te zijn. Dag 1 staat in het teken van Zeeuwse streekproducten. We bezoeken heel uiteenlopende bedrijven: Seafarm (mesheften en andere schelpdieren), Zeeroop (siroop van Zeeuwse Zeeuwse kruiden), komkommerkwekerij Bram Vandijke en Mario Brouwer’s Vrije Uitloop Kippen. Daarna zijn we te gast bij Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede voor een gastronomisch diner met o.a. Koppert Cress en de schaal- en schelpdieren van Krijn Verwijs / Premier.
Seafarm: Viskweek Valley in Zeeland
Eerst bezoeken we Seafarm in Kamperland. Innovatief en duurzaam. Ze begonnen met mesheften vangen. Inmiddels zijn er meer schelpdieren bij Seafarm te koop. Ze kweken tarbot, na zes jaar onderzoek en de ontwikkeling van een eigen kweeklijn met stromend water. Ze kweken oesters in perfect mineraal bronwater. Tongen worden voorgeplant. De blauwdruk voor de tongen ligt er, maar Seafarm moet eerst nog wat technische problemen oplossen. Daarna zal directeur Adrie Bout zijn kennis beschikbaar stellen om tongen te kweken. De kleine voorgeplante tongen kan hij dan aan anderen voor de kweek verkopen. En tenslotte laat Bout algen groeien die veel omega-3 bevatten. Die algen worden weer door vissen gegeten die zo ook veel omega-3 bevatten. Slim.
Bout doet veel aan ontwikkeling en vernieuwing.
Natuurlijk op het gebied van visvangst en visverwerking. Maar ook op arbogebied, want getild wordt er nauwelijks meer. En het gebouw is super duurzaam.
Veel kennis en innovatiekracht. Mooi bedrijf!
Na de rondleiding lekker geluncht in hun restaurant met eigen visproducten. En uiteraard de beste Zeeuwse wijn: die van De Kleine Schorre. 2014 Schouwen-D(r)uiveland blanc van pinot blanc en pinot gris.
Tweede stop op Schouwen-Duiveland: natuurgeneeskundige en kruidengek Conny Schoenmakers die Zeeroop maakt in het keukentje van haar nieuwbouwhuisje in Burgh-Haamstede. Super kleinschalig. En bevlogen duurzaam. Siropen van allerlei Zeeuwse kruiden. Geoogst in het wild, met respect voor de natuur, op de fiets. Lekker gemixt met water, in een verhouding van 1:10. En niet te zoet; ze gebruikt 600 gram suiker ip een liter siroop.
Conny nummert de zeeropen. Nummer 37 is duindoorn en kruid. Nummer 43 is zeewier en braam. Nummer 74 is haar favoriet, met dennen uit de duinen en kardemom. Ze droomt ervan om daarmee ooit concurrent van cola te worden…maar wil liefst alles per fiets doen en heeft nog geen antwoord op de vraag of je haar siropen ook kunt bestellen, want ze twijfelt nog over de prijs en de manier van verzenden. En echt groot en commercieel is ook niet haar doel. Ondertussen zijn er al wel wat gerenommeerde Zeeuwse restaurants die gebruikmaken van haar siropen in desserts, taarten of cakes. “En misschien kun je ze ook wel voor cocktails gebruiken,” aldus Conny.
En na Seafarm en Zeeroop was het komkommertijd voor de groep Nederlandse en vooral Vlaamse journalisten. Bram Vandijke en zoon tonen ons de Komkommerkwekerij Vandijke. De komkommers worden drie maal per jaar geoogst. Ze blijken reusachtig en recht en gaan vooral naar België. Daar betalen ze namelijk wat meer voor kwaliteit. De ‘kromkommers’ worden verkocht voor verwerking in onder andere salades.
Vrij uitlopen bij Mario Brouwer
Tenslotte naar de Vrije Uitloop Kippen van Mario Brouwer en zijn vrouw. De kippenboer blijkt een spraakzaam man: “Tja. Wat moet ik erover zeggen…? We hebben witte en bruine kippen.”
Heerlijk. Hilarisch is ook dat de uitlooploopkippen veel ruimte binnen en buiten hebben en naar buiten kunnen…maar daar helemaal geen zin in hebben. Ze hokken liever gezellig bijelkaar. 32.000 kippen hebben ze. En maar een handjevol scharrelt buiten. De rest blijft vrijwillig lekker binnen. Geestig.
Wel werken ze heel bewust en zonder antibiotica.
En daarna lekker dineren en slapen in ons leuk gebouwde en recent door directeur Jelle Landman geheel gerenoveerde Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede. Kreeftje vooraf. Daarna mooie bouillabaise met kreeftje, vongole, scheermessen, mosselen en meer van Krijn Verwijs / Premier. En uitleg van cressonnier Jens Baan van Koppert Cress over alle bijzondere cressen die ze verkopen (zoals het oesterblad in de bouillabaise). Ze blijken ook een ‘cress coach’ te hebben voor horeca om hen wegwijs te maken in de meer dan 65 verschillende blaadjes en cressen die het bedrijf in de hele wereld heeft gevonden.
Nu lekker slapen. Morgen vroeg op voor de opening van het kreeftenseizoen. Uiteraard hebben we het hier over de Oosterscheldekreeft! Wordt leuk…!
Geef een reactie